Online users

Follower

Tuesday, February 26, 2013

When things get harder...

I almost give up. Tired of having to yell and punish for their wrong behaviour. It seems like they do not have problems of being punished. They are used to it. So denda la macam mana pun, after a while they will do the same thing again. There are few of them yang sangat buas. Pantang kita lepa sikit, mesti dah ada kat belakang kelas, bergusti dengan kawan. How should I educate them not to do such thing? Malas dah nak denda denda ni. Letih. Lesson pun terganggu. Dah la slow learners. Kadang kadang rasa sejam tu habis tang marah budak ja. Haish. Menguji kesabaran betul. Kebetulan hari ni aku pergi jumpa PK and she used to teach the class before this. Minta tips sikit la daripada dia.Siap petua doa sebelum masuk kelas tu lagi. Mengadu stress and she laughed.

"Ni baru jadi cikgu ganti Zafirah. Belum cikgu tetap lagi. Apa pun, bagus la awak dah merasa pengalaman macam ni.Nanti bila dah dapat posting tetap, tak ada la awak culture shock sangat dapat budak macam ni"

True indeed.Lepas ni nak guna pendekatan one on one pulak la.Seriously.Dah rasa malas nak naik angin dalam kelas. Rosak mood, mengajar pun effect.Disebabkan sorang buat perangai, habis satu kelas effect. It's not fair for the rest. Masih banyak lagi yang aku kena belajar. Dorang tak salah, cuma teknik mengajar yang aku guna tu yang mungkin kurang bersesuaian dengan tahap dorang. I would love my kids to learn something from my class. I am being paid to educate them. Not to makan gaji buta saja. Complaint saja tak guna. There must be ways to solve this. Kena banyak trial and error.

Tadi ada la selit unsur didik hibur dalam lesson. Menyanyi lagu "7 days". Seems that they like it very much. Even yang malas nak buat kerja pun seemed to enjoy the singing session. Renyih renyih macam kerang busuk. If this the only way to get their full attention, kena la setiap hari incorporate singing in lesson.

Sapa kata kerja cikgu senang? Meh nak lesing sedas dua!

p/s : Waktu demo nyanyi, suara pecah sebab pitching lagu tinggi sangat. Ada yang kikiki kat belakang kelas.Kurang asam betul!

6 comments:

marinahunny said...

zack, aritu akak ada baca satu blig. Dia cikgu jg kat sarawak nu. Menghadapi mslh yg sama, murid dehil, x dgr kata. Satu hari dia guna pendekatan secara halus. Xde jerit dan cubit. Dan tenyata berhasil. Ni link blig dia. Cubalah mintak tips. Insyaallah.

http://teacherteh.blogspot.com/

marinahunny said...

*blog. Sori typo :-)

Anonymous said...

hai zack,
cuba guna teknik untuk pelajar corot oleh nabi ni,
skrg tgh hot teknik ni, n respon adalah positif.. ni link dia.
http://ustazahsitikhadijah.blogspot.com/
good luck

Yantisa said...

akak pun kadang-kala rasa macam ni jugak dgn students Year 2 yg akak ajar . Kalau nak share anything boleh contact akak.

Irfa said...

huhu..sian cikgu skrg
kat rumah lain perangai
kat skolah lain perangai
baru je tulis kt blog,anak akak patahkan pembaris panjang dlm kelasnya..cikgu suh ganti.xde masa lagi nak gi kedai cari pembaris kayu panjang tu

eDdY said...

xper z@ck..sumer tu menjadi pengalaman untuk di guna kan nnt bile posting betol2 :) sabar jer k teacher z@ck (^^)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger