Online users

Follower

Saturday, February 14, 2015

Hong Kong Trip : Accomodation

Shortly after firework show, kitorang pun keluar dari Disneyland. Puas hati. Dari pagi sampai ke malam dalam tu. Itu pun tak cukup masa nak pusing semua tempat. It is recommended that you stay inside Disneyland and get unlimited access to Disneyland park. Tapi poket kena tebal la der. Budget trip macam kitorang ni memang idok dapat ler nak stay dalam tu. Dari Disneyland, kami naik train untuk ke Tsim Sha Tsui. Hotel kat area situ. Haa..time ni la nak guna Octopus Card. 

 Cute kan train dia.

Kami dan luggage berpisah tiada. Belengaih toksah duk kata la. Bayangkan dari KL sampai ke Disneyland tak mandi. Kepam berjemaah. Buddy..kami takkan terpisah sangat. Huahuahua.

Kami menginap di Canada Hotel. Dalam bayanganku, hotel tu gah la. I mean, hotel ada bangunan sendiri. Sekali bila sampai...jangkaan meleset. Canada Hotel tu dalam bangunan ni. Chungking Mansions. Dalam bangunan ni, rupa rupanya ada banyak hotel. Setiap floor hotel lain lain. Bayangkan la weh. Nama ja hotel tapi bilik dia...ya ampun. Kecik sangat-sangat. Memang budget betoi la habaq hang. Elok la dengan bayaq RM 150 untuk 3 nights. Ada banyak wing. Kena tengok betul betul alamat hotel tu. Nak tunggu lif pun satu hal.Kena beratur. Ada dua lif setiap wing. Satu untuk tingkat even numbers dan satu lagi untuk odd numbers.Mungkin sebab terlalu banyak penghuni dalam bangunan ni they have to come up with that system. Siap ada guard jaga lif you'olls.

Mujur ada Bob, our abang sado. Sebab sangat banyak warga asing kulit gelap kat kawasan ni dan dorang ni tengok kami atas bawah atas bawah. Serious scary. Wuwuwu. Clinging to Bob every time we passed through the shops in the building. Malam tu tak buat apa dah. Masing masing dah penat. Landing atas katil ja sampai esok pagi.

Gambar bilik hotel tak amik la pulak. Tapi serius kecik gila. Nak solat pun terpaksa solat atas katil. Tak dak ruang langsung. Nak jalan antara katil pun lepas sorang ja. T_T Toilet dia pulak, Hurm. Nak pusing badan, kena hati-hati takut terlanggaq mangkuk jamban. Tanya Bob bilik dia macam mana.Sama jugak la. Masuk-masuk teruih nampak pintu toilet.Katil betul-betul tepi toilet.No wonder la boleh kongsi building dengan hotel lain.Lawak pulak bila ingat balik. Mangkuk jamban tu kalau nak guna terpaksa duduk mengiring ke tepi sebab takdak ruang kat depan. Hahahahaha. Kenangan mengusik jiwa betul. Nasib badan la. Tapi kami okay ja. Padan dengan bayaq murah.

Next day, we planned to go to Macau. Macau ni negeri lain. Macam Kedah dengan Penang. Nak kena naik feri untuk sampai sana. Macau is well known of its gambling. Selalunya kalau orang pergi Hong Kong, combo pergi Macau sekali. So, kami tiru ja la apa yang traveller sebelum ni buat. Hehehe. Tapi kami tak gambling tau. Pi cuci mata ja. Our hotel receptionist said this was the first time he heard people coming to Hong Kong for sightseeing. Normally people come here for shopping. Tengok sajalah butik butik barang berjenama, Bersepah sepah tepi jalan. Yang sebenarnya datang Hong Kong sebab tiket flight murah. Hahaha.


You can reach the terminal by walking je. Ikut signboard ke Victoria Harbour. Confirm sampai ke terminal. Terminal dia ni lain macam sikit. Dalam building 1st floor. Ask the people who can speak English or any front desk. Depa ni bangsa yang memang kebanyakkannya reject English. They are so proud of their language. Kalau nak jumpa tengah jalan yang baik hati dan tahu cakap English tu, a few ja la. Tak tau la kami ja ka yang rasa macam tu or its just not our luck. Feri dia macam feri nak pi Langkawi. Harga tiket tak ingat. Lost memory dah. Huhu. Sorry.

Okay. Stop sini dulu. Sambung nanti pulak.

1 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam kenal dari kaknoor, syok orng kedah jenjalan nooo, agak2 berapa lah satu beg coach tu nooo saja je nak tau..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger