Online users

Follower

Monday, December 28, 2009

4 kali

Dah berjanji nak cerita pengalaman dicucuk berkali-kali. So, here it goes.

Mula-mula nak confirm blood type. Ada sorang doc perempuan yang handle. Bila dia pegang tangan aku, dia terkejut sebab tangan sejuk macam baru keluar dari peti ais. Aku bagitahu dia ini perkara normal. Saya memang kuat berpeluh doc. Hyperhidrosis. Ececey. Cakap bahasa medic woo dengan doc. Nasib baik dia angguk faham. Banyak juga dia ambil sample darah sampai menitik tumpah ke lantai. Nasib baik aku bukan jenis yang mabuk tengok darah sendiri.Cool je beb.

This is the moment. Sis yang handle aku dah berumur.Dia nak cucuk tangan kanan. Dah sembur segala ubat kebas, meliar matanya cari urat darah. Hairan juga aku. Selalu kalau nak cari urat, doc akan tepuk-tepuk tangan. Konon nak bagi urat timbul la. Tapi sis ni dia tak buat pun.Time cucuk tu, terasa sentap seketika. Aku tak berani pandang. Takut. Guess what? Darah tak keluar pun. T_T Dia cucuk pula area lain. Tak juga keluar. Pergh. Terbaik la.'Nikmat' gila kena cucuk.

Dia minta tukar tangan kiri pula. Cucuk sekali, tak juga keluar darah.Aii..Ni manusia ka apa? Time ni aku dah tekup muka dah. Sakit weyh main cucuk-cucuk ni. Sis duk ngomel sorang-sorang. Tangan kamu kecil la. Susah nak cari urat. Tak timbui la bla bla bla. Ades. Nak buat macam mana. Dah rupa ini tangan aku. Nak suruh besaq, kena la makan spinach banyak-banyak. Jadi macam Popeye. Ahaha. Konfirm darah menyembur je keluar.

Kali kedua cucuk, baru jumpa salur darah.Total up bilangan kecucukan ialah 4 kali. Pergh. Tuhan saja tahu perasaan aku time tu.Effect dari dicucuk itu sampai sekarang still terasa lagi. Sis pesan jangan angkat benda berat because tangan kiri still lemah lagi. Ye. Memang lemah. Lenguh sampai sekarang. Nak lipat pun sakit. Dah rasa macam cripple sebelah tangan. Bila tekan dekat area yang dicucuk tu, rasa sakit. Ini perkara biasa ke? Risau juga aku. Takut ada side effect lain. Al-maklumlah, first time.

Sabar menunggu keputusan blood test. Tok cik kantoi korek hidung.Si merah dan si hitam yang juga O(+)ve.

39 comments:

ijau said...

zack kt kuantan ke?

PinQib said...

hehe,.
sian la.,,
nsib laa, ko nyew tangan kering..


apa nyew misi daa

PinQib said...

hehe,.
sian la.,,
nsib laa, ko nyew tangan kering..


apa nyew misi daa

Sharinginfoz said...

seronok ya kena cucuk...???

Boleh buat duit ke ngan Nuffnang?

1st time unique visitors lebih 200

vrdesign said...

haishhh...
tetiba teringt time amek darah utk check up nk masok wataniah...
perghhh...!!!urat aku melingkar2 pn xkua2 darah...mula2 doc tgk n ckp ni senag ni nk amek darah,urat dh mmg timbul...skali amek kau,4-5kali die cucok n pakse darah aku kua...dh ler xde nk sembor pape ubt pn,n then sengal2 ubi la tangan aku after amek darah 2...huishh,seram dh tgk...

AJ Nismihan said...

This recall me to my bestfriend (Naim) aexperience

Ater keje giler lah nurse tuh, boleh pulak main cucuk jer jarum tuh tanpa usul periksa. Of course tak kuar darah. Kemudian tau apa depa buat?
'Maap yer dik, belum jumpa' Belum jumpa? Skolah ke tak nih? Kemudian, tarik sikit jarum (tak kuar habis) kendian cukup kiri. cucuk kanan.. dan masih tak jumpa. Baghal betul (maap untuk bahasa saya, tapi memang baghal lah) And last panggil orang lain buat, and found it for first try. Credit untuk makcik nurse yang agak berumur dan tak jumpa-jumpa jarum tuh.
Kesannya: Dia tak mau pergi derma darah lagi (happen masa nak derma darah tak silap dekat private)...sampai bila-bila (katanya)

Redz da Tsar said...

Wahaha.. Takde pengalaman lagi dokter tue agaknya...

Zarpeno said...

urat hg takkluaq.tu la lain kali kena pi gym, baru urat keluaq.hehe

Softtouch [Hanim] said...

semoga pak chaq zack cpt sembuh...akak kalu amik ubat memang susah smpai doc ckp ni mesti xbiasa buat keje berat2 nie...sentap ok bila dgr..he he he

mmg sakit tau bila kene cucuk tp darah xkuar..akak smpai tmpat cucuk tu lebam tau...

mr.syazwan said...

aduhhh ini yg wisau ni nak derma..

huhuhu

ni jenis dara eh salah darah apa erk?

agagagaggaa

oranglidi said...

wa harap tokcik lu berblog. mesti best.

Zuewairy said...

aduyai...

sakitnyer;)
cucuk skali pun dh rasa.. ni 4 kali adoyai~

Judiene said...

aku tak pernah cucuk amek darah
walaupun aku bakal keje kat spital nnt
doc tu cm tak pro lg amek darah tu
hehee

dila said...

aku plak y rase seriau baca entry ni..hehe..tabik r ko bleh tak nangis,...!

fathiahRAIHANA said...

adek pom pena kena gak gitu
nurse cr urat darah xjumpak
bole dy bising ,
kau nie harap kulit je putih tp ta nmpak satu urat ijau pom :P:P

Eyriqazz said...

saya A+..dah lama tak menderma darah..fobia bila kena cucuk dengan kejam oleh nurse masa di UK dulu...

http://eyriqazz.blogspot.com/

kawie2020 said...

hehehehehe.. rase nye camner? sakit x derma darah?

rhapsody LiN said...

owh.. igtkan nk test darah utk medical check up nk fly nanti. hehe..

smoga pak chaq sihat selalu. amin..

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!

sukiminna said...

haha..ko ni berpeluh kuar air ke kuar darah smpi susah nak dapat darah ni..

abesla ko pasni tgn kiri jadik pnjg lonjong..heheh

nota bebel:
cakap org pandai aku pun xpenah lagi derma.hoha

[z@ck] said...

ijau..
x la..kat loq staq.. napa?

PinQib..
bongek kan..huhuhu..

Sharinginfoz..
x sronok! sakit.. wuwuwu

vrdesign..
huhuhu..lagi sakit kot x buh ubat kebas..terbaik la..

[z@ck] said...

AJ Nismihan..
yup..mmg tak patut dorang bt macam tu..spatutnya dorg kena la handle patient elok2..huhuhu

Redz da Tsar..
entahlah..tp dia dah berumur..

Zarpeno..
tu la pasai.nak kena p gym dulu kot baru timbui urat..ahahaha

Softouch Hanim..
ni da start lebam da.huhuhu

[z@ck] said...

mr syazwan..
O(+)ve..

oranglidi..
wahaha..tunggu sampai ke tua pun dia x kan bt..

Zuewairy..
agak la..huhuhu

Judiene...
nasihat aku..blajaq la cara handle patient btoi2 naa..jgn duk bt naya..

[z@ck] said...

dila..
ahaha..x rock la kalau nangis..

fathiahRAIHANA
agaknya lepas ni kna hitam kan kulit kot br nampak urat tu..heheh

Eyriqazz..
ye ke? dia cucuk kasaq ka?

kawie...
xde la sakit sgt..cuma x bley blah kena cucuk byk kali..huhuu

[z@ck] said...

rhapsody..
itu da bt da b4 dis..sekali je cucuk..

aNN..
da vote da =)

sukimina..
lpas ni ko try pulak k..hahaha

I_Hate_Lolipop said...

aku rasa aku hot so aku nk tinggalkan komen..hahaha

ada tak doctor hensem kat situ? next time amik pic doc dulu, tu yg penting.

AkU said...

aku xsuke d cucok..erk~~

att said...

att plg fobia jarum... kne cucuk skit meleleh air mata x igt dunia huhu

hans said...

aku sampai skrg tak tahu darah aku darah apa
O ke A ke B ke
haha

af-8 said...

Jangan cucuk ! ngeriii

Nuyui said...

kalau tgn ang kecik..toksah kata tgn aku... lagi ler...
aaaaaaaaahhhh!!! ngerii!~

my[s]ara said...

owh , ngerinya ya allah. 4kali 2..haih

x-po said...

ni la yg wat aku tkt nk derma darah smpai skrg..huhu

x-po said...

ni la yg wat aku tkt nk derma darah smpai skrg..huhu

dilot said...

apsal ko xcucuk balik misi tu..biar dia rase..hehe..

[z@ck] said...

I Hate Lolipop..
ada..tapi semua dah berumur..silap2 laki org..bahaya tu..ahahah

AKU..
betul ke? ahahha

att..
sure time BCG dulu nangis tak ingt dunia ni..ahahha

hans..
haru betul ang ni..

af-8..
wah..ni student AF ka? hehehe

Nuyui..
ahahah..lagi keding la kan..lagi sakit..

my[s]ara..
huhu..ngeri oh..

x-po..
dermalah yunk.untuk kebaikan bersama..hehehe

hisham said...

salam..jarum tu tumpul ke,,ke u ade ilmu kabal...hheeh

~i folo u n link u k.tq

AkU said...

erk~~
ofcoz ler..
piki lain nih..
ngee~~

Elle JmDean said...

kikikiii sian nye u kan..
dicocok lengan smpi 4x??
pehh kalo sis la cancel trus nk derma
hakhak! 'saya takot jarum....' lalala

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger