Online users

Follower

Thursday, November 22, 2012

Bina Insan Guru : Water confident


Mari sambung cerita BIG. On the second day, kitorang buat water activity. This is the most awaiting activity for all of us. Tahan je diri tengok laut yang terdampar luas. Akhirnya, sudah tiba masa untuk merendamkan diri di dalam lautan masin.Hahaha. Sebelum tu, haruslah apply sunblock 2 inci kat muka dulu. Pakai baju dan seluar yang ringan. Seluar, make sure ada getah yang boleh ikat. Dikhuatiri akan terlondeh dalam laut nanti kalau pakai seluar yang loose.Untuk gegirl pulak, pakai la baju yang berwarna gelap. Faham faham sendiri la ye sebab apa.

Lepas tu kami pakai buoyancy aid pulak. Dr Fauziah cakap ni bukan life jacket tapi B.A. Singkatan untuk buoyancy aid. Penting ye anak anak sekalian untuk pakai B.A ni. Tambah tambah untuk yang tak reti berenang macam ahkak ni. T_T Sebelum kami dilepaskan untuk water activity, kami dibahagikan kepada tiga kumpulan untuk water confident. Kumpulan yang confident berenang, yang 50-50, dan yang tak confident langsung. Ahkak masuk dalam kumpulan yang tak confident ler. Memang ada masalah sikit bab swimming ni. Trauma dah lepas kes hampir lemas kat Lata Bayu past few years. Huhuhu.

Tak rasa down langsung bila kena masuk group tak reti berenang. Malahan, happy berlipat kali ganda. Peace!

Beratur untuk mendengar taklimat dari Dr Fauziah.

Untuk water confident activity, setiap group dapat sorang faci. Untuk group aku, Dr Fauziah yang ajar. Many thanks to her sebab dia la aku berani jugak pergi tengah laut. Dengan B.A la. Gila tak pakai B.A. Ada yang jadi arwah kang.Itu pun bila kaki tak cecah dasar, rasa cuak sangat sangat. Perasaan nervous tu tetap ada even kita pakai B.A. Tuhan saja yang tau perasaan aku time tu. Bila Dr Fauziah instruct pergi ke tengah laut lagi, dalam hati "Biar betul Dr ni! " Dari sesi water confident ni, aku dapat la ilmu baru. Macam mana nak   rileks dalam air, macam mana nak tolak badan ke tengah laut dan macam macam lagi. Terima kasih Dr. Fauziah!

Dalam duk syok syok berenang, sekali terasa tangan aku ni kena cucuk something. After few secs, terasa pedih yang amat sangat. Ditambah pulak dengan air laut yang masin, lagi la terasa sakit. Memang tak mampu nak buat apa time tu. After aku kena, dengar pulak Tina menjerit. Dia duduk beberapa meter je dari aku. Hah. Sah la kena gigit dengan jellyfish. Terus aku berenang ke tepi pantai. Mengadu kat Dr. Hahaha. Terasa macam budak kecik pulak mengadu ngadu ni. Dr suruh lumur dengan pasir. Bagi reda sikit rasa pedih tu. Dah tak pasai pasai jadi perhatian satu cohort. Mulanya tak nampak sangat bekas kena gigit tu. After few weeks, ini lah hasilnya.

Two spots. Kalau dikira kira, hampir sebulan dah pergi BIG. Doc cakap parut ni lambat sikit nak hilang.Ada la dia kasi krim untuk sapu.Nyut nyut pedih bila apply krim tu. Sabar je lah.Huhuhu.

When you are stung by jellyfish, there are few immediate things that you can do to heal the pain.
1) apply sand to it. DONE
2) apply lime and soy sauce. DONE
3) ask somebody to pee and apply it to the affected area. TAK BERANI BUAT

if it gets worst......Seek for doctor's help! DONE

13 comments:

angahpikah said...

hahahah.. cmne korg ble men air tym ada obor2.. bahaya kot.. dlu xde tau, sjak bpe tahun ni, situ dh jadi umah obor2.. huhu

[z@ck] said...

angahpikah..
lec pun tak sangka ada obor2..dia nak berkenalan dgn aku la tu..hahaha

wawa syaida said...

obor-obor ni tengok lembik2 ayu2 je....tapi sekali dia gigit...uhhh mmg sakit!

[z@ck] said...

wawa syaida..
tgok je la parut yang ditinggalkan..take few months to recover.huhuhu

Dee said...

wah..seronoknya..tp tang kena gigit jellyfish tu tak seronoklah..hehehe..

[z@ck] said...

Dee..
tu la pasal..trauma kembali.

Iz Malazi said...

over ok katy.. nk berenang je punnn haha

[z@ck] said...

Iz Malazi..
siapakah anda?

eDdY said...

teruk gak kesan dier tu..tpi petua ke tiga tu aku mmg ader dgr..cuma x pernah tgk n cuba lagi..haha

shafa said...

mcm best jer water confident nih...
kene masuk dalam air n tgk sedalam mn kite blh pergi yer...??
ms muda2 nilah grablah all the experience yg kite dpt...sume tuh akan menjadi guidance kite di masa aan datang...

[z@ck] said...

eDdy..
org tua2 kata sebab air kencing manusia ni berasid..so dia lawan balik dgn bisa jelly fish ni..

shafa..
tu la..nanti kalau dah berumur, dah mula takut itu ini.so sementara duk berani lagi ni, try pi la..hehehe

Iz Malazi said...

zack : ceteka.. hahaha

[z@ck] said...

macam zati ja..btoi ka?

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger