Online users

Follower

Thursday, September 10, 2009

Wang kopi!

One message received

"Kakak, Ika dah habis dah UPSR. Soalan Sains senang giler! Kakak balik sini bila?"

Terus aku call dia. Seronok kemain dia cakap Sains senang. Biar betik adik aku ni. Confident giler!

Aku : Camna exam?

Ika : Bolehlah jawab. Tapi, Pemahaman susah sikit.

Aku : Laa..ya ka? Sains senang pulak?

Ika : Ha'ah.Senang betoi kak! Macam soklan bahagian subjektif tu, pasal pengaratan bla bla bla. Senang la. Dah besa buat dah. (aku pun tak berapa clear sangat pasal ni.aku dengar karat-karat la kat hujung talian)

Aku : Oh..ya ka. Ang ni biaq betoi. (still tak percaya dia cakap senang)

Ika : Betoi la.

Aku : Yang pemahaman tu, tang mana yang susah?

Ika : Tang simpulan bahasa tu. Susah la. Tak paham sangat.

Aku :Apa soklan dia?

Ika : Kak, wang hangus tu pa dia?

Aku : (senyap sebentar) Erk..wang hangus tu wang yang tak ada nilai kot. Tak valid.

Ika : Wang kopi?

Aku : Mak aii..fail! erm..( terus tanya roomate) Ha..wang kopi tu wang haram kot. ( Memang bida'ah la aku cakap kau..pakat main sebut je suka hati)

Ika : Ooooo.. (dia percaya weyh..hahaha)

Aku : Apa situasi yang dia bagi?

Ika : Erm..JKR ambil tanah dia. Pastu JKR bayar wang tu lepas guna tanah dia. Bla bla bla.

Aku : Hish..Tak tahu la akak. Bukannya pandai sangat bab-bab simpulan bahasa ni.

Ika : Cengkung pulak benda pa?

Aku : Laa..tak kan yang tu pun tak tau? (Belagak la kan sebab tau) Cengkung tu selalu kalau ang sakit, muka ang akan jadi kuruih panjang tu. Ha. Tu lah cengkung.

Ika : Muram?

Aku : Kalau ang sedih, muka ang monyok kan. Ha. Tu lah muram.

Ika : Lesu?

Aku : Selalu kaitan dengan letih la.

Ika :Huwa! Ika salah yang ni! Ika p jawab cengkung untuk situasi orang yang letih.

Aku : Erk. Padan muka. Hahaha.

Petang-petang diuji dengan soalan pemahaman. Memang haru betul la. Korang nilailah sendiri sejauh mana kefahaman korang tentang simpulan bahasa ni. Aku memang mengaku aku fail sikit bab-bab ni. Hentam keromo je kalau orang tanya. Cuma ni first time aku dengar simpulan bahasa wang kopi! Tsk. (T_T)

Moral of the story : Lepas ni, kena beli buku simpulan bahasa, khatam satu buku. Nanti bila anak tanya, tak ada lah terkebil-kebil nak jawab.

19 comments:

Pais Chaos said...

soklan sains senang je.. hahah.. kene pakai kakulater btul tak!! haha

oranglidi said...

wang kopi tu pun lu x tau?

wang untuk remaja2 lepak di kedai kopi.

lenkali ade masalah bahasa, rujuk je kat wa.

wang hangus tu wang terbakar dalam kebakaran.

cis, ni rase nak ambik upsr skali lagi ni.

[Miss Eriqa] said...

hahaha..
wang kopi 2 lebih kurang cm saguhati la..
dlu tyme skewl blh ar bangga2 dgn simpulan bahasa and wut-so-eva..
tp skung nie..
agak lemah gak ar..
huhu..
tp bnde nie kan sme khazanah melayu lama..
xptt hlg dek zaman tau..

[z@ck] said...

Pais Chaos..
ye ke..ko biar betul..huhuhu

oranglidi..
kalau ada sepuluh org cm ko..maka..hancuss lah result UPSR skolah ko..hahaha

miss eriqa..
ye ke..hahaha..baru tau..betul..x ptt hilang ditelan zaman.. =)

sI tEDI said...

jawapan pada soalan tu wang kpi lah.. ko tak pernah dengar ke...??

duit kopi?? nampak sangat aku jauh ebih tuaaaaaa dr kau.. sob sob sob :(

[z@ck] said...

si tedi..
secara jujurnya..xpernah..
huhuhu..kesian kan kt aku..adik aku jwb pe pn ak tataw..xpe..tua itu menawan..hehehe

oranglidi said...

haha. naseb bek wa 5a dulu.

Mr Daha said...

Errr... wang kopi tu cam duit kopi kot.. duit utk spend lepak2 minum kat warung.. he3.. :P

[z@ck] said...

oranglidi..
time ko UPSR soklan BM senang kot..mau tanya soklan wang kopi ni..tendency nak dpt B tggi..hahaha..gila dengki aku..

Mr Daha..
ni lg sorang bida'ah..hehehe

aty said...

bila anak tanya??
ai..cpt planning!
wakakaakaka =p

mamma mia! said...

mcm2 aznil smlm : wang kopi adalah?
jawab budak lelaki kool
kau minum kopi
kau habiskan
kau byar.. hahahahahaha

[z@ck] said...

aty..
hahaha..kita haruslah bijak merancang..hahaha..dia dulu kot dpt anak..hihihi

mamma mia..
wakakaka..cool habis bdak smalam..

DoDu@HaHA said...

Aku dah mula ragu-ragu dgn ilmu yang aku tuntut slama ini..

wang kopi tu ape weyh???

wang hangus tu dwet blanja kawen kan?? kan??

Just Me said...

xfaham xfaham... cuba terangkan dgn lebih lanjut uhu

[z@ck] said...

Dodu@Haha..
hahahaha...jgn tnya aku..aku pun tgh biol skang ni...x slap aku wang hangus tu contoh la kan..ko bertunang ngn awek ko..tba2 ko putus tunang..duit hantaran yg ko bg kt awek ko tu hangus..no refund..cm 2 la..wang kopi aku x sure la..

just me..
nnt saya story lain kt wak..huhuh

imHepPie said...

wang sirap ada???

Cik Peanut said...

hohoh...
peanut pun de adik sama baya ngan cik zack..
kadang2..
biler peanut nak translate bm ke bi..
dia yang lebih tahu
malu
hehehhe

~blOody~ said...

tnx sy akn usaha

sha89 said...

slalu aku dgr duit kopi...xpernah plak dgr wang kopi hehe~

simpulan bhsa bru tuh~

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger