Online users

Follower

Friday, February 28, 2014

Sabah trip: Pasar Filipina & Pantai Tanjung Aru

We were too exhausted to go to other places right after Pulau Manukan. So, we planned to have our lunch and went straight to hotel to have some rest. Lepas makan, jadi energetic pulak nak sambung jalan. So, we asked Syam to drop us at Pasar Filipina. Famous betul tempat ni. Semua orang pakat duk suggest pergi if datang KK. Nak cari parking punya la sesak. Mujur la datang dengan Syam. Dia tahu macam mana nak cilok. Bagusnya Syam ni, dia ikut je kemana kita pergi. Tak merungut or buat muka pun. Kita pun rasa happy sebab dapat tour guide yang sangat memahami naluri wanita ni. Cewah. Mula mula kitorang pergi bahagian kerepek. Mencari jugak pisang cheese tapi tak jumpa. Yang banyaknya kuih cincin, amplang, kuih kapit dan kuih bangkit kelapa. Banyak kedai tapi barang yang dijual hampir sama. What differs is the salesperson and the price. Bargaining skill is needed here if you want to get low price.

Pekena ayaq kelapa seround. Jenuh nak habiskan satu biji tu. 

Lepas kerepek, kitorang cuci mata kat Pasar Kraftangan pulak. Just few blocks from tempat kerepek tadi. Woah. Rambang mata tengok mutiara. Kanan kiri depan belakang mutiara. Craaaazyyyy. Kasik warm up beli brooch for myself. 

I posted this picture in my instagram and I got many responses saying that if you want to buy pearls, you better go to Jamilah Jewellery because the price is much more lower than in Pasar Filipina. Mujur baru beli satu.Thanks to those who responded in my ig and FB =) 

Next, we went to dried fish section. Kedai kedai kat sini actually satu deret. So, jangan risau sesat ke apa. You'll surely find this place. Untuk para surirumah, ini adalah syurga anda. Aku masuk kedai ikan kering ni tak ada feel sangat. Tok pesan belikan udang kering if murah. Ternyata sangat murah compared to Semenanjung. Half kilo RM 12. Mana nak dapat kat Kedah weh. Huhu.

Next, pergi jalan jalan sekitar Kota Kinabalu. Ini cukupkan syarat pusing KK je ni. Macam touch n go jugak la kitorang ni. Turun kejap, amik gambar, okay dah. Next! Gitu. Sebab hari dah nak gelap. We dropped by a few places that we think is interesting. Interesting laa..

 Menara jam.

 Observatory Deck. You can see the whole KK from this point.


Masjid terapung. I forgot the names Very nice. They offer paddle boat service if you want to go around the mosque.

Ini semua poyo!

Pantai Tanjung Aru. Air dia.....hurm...tak secantik Pulau Manukan. So, kita main kocak kocak air guna kaki je lah kat sini.


 Darlings.

With Fina, our co-tour guide.

Tinggal satu lagi episod sabah trip ni. To be continued....

3 comments:

eDdY said...

weyh..ari cutini pgi2 lagi da update..haha..tp betol..ikan kering murah2..aritu aku beli 2 kg ikan bilis n 2 kg udang kering..dlm 50 ringgit..hehe

Iz Malazi said...

muke tak mandi kusam gile

syaza rafiae said...

assalamualaikum.. kalau dekat kedah tanjung dawai ada udang kering murah tapi keba pandai cari kedai lah jugak.. ada sesetengah tue mahal

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger