Online users

Follower

Saturday, October 3, 2009

Ini kisah benar

My cousin on her engagement day. Congratz dear!

Orang cakap untuk elak maksiat, baik bagi kahwin je. Tapi, kalau anak-anak minta nak kahwin pada usia yang muda, depa menghalang pula. Itu yang jadi macam-macam kes sekarang. Kahwin lari dan sebagainya. Ada juga yang menghalang percintaan anak depa sebab lelaki tu dikatakan tidak setaraf dengan family si perempuan.What the heck?? Aku tak rasa itu satu masalah besar kalau depa kahwin.

Ini kisah benar. Watak diolah sedikit mengikut kesesuaian jalan cerita.

Terdetik hati si anak perempuan ini untuk bagi tau omak kesayangan yang hatinya telah dimiliki seseorang dengan harapan si omak akan bagi 100% support. Bila diberitahu, si omak bertanya tentang pekerjaan si lelaki itu. Mekanik. Pooommm!! Terus si omak mengamuk besar. Minta si anak break up dengan si lelaki itu. Tanpa memikirkan perasaan si anak yang aku percaya, menyesal bagi tau si omak tentang hal ni. Alasan? Si lelaki tu tak setaraf dengan si anak tu.Carilah lelaki yang kerja kerajaan dan sebagainya. Si omak warning si anak untuk lupakan lelaki tu dan si omak ada calon yang lebih sesuai.

Dia ni sama umur dengan aku. Dah jodoh dia bertunang di usia muda.Aku pula bilalah agaknya.

Apa perasaan korang kalau mak bapak korang halang percintaan suci murni korang tu hanya kerana perbezaan darjat? Jujur aku cakap, aku kecewa gila dengan sikap si omak yang terlalu bersikap prejudis terhadap mat-mat mekanik di Malaysia ni.Sebut je mekanik, mungkin si omak terbayang mekanik yang comot-comot bawa moto kapcai kot. Tak pun mekanik yang nak makan kat kedai pun masuk buku 555. Haih. Itulah manusia.Terlalu bersikap judgemental sampaikan langsung tak pernah ambil kira hal-hal lain. Sepatutnya si omak siasat dulu latar belakang lain si lelaki tu, baru buat keputusan. Ini tidak.Sesuka hati je nak si anak lupakan si lelaki tu. Dia ingat senang macam kupas kulit kacang kot.Hakikatnya, si lelaki ni mekanik PROTON dan sudah ada kereta sendiri. Kira orait la tu.

Sampai sekarang, si anak langsung tak mengendahkan arahan si omak. Dia buat bodo je. Depan cakap la break up, belakang tak pun. Aku sokong tindakan berani si anak ni. Si anak pun dah minta si lelaki tu try apply kerja kerajaan. Nak bagi sedap hati si omak tu sikit. Nasib baik si omak tak pernah tengok muka si laki ni. Bohong sunat tak pe.

Psst..Kalaulah tok buat aku macam ni, nak merajuk sampai jadi anak dara tua. Hahaha.

20 comments:

kojah said...

betol2!!sebab xsemestinya yg bertaraf n berpendidikan tuh very the bertanggugjawb hal2 family nnti kannnnn

Fina said...

kire time tunang ni omak dah setuju la ye? tahniah kat die.. :)

mizz saifa said...

xkisah la keja apa pun..asalkan lelaki tu berusaha pun dah ok... bukannya dia malas or melepak je kejanya..

joegrimjow said...

waaaaaaaah
kene potong!!!

shedah and fakhri said...

eh jap2
ezzaty csn hg ke?
tunang ngn sapa dya?
-shedah-

ayinn said...

pehh,.. susah gk org2 tua neh,..
kdg2 kita rs dorg ok, tp jd x ok lak,..
tp kdg2 kt rs dye x ok, tup2,.. peh,.. siap support lg,.
hahaha,..

tp, betol la,. mak ayah msti nk yg terbaik wat anak dye,.. tp,.. yg penting, pilihan kita ni dpt bhgiakan kita,.. cukup,.. haha

imHepPie said...

mau majok sampai jdi anak dara tua?????

tidakkkk..x snaggup huhu

oranglidi said...

hehe. memang entri yang best!!!

wa stuju dgn lu!

BuLaN iTu aKu said...

ibu bapa kenalah memahami..
kesian kat anak2

sI tEDI said...

Alhamdulillah...

aty said...

zafirah!!!
sila jgn merajuk ok..
n sila jgn jd anak dara tua..
coz i nk makan nasik minyak u nant..
hehe..

p/s: thanks sbb post this entry..
=)

gopengkampar said...

kadang2...susah...

pilihan emak bapak selalu yang terbaikk..
dalam kes macam ni eloklah slow talk dengan omak tu..explain la betoi2....semua mak nak yang terbaik untuk anak2...walaupun kadang2 tu extreme sikit.

tak patut jugak laki tu kena kerja kerajaan sebab nak puaskan hati omak..mana la tau kalau2 dia ni mekanik berbakat..tak pasai2 tukaq keja sebab nak menyedapkan hati bakal mak mentua..tu belum kawin lagi tu....dah terbazir bakat seorang mekanik yang power.

kenalkan laa laki tu kat omak dia..sembang habis semua macam mana..mak dia takmau la dia kawin dengan anak hantu kan..dah bermacam2 kes...pompuan ni kadang2 mudah cair dengan kata..walaupun laki tu idup susah....sanggup gak dia kawin...bila dah kawin mula la menyesal tengok kawan2 yang kawin dengan orang senang hidup bermewah mewahan....masa tu pikir kalau la boleh diturn kan balik masa lalu....

slalu camtu laa..lumrah hidup...

Orang Senyap said...

sekali imbas, ur cousin macam
kawan saya..

dua kali imbas.. memang sah!!

salah orang..

[z@ck] said...

kojah..
betul..kdg2 yg byk duit ni, kisah hal pejabat je..hal anak bini x peduli pn..susah gak..

Fina..
gmbr tu tak ada kaitan dengan entry ni ye..gmbr len, crita len..hehehe

mizz saifa..
usaha tangga kejayaan.. =)

[z@ck] said...

joegrimjow..
ptong benda pa?

shedah..
yup..my cousin.. =)

ayin..
taste org lain2..x sama..ad yg suka idung kempis..ad yg suka idung mancung..hahaha

[z@ck] said...

imheppie..
hahah..ak pn x sggup..drama je tu..heheh

oranglidi..
tenkiu2..

bulanituaku..
yup..kang x pasal2 anak lari dr umah..huhuhu

[z@ck] said...

sitedi..
=)

aty..
hahaha..tggu ampa beranak dua dulu..br kami nak kahwin..hahaha..

gopengkampar..
terima kasih atas cdangan tu..nnt sy smpaikan kat dia.. =)

orangsenyap..
ingtkan kenal..heheh

Fatt Chin Choy said...

kalau ada jodoh kena bersabar le

DaHLia said...

besa laa tu...

mak kita sure nak yg terbaik utk anak dia...

cuma kena hati2 laa...xkisah apa jua kerja dia..as long as dia ada rasa tanggungjawab, xjadi masalah...

jap, citer tu dgn gmbr tu ade kaitan ke? or citer tu citer penulis? gmbar sekadar gmbr hiasan??

xoxo

[z@ck] said...

dahlia..
gmbr x da kaitan dengan story..bukan juga kisah penulis..kisah org lain.. =P

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger