Online users

Follower

Monday, November 30, 2009

Tanggungjawab kakak

Susah sebenarnya jadi anak yang sulung ni. Bila mak bapak dah tak ada, kita pegang tanggungjawab besar nak didik adik-adik kita. Dari segi agama sampai la ke soal akademik, kita kena ajarkan. Kalau nak diharap dekat tok,bab agama bolehlah harap dekat dia.Tapi, bab pelajaran memang tok zero knowledge. Zaman tok naduk dulu, sistem pendidikan tak sama macam sekarang. Tak semua orang time tu dapat pendidikan. Sesetengah ada yang tercicir. Maybe tok pun antara golongan yang tercicir sebab dia buta huruf. Dia tak kenal huruf, tapi nombor dia kenal pula. Aku pun tak faham.

Cabaran gila bila mai time nak ajar adik-adik bab akademik ni. Disebabkan aku Malay medium dan depa English medium, memang haruk pikuk satu rumah pung pang pung pang bertekak pasal meaning satu word. Weyh. Belajaq BI dengan Sains dalam BI dua benda yang berbeza ok. Terms dalam Sains dan Math kalau nak translate sebijik-sebijik dalam BM memang sampai kesudah tak faham. Macam anjing dengan kucing la jadinya. Ang cakap Awal Ashaari handsome, aku cakap Jason Statham handsome. Ha..gaduh sampai esok lusa.

Kalau bab solat tu, tak larat nak tinggi suara dah. Ketegaq sangat nak lekat sembahyang. Tambah-tambah yang kecil sekali. Dah lah kuat melawan. Memang bikin gua panas saja. Macam mana ek nak bagi dia lekat sembahyang? Aku malas nak naik tangan. Kang kata aku kakak yang kejam pula kan. Kalau suruh sekali, sembahyang lah dia. Kalau tak suruh, memang liat la nak solat. Memang la dia tak baligh lagi. Tapi, kita kena ajar dia dah kan. Umur pun dah nak masuk 13 tahun. Dah wajib tahu hal-hal solat ni.

20 comments:

hans said...

tak per
jadi sulung untung
adik beradik sayang
berdikari pun berdikari

kojah said...

good kakak...
moga menjadi kakak yg terbaik...
InsyaAllah...

[z@ck] said...

hans..
betul tu..tp bila mai bab tanggungjawab..besar tu..

kojah..
thanks yunk..ko pn..
moga jadi bibik yang terbaek..
=P

sI tEDI said...

Syabas zack! ada daya usaha!!

eh! usaha tangga kejayaan!

nanti bila kau dah jauh nun di obersea.. mereka akan pandai sendiri!

Misz SeroJa said...

sy jugak anak sulung..
faham apa tanggungjawab kamoo..
semoga berjaya..;p

joegrimjow said...

baru tau betapa best jadi anak bongsu

Att ashburn said...

mm..cmne eh?
entah arr..
klo att, dh lame psycho cm cthnye bile die melawan, kita cakap "tu lah, banyak sgt syaiton dalam hati tu. tak sembahyang lagi"..haha
sekadar suggestion..
psycho ringan2 pun boleh..
kena kat att, menjerit je la suh smbhyg..haha

QisTina said...

serupa la kite.
adik2 haram nak dgr ckp kite.
bile tegur.
depa ckp 'poyo ar ayong nie'.
huhu..
rase cam nak sekel sekeor2.

[z@ck] said...

si tedi..
thanks ya..hope so.. =)

Misz Seroja..
sronok x jd anak sulung?
huhuhu

joegrimjow..
byk money support dari yang tua kan,,hehehe

Att Ashburn..
bgus gak tu..x larat da nk sound dia..asyik melawan ja keja..

Qistina..
hahaha..depa x brani cakap cm 2 ngn zack..berani cakap..zack sekeh sorg2,,,ahahaa

DilOt said...

aku kak ngah..tp besar gak tnggjwb..lagikan ko sebagai sulung..

2 nuff ko...

Judiene said...

wahh
dah ada ciri2 keibuan nmpk
da ckp syarat dah tu
hahaha
jgn lupe jmput ek

=)

DoDu@HaHA said...

didiklah mereka agar jadi berjaya macam kamu!!!

'AQILAH said...

bagi dia buku agama..hee

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

zack..nti ko dah g oversea..tahu la dorang berdikari. dgn ape yg ko ajr dorang nih...insyaallah.

Eyriqazz said...

Good Luck Kak Long...I know what u feel coz I am Abang Long..It will make u a stronger person..

Fatt Chin Choy said...

memang ko seorang kakak yg bertanggungjawab

hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

anak sulong memang besar cabaran dan tanggungjawab yang kena pikul..tambah2 plak bila parents dah xda kan..xpa..insya-allah semoga semuanya akan di permudahkan..amin..amin..

Watierman said...

Salam Anakanda Zack...or biar Bonda panggil Pirah jer...I bet you are such a caring & wonderful child...as being yg sulong betul2 mencabar since kedua orang tua dah tak ada....Sorry to hear that!!...Namun Bonda rasanya kamu must be a good sister....one day yg bongsu tu akan lebih appreciate apa yang kamu lakukan untuk adik beradik kamu tu!!!TQ for visiting Bonda..even Bonda has been busy lately....you take care dear!!!By the way..Alor Setar tinggal kat mana???

[z@ck] said...

to all..
thanks a lot for the advise and wishes..really appreciate that =)

farenova said...

amboi.. karoke gitu

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger