Online users

Follower

Friday, November 27, 2009

Tak muhibah pun.

Ditelan mati bapak, diluah mati emak.Hah.Entah betul entah tidak peribahasa aku tu.Itulah yang aku alami hari ini. Hari raya aidil adha paling membosankan mungkin.

Here's the thing. Selalu orang cakap seronok balik kampung sebab dapat merasa suasana nyaman,udara segar, dapat dengar ayam kokok, dapat merasa pijak taik ayam, dapat main kejar ayam dan dapat merasa masakan kampung yang memang terbaik lah. Itu aku akui kebenarannya.

Mai bab semangat muhibbah yang kononnya dekat kampung memang kaw kaw dapat dirasai tu, aku bantah habis-habisan. Soalnya kalau dah duduk pun berjiran, tapi tak pernah ziarah satu sama lain, itu muhibah ke? Itu satu hal. Lagi satu, kerja nak balas dendam antara satu sama lain. Aku tak faham la orang tua-tua ni. Sebab benda kecil je pun, terus nak berdendam tarik muka herot.

Kalau ye pun bergaduh, jangan diheret kami anak cucu yang cantik dan hensem ni sekali dalam masalah kau. Orang rumah cakap jangan pergi rumah belakang. Tapi, at the same time orang belakang jemput kami pergi makan-makan dekat sana. Hish. Kalau pergi, orang rumah cakap kurang ajar. Kalau tak pergi, orang belakang pula cakap kami sombong.

Last-last aku buat bodo je menonong pergi rumah belakang. Bukan aku yang cari gaduh. Buat apa nak berdendam kan.

Kenyang dapat melantak laksa rumah orang belakang. Burrpp..

18 comments:

Kuda Kertas said...

hahaha..bgs2..jgn biarkn hidup dselubungi pergadohan..

Eyriqazz said...

sabar2la ye.

sI tEDI said...

he he he..
apa kes ni zack???

janji perut kenyang ek.. dan kita datang berjemput!!

salam aidiladha!

[z@ck] said...

Kuda Kertas..
x best la gaduh2 ni..semak pala otak je..

Eyriqazz..
yup..thanks =)

si tedi..
yup..btol..bukannya tataw malu pergi masuk umh org je kan..huhuhu..org2 tua..klu gaduh..smpi nak babitkan anak cucu juga..haish

Judiene said...

laksa my peberet!
hahaha

green said...

buang yg keruh, amek yg jernih..amek skali laksa sekali..hehehe, habiskan..

Att Ashburn said...

yg att tau, duk kt kg ni, kekdg makcik suke gosip..btul ke? hehe..
correct me if i'm wrong..

mmg bosan pun this raya. Nasib je tv dah ada balik.hari tu lagi bosan tv rosak. Haha..

U go girl..Marah- marah diorang, kita jgn rugi..mari melantak laksa haha

FirdHaikaL CHinta ilLahi said...

sabau je la kan...

DoDu@HaHA said...

memang kalau kat kpg itu lah dia..

xde lain.. same je sume tmpat..

marah ke gadoh ke.. raya kena makan!!!!

.:lilylova2:. said...

komuniti org kampung.
suke jage tepi kain!
haha

░♥si lampu neon♥░ said...

ala bese la tu org sok sek wat dono je

Pyanhabib said...

selamat hari raya haji,
semoga sihat dan kuat!(iklan milo)

'AQILAH said...

huhuhu mereka memang macam tuh...pecahkan tradisi pergaduhan diorang

♥chentaMAYA™ said...

kalo arie raye aidil adha mmg rase xmeriah!
kan?

L said...

takde beb~
at least raya gua hanya depan tibi~
lagi teruk kan?

Fina said...

okey sy hot! haha.

anyway.
sy rasa sy fhm kot, sbb dkt tmpt sy pun ada mcm ni juga. bermasam muka bagai sebab ada prgduhan silam yg melibatkan maruah. lepas tu ke hal tanah pula. alih2 skrg ni anak kedua2 keluarga yg gaduh tu saling jth cnta. nsb baik terkawen juga even byk halangan sblm tu. now suke ke tak suka ke terima je la.. hoho. kita yg muda2 ni tak pyh nak cmpur urusan keluarga dulu2, btul x? :)

Fatt Chin Choy said...

jangan terlibat urusan org tua ler kan

balqissy said...

ni tgh tido terkangkang lagi ke? ;P

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger