Online users

Follower

Monday, September 14, 2009

Beauty conscious

One message received

Ika : Kakak, masuk tak kalau Ika pakai baju kurung pink dengan kasut oren?

Aku : Awatnya? Kasut ang bukan nya semua part colour oren kan? Sikit je kan.


Ika : Dak aih. Ika takut kalau pakai nampak macam anak *****. Ika dah la kulit gelap.

Alahai.Kesian la adik aku sorang ni. Terlalu conscious sangat dengan skin colour dia yang agak gelap sikit dari aku. Nak pakai kasut yang kontra sikit pun fikir dua kali. Takut nampak buruk dan tak sesuai. Dia dah mula nak jadi perempuan sejati. Hehehe. Sebelum ni, mana pernah dia fikir pasal colour-colour nak matching dengan baju ni. Pakai hentam sajork. Tudung pula asyik colour putih je.

Sekarang dia dah nak masuk form 1. No wonder dia dah mula behave womanly sikit. But still ada juga sifat kasar dia. Pakai selipar tak dan dua bulan dah putus. Ganas macam hulk. Adoyai. Stage ni juga dia akan mengalami satu perubahan drastik. Bagi yang perempuan mesti faham apa yang aku cakap ni.

Aku selalu juga bagi tahu dia condition bila first time datang bulan. Ketiak akan rasa sengal-sengal, badan akan mula berbau. Yang ni dia dah mula rasa, ketiak dah busuk. Aku dah supply dia dengan deodorant Rexona untuk sebulan. Aku pesan jangan lupa pakai sebab once tinggal, bau ketiak kau boleh buat orang berpinar (@_@) Serius. Ini bukan tipu. Aku sendiri dah terkena penangan body odour dia. Pergh. Tak cukup nafas beb.

Bila aku balik je rumah aku akan tanya dia dah datang bulan ke belum. Sampai dia dah naik bosan dah. Annoying dengan akak nya ni. Bukan apa, nak harap dekat tok explain pasal kitaran haid ni, memang berjanggut la kan. Dia mana la reti. I caring tau. Hahaha. Dia selalu gelakkan Bang Cik sebab Bang Cik ada bulu ketiak.

" Ika tak ada pun bulu ketiak." ( Berbangga sungguh dengan statement tu)

" Ang tunggu la time ang period nanti. Bukan takat bulu ketiak je tumbuh. Tang tu pun tumbuh."

Terus buat muka beruk. Terkejut beruk. Hahaha.

Kepada kakak-kakak sulung semua mana yang ada adik perempuan tu, selalu lah expose dorang dengan benda-benda macam ni. Ini untuk mengelakkan dorang dari terkejut beruk bila tiba-tiba tumbuh bulu ketiak ataupun dada semakin membesar.

Mungkin korang boleh explain pasal perubahan hormon atau kalau nak senang, cakap je yang untuk menjadi perempuan, seharusnya kita memiliki buah dada dan datang haid. Kalau tak ada benda ni, bukan perempuan la. Hah. Mesti dorang cuak kan. Tiap-tiap hari duk tunggu dada tu bila nak besar. Hihihi.

Time ni dia memang gemuk. Sekarang sudah slim sedikit. Beauty conscious la katakan.

18 comments:

encik luth said...

wah wah wah.. jadi pendidik sungguh dia..

btw, betul. kena share dgn dak2 kecik ni. nt tak la jadi kejutan diri. waa.. aku berbulu.. wakaka (ayat tuu )

sI tEDI said...

aku setuju. kena terangkan pada budak2 tentang luar dan dalam.

aku terfikir juga ibu bapa zaman sekarang ni caring tak pasal ni?
penting woo..

pasal mandi wajib lagi penting!!!

aty said...

kakak yg sgt3 caring..
great!
btw,lama jmpk depa..
tp kalo jmpk msti diam ja kn..
haha..

suezensuzanna said...

hah dlm gambar tuh gemuk??mn der gemuk lah..adoilaa terase aku babe.... btw...hitam itu menawan k

Elle JmDean said...

Elle mang setuju kalo bab2 menerangkan bab2 akil baligh ni kt adek2 pompuan kite..
maklum le, elle ade 3 org adek pompuan... jenuh gak la nk explain bab2 piyed neh.. huhhh!

mizz saifa said...

cam susah jerr nak explain.. hu3.. sib baik tak ada adik perempuan..

QisTina said...

a caring sister.
keep it up!!
tina pun kakak sulung gak,
pening nak explain kat adik2 lelaki,
mimpi basah tue ape? mandi wajib tue aper?
paling pening bile dorang tanye nape kak long keluar period??
aku terkedu.
perlu ker tina explain kat dorang pasal tue.
hehe..

ayinn said...

ekekek,..
aku xpayah da terang kat adik aku kot,..
dye lg advance dr aku,..
kwang3,.. bgus la gtu,.

nway,.. bgus2,.. mende2 cmni mmg penting,.. sgt2 penting,..

oranglidi said...

sharing is caring.

bagus gak lu wat cite ni. boleh a wa blajar skit perihal pmpuan ni. esok luse dah nk kawen.

[z@ck] said...

encik luth..
hehehe..sy kan bkal cikgu..practice makes perfect..

si tedi..
aku rasa mak bapak just akan terang klu anak2 tnya..klu x..dorg bz keja je..

aty..
depan mmg diam..nnt bila balik umah..mulut dok bising bertanya pasal ampa..huhuhu

[z@ck] said...

suezensuzanna..
erk..sory babe..aku xde niat pn perkecil org bersaiz besar ni..wuwuwuwu..sory k..

ElleJMDean..
harus explain..dah mnjadi sebahagian drpd tanggungjawab kita.. =)

mizz saifa..
maybe u x pernah ad experience lg kot sbb 2 u cakap ssh..

[z@ck] said...

qistina...
zack selamba je tanya kat adik laki zack dah mimpi basah ek blum..wahaha..terkulat2 dia..

ayinn..
hoho..advance adik ko..agak2 kalau ad pendidikan seks kat skolah..konfirm adk ko skor 100%..heheh

oranglidi..
lu ada adik perempuan ke x? lu klu nak kawin x perlu nak terang2 ni..konfirm bakal bini ko dah tau..hehehe

Monkey D Luffy said...

maknanya ketiak ko berbulu lebat ler ni

lalalala

Nida Vida said...

biasa lah remaja bila mula nak meningkat dewasa ;]

azuan said...

banyaknya bulu..huhuu

[z@ck] said...

Monkey D Luffy..
kahkahkah...nak kata lebat..xde la sgt..hahahaha

Nida Vida..
hormon is changing.. =)

azuan..
uhuhuhuuuuu..

norhaizan said...

hai cik manis tinggi..tinggi awak brapa cm??..adakah blh lawan saya, 149 cm saja..haha

DoDu@HaHA said...

aku ley komen x???

hahahha.. segaan!!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger