Online users

Follower

Saturday, October 17, 2009

'Sweeping Malaysia'


Peringatan. Entry ini hanya sekadar meluahkan perasaan dan pendapat tatkala melihat negara kita di hina teruk oleh orang luar. Tiada hasutan atau provokasi yang cuba disampaikan kepada pembaca. Hanya sekadar renungan bersama.

Apa perasaan korang sebagai anak Malaysia bila dengar, lihat atau nampak nama negara korang diperlekehkan? Sure menyirap kan?

Baru-baru ni aku ada dapat e-mail dari seorang teman. Sebelum ni aku jarang tengok e-mail dia due to busy dan kandungan e-mail tu tak berapa penting pun. Just compilation of funny and weird pictures je. Tapi, entah kenapa. Tuhan nak tunjuk kot kat aku benda ni. Aku terbuka satu e-mail dari dia dan what can I say is that Malaysia is not what you (non-Malaysia) think of.



Maybe gambar-gambar ni dikeluarkan due to issue 'Sweeping Malaysia' baru-baru ni. Bukan nak buat tuduhan membabi buta, tetapi aku rasa ni semua propaganda yang cuba dibuat oleh orang Indonesia untuk menjatuhkan martabat Malaysia sebagai sebuah negara yang berdaulat.

Sakit hati bila melihat bendera kita dibakar dan dipijak sesuka hati. Sakit hati bila jata negara Malaysia diubahsuai menjadi sesuatu yang sangat memalukan. Tak pasal-pasal gambar babi disuper imposekan di jata negara kita.

Aku tak faham kenapa orang sana nak marah sangat dengan Malaysia. Kalau pasal kes tarian pendet yang kononnya ada orang claim benda tu dari Malaysia but the fact is that the dance is from Indonesia, aku rasa dah selesai. Benda tu adalah kesilapan yang tak disengajakan dan pihak yang bertanggungjawab pun dah minta maaf. Apa lagi yang dorang tak puas hati?

Patutnya dorang bersyukur pasal bersepah je Indonesian yang cari makan dekat sini. Kalau ikut hati, boleh je kerajaan nak hantar balik orang Indon kat tempat asal mereka. Tapi, kita masih waras dan rasional lagi.Kerajaan takkan buat tindakan melulu just sebab kes macam ni. Kita banyak sabar dengan dorang punya karenah. Sweeping Malaysia konon.

Kesimpulan yang dapat aku buat kat sini, jangan buat tindakan melulu tanpa soal selidik dulu benda tu betul ke tak. Act rationale. Bagus ada semangat cintakan negara ni. Tapi, tak perlulah terlalu extreme sampai membawa kepada permusuhan dua negara. Tuhan bagi otak, guna betul-betul.

Quoting from haru biru's blog, "Dulu kamu sweeping Malaysia, sekarang Tuhan sweeping negara kamu". Betul kan? Tuhan bayar cash je sekarang ni. Tengok sajalah keadaan Indonesia sekarang. Macam-macam bencana alam. Tsunami, gempa bumi dsb.


Buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.

p/s: Aku sayang Malaysia!

p/s/s : Nordin Mat Top pun dah mati. Apa lagi yang korang tak puas hati?

13 comments:

sI tEDI said...

mereka ni semua bodoh. x nampak pertolongan yg banyak kita dah bg..

sbb tu ati aku berat nak derma untuk mangsa2 gempa mereka. sorry sgt!

Att Ashburn said...

bila tak mengenang budi itulah jadinya..
kita still rasional lg kan, jauh lebih rasional..
klo x mmg confirm xde org indon dah kt msia..
but nnt sape yg nk jd maid kite eh huhu

ALiE said...

bukan semua y bodoh nak sweeping malaysia..
ada pengaruh propaganda politik di situ...
kalau kita melenting sama,lebih kurang je kita dengan dia.
jangan terlampau rilek jugak,
paling aq tak suka ramai indon kat sini..
depa sume kalau bergabung wat pasukan mmg boleh jadi ancaman jugak ni..
hmmm

Hanida Lavida said...

ini golongan yang tak berpendidikan..
otak di lutut.

ZARA 札拉 said...

suka sangat dengan gambar khinzir~

aku pun pelik dengan manusia yg camtu~

Just Me said...

Salam... sy bersimpati dengan apa yg menimpa mereka di sana dengan kejadian gempa bumi, tsunami dan sebgainya... mungkin ini 1 azab kpd mereka atau sbg tnda ingatan bg org2 yg beriman..
Mereka hendaklah bersyukur dan berterima kasih dengan bantuan yg diberikan... Smua nie berlaku sbb masalah ekonomi, bila org dh lapar dia sanggup mencuri utk mengisi perutnya, begitu juga dgn mereka.. bila dh kesempitan, masing2 nak salahkan orang lain..
Dan jika nk derma atau nk beri bantuan pa2 skalipun tolonglah niat kerana Allah Ta'ala.. tangan yg memberi lebih baik dari tangan yg menerima...

adawiah.zaini said...

xleh jgk nak salahkan semua. kalau ckp yg golongan ni x berpendidikan, pandai je depa guna komp nk edit2 gmbar tu. tah la. yg teruk sket2 je. mungkin ada konflik lain yg kita pn x tau. biasa la tu. ustaz aku org indon jgk. i love u ustaz! jgn layan je benda2 cmni. api lawan api. kebabooom!!

Fatt Chin Choy said...

jangan layan org dengan otak kebudak2an tu. hari tu kata nak serang malaysia bawak 3000 org dengan senjata buluh?

lawak2

P @ K 1 i 3 3 . . . said...

xakan akoo biarkan dak2 indon neh mcm 2 jerk.fb ak.ramai yg mrh sbb ak komen pasal kejadian gempa kat sana.dorang ckp,xad kna mengena ngan ap yg dorang wat.xke bodo.nak mrh2 pasal curik tarian.abes 2 yg dorang dtg cni,membunuh.mcuri.mrompak?ngan bawak lari ank dara kta lg.ngan ad yg rosakkan ank dara kita lg?asal xbawak balek jew rakyat dorang yg biadap 2.but ble kne simbah ngan air panas ckit,i2 amah suda wat kecoh.pirah!!!maruah xad ker.dtg ngara org.wat kelangkabut.then balek sner memburukkan kte.pelajaran ntah ke mana.bodoh!!!

RoSe_ViOleTE said...

memang menyirap!!!!
sy pn sblm nie ade post entri cmnie..
geram!!!!
memang giler pnye geram!!!
aaaaaa!!!!!
xtau la ape yang kite ni salah sangat kt dorng..kalau la dunia nie xde peraturan, dh lame bakar je sume org indon tu hidup2!!!haih!!!

mamma mia! said...

negara dorg kne gmpa bumi ke tsunami ke negara kite jgk dtg tolong.. sukarelawan bagai. adoyai.... x sdaq dri btul indon ni. nk buat perang ke 3 plk ke?? perasan x? dorang berperang sorang2??? kita xde balas pun? mencarut la ko sorang2 indon. mls nk lyn.

Mr Daha said...

I've seen worse..

its good u didnt upload the other pictures.. it will really makes ppl angry with indonesian..

[z@ck] said...

Mr Daha..
ada je yg lagi teruk..tp bila fikir balik..cukuplah gmbr2 ni jd tayangan kat sini..yg lain tu cari sndri kt tenet..ak rasa da makin rmi dpt e-mel tu..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger