Online users

Follower

Sunday, September 6, 2009

Malam raya hantu dah bebas ke ha?

Persiapan raya bagi aku cukuplah sekadar ada baju raya sepasang dan tudung yang matching. Kasut tu tak penting sangat sebabnya sejak dua tiga tahun ni, aku banyak kena buat kerja dapur dari beraya ke rumah sanak saudara. Sudah menjadi kebiasaan family tok akan kumpul ramai-ramai pagi raya, sesi bermaaf-maafan dan episod sedih duka lara berlanjutan untuk beberapa minit, kemudian happy kembali bila tok kasi duit raya. Selalunya tok tak pernah miss bagi dekat semua cucunya. Tak kira la yang dah kerja ke belum. Asalkan belum berkahwin konfirm dapat. Amount yang diberi tu, ikut keuntungan acar buah. Kalau untung banyak, maka duit raya pun banyak la. Kalau tak, sikit je lah.

Bagi aku nikmat berhari raya still sama macam dulu. Cuma yang membezakan ialah aku dah tak selincah dulu main mercun,sekadar memerhati generasi muda berumur12 tahun ke bawah girang menyanyikan lagu hari raya sambil sakan mencucuh sumbu bunga api.Bau mercun masih lagi membangkitkan nostalgia lama.

Ada juga kisah seram waktu malam raya. Bila fikir balik jadi meremang bulu roma. Zul pernah bersembang dengan 'Abang Emi' atas beranda. Dia pelik kenapa 'Abang Emi' langsung tak pandang muka dia. Hanya tunduk saja. Dah lama sembang, Zul pun masuk dalam rumah tok. Sekali kooooo....Abang Emi ada kat dalam. Magik ke pe. Zul dah naik hairan. Di tanya Abang Emi ada ke dia lepak kat luar tadi. Noooooo!!! Tak ada pun. Amik kau..Terus menggigil adik aku. Dia cool je awal-awal, pagi raya nya, dia cerita kat kitorang. Taubat aku tak pergi area-area beranda tu dah. Mau jumpa 'Abang Emi' lagi..huuu..takut wooo..

Aku tahu korang pun mesti ada cerita hantu time raya kan. Aku tahu semua tu tahyul, tapi bila fikir balik, ada logiknya juga benda asing ni. Malam raya hantu dah bebas ke ha?

16 comments:

aty said...

hahaha..aritu 1 of our cousin nmpk langsuir terbang..mlm raya jgk la..time men mercun..last year..km rasa area tt gjh tu mcm toooot sket kot..hahaha..

::[ misslily ]:: said...

ha...kuar dh..huhu
nk tgk ke??heheh

adawiah.zaini said...

mlm raya dh ada dh. especially area umah tok hg.

Monkey D Luffy said...

hantu tu dah bebas malu2 plak sambil tunduk muka

meL0r@an!S said...

adoii...ak xnk pk..gerun!!!
tym mlm raya jgk la antu jln raya p0n kuaq!!!

ish3... merdeka dh kot...
ouchh

SasHa Lee said...

alahaiii..udah laa aden baca entry kamu nie pagi2 buta..terasa nak tito awl nie..kut2 tak jadi aku nak wat project bca blog kawan2 akuh nieh..hehehe;)

DoDu@HaHA said...

dah..sebaik waktu maghrib, takbir dialungkan..

semua roh2 insan yang telah pergi akan menjalani semula hukuman di alam barzakh..

dan masa itu jugalah syaitan dibebaskan semula..

faruna07 said...

huwaAAaa...nyesal bce...
tatoot....

suezensuzanna said...

erm no komen...

mamma mia! said...

dah habis ramadhan, bebas la die.
jin syai\tan semua

cikf~ said...

haha...sy harap sy xkan mengalami cerita2 mistik sepanjang idup sy..hihihi

sI tEDI said...

malam rayalah derang berhoye-hoye balik...

oranglidi said...

antu memang begitu.

weh, lupe nak link lu.. terhilangkan haritu.

Just Me said...

salam..nape takut sgt dgn hantu nie..?

balqissy said...

hahaha nak 'no komen' jugak, boley? :P

Redbloodsnow said...

dah ler di bebaskan. time mlm 7 lekor tuh dorg dh bergentayangan..hohohoho..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger