Online users

Follower

Thursday, January 3, 2013

Help me!

Selamat pagi semua. Semalam hati berkecamuk. All comes at one time. Rezeki dah nampak depan mata tapi laluan nak capai ke rezeki tu sangat sukar. Al kisahnya semalam pergi PPD menghantar surat untuk guru sambilan. Tak sangka pulak sesenang tu nak minta. Mungkin sebab ada sedara yang kerja dalam tu. So, everything went well la. Cuba kalau kita tak kenal orang dalam tu, susah jugak nak nego. Aku cakap la kalau boleh nak minta sekolah yang dekat dengan rumah sebab tak ada transport. So, check punya check, sekolah yang aku nak tu tak ada kosong. Sekarang yang terdesak dan kritikal nak pakai cikgu is sekolah yang jauh dari rumah. Dekat Kuala Kedah. Sungguh. Aku tak dapat nak buat decision. Pasal ikutkan hati, memang nak pergi. Ye lah. At least ada jugak benda nak buat dari duk saja kat rumah. Tapi memikiorkan tak ada kereta, aku jadi keliru.

Itu satu hal. Disebabkan benda ni, aku decide nak beli kereta. Nak tak nak, nanti nak kena beli kereta jugak. The problem here is tak tau macam mana nak beli. I mean, dorang minta offer letter mengatakan aku konfirm kerja dengan kerajaan satu hari nanti dengan salary sekian sekian. Ini kawan paksu sendiri minta. Dia kerja kedai kereta.Mana nak ada oii. Ditambah pulak dengan condition aku yang dah habis belajar dan tak kerja lagi menyukarkan aku nak keluar kereta. If still belajar, valid lagi la offer letter tu, pasal ada sebut amount scholarship.Tak nampak jalan nak beli kereta lagi melainkan beli secondhand which aku tak berapa nak gemar la. Nak beli atas nama orang lain? Payah. Lagipun nanti susah balik bila ada problem apa apa dengan kereta tu. Aku ni kalau boleh, tak nak la menyusahkan orang lain. Kalau nak minta sedara jadi penjamin, insya-Allah ada yang akan membantu.

Wan suggest pergi showroom, sembang dengan orang tu sendiri. Cerita condition aku macam mana, so that lagi clear nampak apa benda dia nak dan sebagainya. Kena usaha sendiri. Payah kalau nak mengharap kat orang selalu.Korang ada suggestion tak macam mana nak solve prob aku ni? Kot la ada yang kerja jual kereta baca blog aku ni. Hehehe. Your comment is highly appreciated.

4 comments:

Anonymous said...

hi zack!
*hi-5* org kedah

senang je nak beli kereta ni. kalau dh dapat kerja sebagai guru sementara, mest dpt offer letter dr ppd kan. so, bawa offer letter, p jumpa salesman proton/perodua. pilihla nak beli keta apa.nant boleh amik loan under skim siswazah. zero downpayment. cuma, kalau zack bukan dapat keje tetap lg, nant diorg minta seorg penjamin. zack ckp dah ada kan? so, xde mslh. if anything, contact me. aku baru beli keta lepas raya ritu..amik skim siswazah..

hafishah.h@gmail.com

p/s: dulu pernah terserempak dengn hg dlm toilet village mall. tp segan nak tegur hehe

angahpikah said...

gru smntera pn still kn ada 3 bln slip gaji.. ak kontrak pun kena mnta penjamin.. skim siswazah pn kn byar utk bulan prtama n insurans takaful.. so kn ada at least sribu jg la..

eDdY said...

ko nak beli keter apa z@ck? aku xtau sgt pasal beli keter ni..sbb masa aku beli dulu time tu aku masih belajar lagi..huhu

Cik Aien said...

kite pn tgh berurusan pasal kereta. Payah plak nak g'ntor bagai. Dan melambatkan urusan kereta tu, kite sndri. sbb lmbt2 submit dokumen yg dorg mintk..

so zack, org kata nak beli kete, umpama kena ukur badan sndri dulu. nmpk gaya, kena angkan 2nd kereta la, memandangkan hang baru nk mulakan kerjaya. slip gaji pn tadak lagi..

peace zack :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger