Online users

Follower

Thursday, October 1, 2009

Belum cuba belum tahu


Just now time lunch dengan Farah and Wanie, aku terbuka cerita pasal adik aku, Zul yang macam uncertain lagi dia nak further study dalam bidang apa. Tak dinafikan dia ni memang otak lebih pandai dari aku. BI pun lebih cekang dari aku. Kadang-kadang rasa malu juga bila ada words English yang aku tak faham, aku rujuk dia. Then dia akan cakap " Laaa...yang tu pun tak tahu ka?"Pergh..Terus muka rasa macam panas and terbakar. Rasa macam loser gila kalau nak tanya kat dia.

Back to the main story, pasal tajaan scholarship. Time cuti raya hari tu, dia sibuk pergi mencari baju untuk interview. Aku cucuk-cucuk suruh beli baju colour light purple and tie colour purple sebab classmate aku,Bob pernah pakai dan aku rasa dia comel sangat. So, tak dapat suruh pakwe pakai macam tu, suruh jelah adik aku pakai kan. Sekali dia kata tak boleh. Sekolah dia kena pakai kemeja putih and tie merah. Frust nak tengok kecomelan dia pakai satu suit purple.

Adakalanya dia boleh menjadi sedikit poyo

Bila ditanya nak ambil kos apa, dia renyeh macam kerang busuk. Lepas tu geleng kepala.Cerdik-cerdik dia pun bila mai time nak tentukan masa depan, terus jadi dungu kejap. Aku suggest dia ambil medic tapi dia tak minat. Dia cakap nak amik TESL. A big NO for him! Aku tak bagi. Bukan apa, alang-alang dah result trial gempak, ambil la something yang worth your result kan. Kalau nak ambil TESL, macam a big waste la belajar hempas pulas subjek sains tu. Bukan nak kutuk kos sendiri,tapi kenyataan. Apa dia ingat kos TESL ni belajar speaking je kot. Banyak assignment sampai serabut kepala ada la.Tsk.

So far, dia nak pergi Sime Darby punya interview. Aku tak tahu la kos apa yang company tu offer. Tu pun cikgu dia yang aturkan. Bukan kehendak diri sendiri la. Sebab dia pun buntu nak pilih apa. Aku suggest he go for Khazanah interview. Itu memang kaw kaw punya scholarship. Kalau dapat, semua dia tanggung. Nak buat kos apa pun kau boleh minta. Nak fly mana pun boleh kot. Tu aku tak sure sangat la. Belum cuba belum tahu.

Dia cakap dia minat Chemistry. Jadi ahli kimia la senang abang oii.. (aku memang panggil dia abang kat umah..manja kan..Hahahaha!)

22 comments:

imHepPie said...

cam kenal ja mamat ni..wawawa..

[z@ck] said...

ko kenal ke? adik ak la..

mamma mia! said...

go abam!

oranglidi said...

ape susah?

lu suh die apply petronas. ade rezeki, ke luar negara lah die.

abis hensem pun boleh lah kat utp. ambik chemical engineering. ha. camana?

belum cuba belum tau.

Luth Textile said...

saya pon abang gak.. ahahaha..
pilih btol2, nt menyesal tak sudah

kawie2020 said...

sebenarnya dia dah tahu nak amik pe.. cuma nak dgr pendapat org lain jer...

[z@ck] said...

mamma mia..
haipp..jgn nyibuk.. =)

oranglidi..
ak ad suh dia apply petronas..nnt dia g la interview kat situ..hehehe

luth textile..
wak tu adik..prasan jd abg la plak..hahaha

[z@ck] said...

kawie2020..
ye ke..xda maknanya..hahaha

sI tEDI said...

semoga dia dapat buat pilihan yg bijak dan tepat

joegrimjow said...

sime darby kaya ooh

adawiah.zaini said...

mintak bank negara jgk zack. dh alang2 pandai malatop2 tuu

Mr Daha said...

Kenapa adik ko muka matang sangat.. cam dah kawin je muka.. hu3.. patut la ko panggil dia abg. :P

azuan said...

bagus bena cikgu tue soh pegi sime darby...kayo woo..

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh..
klu dia minat CHEM..soh lah amek chem enrng...
sgt ssh ok nk dapat scholar utk cos nih..slalu kat UTP jek dapat..
dun wory..
klu die x dpt yg nih...
soh die alert ngan scholar UTP ok..
gune result trial tau!
sbb dh gempak kan..nnti pas spm trs dia panggil masuk...
[bcakap dr pengalaman...tp tpksa tolak..huhu]

[z@ck] said...

si tedi..
hopefully..=)

joegrimjow..
ye ke..ak bkan tau sgt psal bnda2 ni..hahaa

adawiah.zaini..
bank negara bukan dikhuatiri amalkan riba ka?

[z@ck] said...

Mr Daha..
ye ke? hahahaha! kira ak nmpk muda skit la ek..

azuan..
nnt bley akk dia tumpang sekaki..kahkahkahkah

princess cerry berry..
apsal ifa tolak?

ini q i L L said...

try mintak ptornas lah. huhu
by the way kem slm kt adek ye ;p

aty said...

wow!
plzz jgn wat TESL..
hahahaha..
he deserves course yg sgt2 hebat..
sbb he's brilliant!
SIME DARBY is good..
nant msti kaya raya!
=)

fndrocka said...

biarlah dia amik TESL..biarlah dia amik TESL..huhu
mcm yang kau kata lah..bukan belajar speaking jer...lebih dari tu kan..kan..

apa pun biarkan dia..nak belajar2 apa pun lantaklah..asalkan dia jadi yg terbaik dlm bidang yg dia pilih

[z@ck] said...

aty..
erm..hahaha..akak dia ley tumpang kekayaan dia after dis..huahuahua!

fndrocka..
aku bkan menghalang..tp we must look for the best opportunity kan.if dia bley bt bgus dr kos TESL..he must go for it..amik kos len pun dia bley apply skill speaking dia..hehehe

aty said...

yup..sime darby bagus..ssh nk dpt rasanya..mmg ok la dia p situ.. =)
kakak dia pon byk gaji apa..teacher luar negara..
=)

[z@ck] said...

aty..
aiceh..dia pun sama la..hahaha

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger