Online users

Follower

Sunday, December 27, 2009

Darah O (+) ve

Hari ini, aku habiskan masa di KMC. Pagi tadi Kak Cik call dan bagi tahu yang Pak Chaq perlukan darah lagi. He's losing too many blood. So, yang memang konfirm match blood type dengan Pak Chaq ialah aku. Zul, Man dan Bang Cik pun ikut juga. Dorang badan besar-besar. Kalau blood type sama, silap-silap boleh derma lebih dari 1 pint.

Sampai saja dekat KMC, pergi melawat Pak Chaq dulu dekat wad ICU. Alhamdulillah. Keadaan dia makin baik. Dah boleh bercakap dengan jelas dan mata pun dah celik. Makan pun dah lalu. Nampak dia dah tak pucat macam semalam. But he's still in weak condition. Heart beat perlahan because kurang darah.

Kami diminta isi satu borang untuk derma darah. Aku tak ada masalah apa-apa. Tapi yang lagi 3 orang hero tu sangkut sebab umur tak cukup 18 lagi. Masing-masing umur 17 dan 15. Kak Cik minta nurse tukar umur yang 17 tahun tu ke 18 tahun sebab new year lagi 4 hari saja. Kira halal jelah. Nasib baik nurse pun ok. Kalau dapat yang banyak songeh susah juga. Time ambil blood pressure (BP), depa sangkut juga. BP naik melambung gila. Macam kena darah tinggi. Ahaha. Maybe depa nervous kot. Sebab tu BP tinggi. Nurse minta depa pi hirup udara segar dulu,cool down balik baru mai check lain. Ada dalam 4 kali depa check still tinggi juga. Ai..nervous tengok nurse gebu sangat kot. Last resort, check guna manual baru normal.

Lega bila dapat tahu Zul dan Man got the same blood type (O+ve) too. At least if Pak Chaq needs another donors, dorang ada untuk jadi backup. Aku dan Abang Emi memang dah tak boleh donate dah once we've donated our blood. Kena tunggu 3 bulan pula baru boleh.Tak rugi rasanya bayar RM15 per head untuk buat blood test sebab result is on our side.

Yang tak bestnya, procedure nak selesaikan semua ini memakan masa yang sangat panjang. Letih menunggu.Huhuhu.Nanti aku cerita pasal pengalaman kena cucuk berkali-kali ye.

27 comments:

zuwairiaiman said...

saye rasa hot.. so, nk tinggalkn komen ni.. hehehe.. tinggi ek.. x yah pakai heels la kan

~ceRRy beRRy~ said...

ohhh..
ritu tgk berita darah O sgt kritikal kan...
naseb bek zack ok jek nk derma darah kan...

[z@ck] said...

zuwairiaiman..
pakai heels nmpk seksi skit..

[z@ck] said...

~Cerry Berry~
ye ke..darah O(-)ve lagi susah nak cari..tak banyak dlm malaysia ni..

Iza said...

Salam ziarah, kak iza, husband dan anak...semuanya darah O.mmg susah nk dpt tp yg sedihnya org darah O mmg ada byk masalah kesihatan. anemia la,telesimia la...yg berkaitan dgn darah jgk.husband kak dh kena buang hempedu....

[z@ck] said...

Iza..
ye ke kak..huhuhu..ingtkan yg susah cari ni la sihat walafiat. rupanya x..

DoDu@HaHA said...

saya O+ve juga.. sudah beberapa kali menderma, tapi dah lama xmnderma..

kalau boleyh, saya juga mahu bantu.. huuu..

[z@ck] said...

Dodu@haha..
ye ke..bagus2..at least da tau ada gak org yg sama blood type ni..mana la tau in case ak kurang darah ke..bley la amik darah ko..huhuhu

rathiqah azmira rosli said...

aku takut darah

so sampai sekarang aku tak tahu aku darah jenis ape.heh

[z@ck] said...

rathiqah azmira rosli..
ahaha..mabuk darah la ni.. =)

mamma mia! said...

bagusla ada type drh same.. alhamdulillah

adawiah.zaini said...

saya A+. emm may allah be with him

imHepPie said...

saya takot jarumm..

Nuyui said...

takotnye kne cucuk byk kali..
aku darah Bnegative :D

PinQib said...

hehe..
nervous.,
ak x pnh lg derma.
seram sejukkk

oranglidi said...

adui.. wa x penah derma darah. nak kena try skali.

angahpikah said...

aku darah o. Dulu aku suka derma. kadang2 xcukup 3 bulan aku derma lagi..

tapi sekarang maybe spanjang hayat aku dah xboleh derma. Allah dah tarik balik nikmat aku.

Tyroid aku mnyebabkan aku bergantung pada ubat n aku dah tak boleh bg darah aku pada sapa2..huhuhu

semoga pak chaq ang sihat seperti selalu.

anN said...

hye! plz vote me kat

http://shawlsayucinta.blogspot.com/search/label/contest

no.3 ANNURAIN tq!

[z@ck] said...

mammamia..
yup..nasib baik anak sedara ramai blood type sama Pak Chaq..

adawiah zaini..
yup..may Allah be with him

imHeppie..
saya pn takut..tp kena branikan diri gak..

Nuyui..
erm..sakit dowh..smpi skang still rasa lenguh lagi tgn kiri ak ni..

[z@ck] said...

PinQib..
ko darah apa? better ko check..

oranglidi..
lu badan comel..mesti darah banyak..hehehe..

anN..
will do.. =)

Elle JmDean said...

sis pon type O+
tp x penah derma coz berat kurang 45kg.. huaaaaaa :(

[z@ck] said...

Elle JMDean..
hahah..makan banyak2 skit..kasi naik berat tu

oranglidi said...

cis

neesa_jun said...

yey!..sama la....mine is darah 0+!

Solehah said...

pakcik kamu darah ape?ni mesti dah ketinggalan ni..tp u all penderma universal kan..

angah iza said...

panjang nye entry...
x larat sis nak bace
mata tgh sakit :(
sowiii

Zana S said...

owh..group O+ mmg nak group O jugak...
payah kan?? tapi akak pun tergolong dlm group ni jugak. :D

moga cepat sembuh pak sedaranya yer.. amin...

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger