Online users

Follower

Friday, October 16, 2009

Konon nak jadi babysitter

Ingat senang ke nak mengasuh budak kecik? Penat weyh. Kalau dapat pula yang kuat merengek, lagi payah nak menjaga. Tak boleh lepas buaian sikit, mula la meraung. Macam nampak hantu gamaknya.

Ni budak nama dia Sufina. Mak Su ambil mengasuh dia every weekdays sebab mak bapak dia cikgu sesi pagi. Tak ada orang nak jaga.Disebabkan terlalu excited nak tengok Sufina, pagi tu automatik terbangun pukul 6.45 pagi. Aura nak mengasuh datang.Konon nak jadi babysitter sepenuh masa la kan. Untuk one day. Nak try tengok.

Tidur lah cepat Sufina woooiii

Tak sampai dua jam, aku dah give up. Budak ni kuat merap weyh. Ouh. Merap tu macam mengada-ngada la. Nak kena berdukung selalu, nak kena hayun buaian selalu, tak boleh lepa sikit, mulalah bunyi siren kebakaran. (Paragraph ni menunjukkan bahawa aku still tak acquire skill jadi mak budak sepenuhnya lagi even muka ada la sikit-sikit macam mak budak. Tsk)

Dia memang suka jegil mata bila nampak kamera.

Tabik spring kepada emak-emak seluruh dunia sebab ternyata bukan senang nak jadi ibu ni.Kesabaran harus ada.Korang mana-mana yang ada buat dosa dengan mak korang, pergi minta ampun sekarang. Dulu berak korang dia yang basuh tau tak, makan minum korang dia yang jaga.

Hargailah ibu anda.

p/s : Lepas bapak Sufina datang ambil dia, Mak Su doze off terus kat bilik. Bukti kepenatan seorang ibu menjaga budak kecil.

16 comments:

angahpikah said...

huhuu.. rajinnye nak jaga budak.. aku rasa si kecik sufina ni macam aku la dolu2..

kuat merap.. bila dah besaq2 ni mula la jadi bahan bualan.. huhuhu..

sI tEDI said...

dengan budak kena banyak sabr. kalau tak memanglah naik angin jek..

Hanida Lavida said...

i tak suka budak kecik.
nyeh nyeh jahatnya aku.

mamma mia! said...

haha.. selalu kita x suka budak kecik. tp bila ada ank sendri, otomatik jd penyayang..

Luth Textile said...

wahh.. dia jadi bebi siter, boleh ke? naya kang baby tu kena picit ke hape ke.. z ganass

Pais Chaos said...

kasi number phone Sufina ni!!

ZARA 札拉 said...

ko jangan dera dia woo~

iza iziana hasan said...

pandai ke jg baby ?
hehehhe

Privacy_Resident said...

latihan sebelum menjadi ibu :D

adawiah.zaini said...

2 jam ja weh? hahahahahha

ini q i L L said...

pengalaman tu penting. ;)

Kuda Kertas said...

chomel budak tu..
moge kamoo jd seorg ibu mithali..hehehe..

[z@ck] said...

angahpikah..
mesti bila p umah org, mak cik tu akan cakap

" La..besaq da Pikah ni.Dulu kecik-kecik suka makan batu tepi jalan tu.Buaih kemain lagi"

hahahaha..

si tedi..
sabar separuh daripada iman..betul2..kena blajar byk lagi ni..huhuhuu

[z@ck] said...

Hanida Lavida..
haha..i suka..tp nak ngasuh tamau..hahaha

mamma mia..
kalau macam tu..senang la kerja ak..bila ad anak nnt..knfirm jd penyayang..hehehe..

Luth textile..
amboiiii..pelekeh sy nampk..nak kena ni..

[z@ck] said...

Pais Chaos..
x bley kasi..bapak dia ustaz..ko nak kena lesing ke ngorat budak2 kcik..hahaha

ZARA..
ish3..x sggup nak dera bdak kecik..comel sgt..

iza iziana..
x pndai sgt..huhuhu

[z@ck] said...

Privacy_Resident
yup..betul! =)

adawiah.zaini..
ha'ah.ang kira bgus la tu bley tgok azreena smpai sehari suntuk..ak give up cepat..kuat merap bdak ni..

ini qill..
yes baby! hehehe

Kuda Kertas..
thanks! i will =P

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger