Online users

Follower

Monday, July 6, 2009

Once a kedahan always a kedahan.

This morning, during mass lecture IAC, semua pakat bantai gelak dengar lecture dari Ustazah Saadiah.Memang sempoi habis.Betul la orang cakap, once a kedahan always a kedahan.

Ha.Sama la dengan aku.Aku dari tadika sampai la sekarang ni, duk terperap kat Kedah je.Dari Jitra merantau ke Langkawi,kemudian ke Kulim, patah balik Changlun dan kemudian ke Sungai Petani.Mana tak pekat loghat kedah aku.Bila orang tanya tak bosan ke study dekat-dekat rumah, aku jawab tak pun.Pasal boleh jimat kos balik kampung.Hahaha.In terms of cari pengalaman kat tempat orang maybe aku kurang, tapi in terms of duit, tak pakai banyak sangat pun.Tambang pergi balik just RM 20.Jimat bukan? Ceh.Feeling duta The Store pulak.

Tak semua orang boleh terima cara orang kedah bercakap.Sesetengah maybe akan terasa hati because of penggunaan 'ang' which bunyinya agak kasar.Maka, terpaksa la tukar kepada 'ampa' yang membawa maksud yang sama dengan 'ko' , 'awak' dan yang sewaktu dengannya.

Bagi aku pulak, aku memang geli nak ber 'ko' dengan orang lain bila bercakap.Rasa pura-pura dalam diri sungguh menebal.Nak guna 'ang' lagi la tak boleh.Takut orang terasa kan.Hish..Jadi, aku prefer guna 'saya' dan 'awak'.Walaupun bunyi cam gedik ahak ahak, ini lebih sopan gitu.Tapi kalau dalam message or chatting, bantai je guna 'ko'.Senang nak taip.Dua huruf je.Betul ke tidak? Betul ke tidak? Betul ke tidak? Roh Datin Wan Abe tiba-tiba meresap masuk dalam badan. Tsk.

Bersama rakan senegeri ku, Adawiah.

Selalu jugak terfikir, habis belajar nanti, posting ceruk mana la gomen nak hantar aku ni.Dah mula risau kena duduk jauh dari kampung halaman.Tapi, time ni dah kira ok la nak jauh-jauh dengan family, pasal dah boleh tampung hidup sendiri kan.Aku rasa aku dapat posting belah Sabah Sarawak kot.Ceh.Belajar pun tak habis lagi dah feeling nak posting jauh-jauh.Kecoh je.Hahaha.

p/s : Lepas ni fly pergi Wellington, daerah dalam Kedah gak ke? Sengal.

28 comments:

Mr Daha said...

Yess! aku org pertama komen setelah sekian lama. ha3. :D

Aku rasa ko kena posting sabah sarawak la.. yela, blajar da dkt ngn uma. posting mesti jauh. kalau aku yg uma kat johor ni mesti dapat posting dkt2. (hrp2 la). hu3

Tp aku still rasa nk dpt posting pedalaman. Dpt elaun tambahan. Byk duit simpanan, cpt sket kawin. ha3. pastu bg nama anak aku Atisya Zayana :P

lalala~~

aizul said...

elok dpt belah2 ulu kat srwak..baru thrill! hahaha

azuan said...

biasa la tue....
bahasa jiwa bangsa...wawawa3

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hidup kedah..hahahahah.

suezensuzanna said...

once kedahan....selamanyer kedahan..i like:P

DoDu@HaHA said...

sama laaaa kita.. pkataan first ku tersasul mase pindah KL ialah 'awatnya??'

nganga suma orang..

ahhahahha

sha sha =) said...

uit...
kedahan laa die~

mmg..ko punye kedah loghat ta ley blaa~ hak3..

wendu wendu d kmk dulu..

izzahfarhana said...

aku lhr di sp!kedah gak no.heee

adawiah.zaini said...

kedah maju 2010! wahaha

lucky said...

mmg tmbang murh ble dok dkat2 umah..
tp t xley nk claim dwit byk2 n mktb.. haha..
contohi la dri ini.. ley claim dkat 100+ gak n mktb.. wawaaa...
t ley njoy.. yehaa..

ps : tp still jeles coz k.z ley blk tiap mggu klu nk.. ish.. xaci..

q i L L said...

nk blaja logat kdh gk.
rumate kdh, kot2 leh b'loghat ngn die
hehe

kojah said...

hehe slang kedah nooo...

[z@ck] said...

Mr adha : kemain seronok ko jd org 1st komen ek..ak pn rs ak dpt posting blah2 sana..x pa..demi bangsa dan negara..ku rela berjuang..yeah!!

Aizul : Weyh..ko jgn cakap ulu2 ni..sensitif woo..huu..

[z@ck] said...

Azuan : Mung lak mesti cakap ganu.Bahasa jiwa bangsa.hihihi

Purplelicious : Hahahaha.Lepas ni akk kna blajar dgn hubby ckp kedah ok. =)

Suezensuzana: Wah..hidup kedah.jelapang padi! tba2 je..hihihi

[z@ck] said...

Dodu@Haha : Hahahaha..mesti sekor2 melopong mulut dgr ko cakap kedah kan.tapi bila duk kt tmpt org esp kt KL, ilang trus loghat kedah tu..btol x..? x up la speaking kedah.

Sha Sha : hahaha..ko punya cubaan cakap kedah x mnjadi..cuba lagi ok.

[z@ck] said...

izzah farhana : ye..kira anak jati kedah gak la tu..north rules!

adawiah.zaini : maju ke? hahaha..

lucky : duk je dekat umah...tp x sll blik pn..malas..hahaha..

[z@ck] said...

qill : ha..sokong2..belajaq la ckp kedah.kot2 kawin dgn org kedah ka kn..hihihi

kojah :huih..mesti! =P

mamma mia! said...

zack manje oh.............. patot bg sbh srwk. sbb x pnh kuar dr kedah. wek

kojah said...

sorry...ada pertambahan maklumat kt blog sy!

ezzaty said...

zafirah,km dh tau wellington kt mna..
dia atas sket dr aloq staq..
:)

[z@ck] said...

mamma mia : hahaha..manje ke..auuww..

kojah : ok..roger n out..

ezzaty : kot belah tandop ka? hihihi

Luth Textile said...

dapat sarawak btol, putih mata.. wakaka.. erm, ok la tu.. tak hipokrit.. kita nasib sama, dari sekolah sampai skrg masih lagi ada dlm pulau pinang. tak keluar pon dari negeri ni..hihihi

[z@ck] said...

luth textile : hahahaha...ye ke..bt pe la nk hipokrit kn.

kema hafilah said...

i'm proud 2!!!

ezzaty said...

dak2..
dia ataih sket dr jitra..
tp xsampai bkt kayu itam g..
hohoho..

Orang Senyap said...

zack, u orang SP ya? kat area mana tue eyh? :-)

ha, walaupun saya orang cameron.. tapi bila dah lama menetap kat kedah nie, rasa aura kedahan dah jauh menyusup terus ke penjuru penjuru ati ni tau.. hahaha..

erm, term 'ampa' tue slalu saya pakai skrg tapi bunyi 'empa'.. saya plak ganti ngan 'kami'... setengah orang boley terima.. but for some yang bukan dari kedahan col me as 'manja' bila guna term2 tue.. alahai.. very sengal..

[z@ck] said...

kema hafilah: yeah!

ezzaty: kena buka peta ni..hahaha

org senyap: sy org loq staq..study kt SP..ha..mmg mnja klu gna word 'kami'..rs cheeky gila..hihi

miszkeyna said...

welcome to wellington.
bile nak mai welly?
thn depan ka?
slm kenal2.. :)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger