Online users

Follower

Monday, January 25, 2010

Cakap Kedah tak boleh pedo pedo

Sebab apa aku suka keluar dengan depa ni? Sebab mulut sekoq-sekoq hingaq. Walaupun kami di KL, kami maintain cakap Kedah.Cakap kuat-kuat lagi. Heh. Bukan apa. Selalunya bila kita pi KL, dialek kita akan terikut-ikut belah sana. Yelah. Kita seketui ja yang cakap utara. Yang lain semua cakap KL. Mesti rasa segan nak ber-hang aku dengan orang lain kan. Contoh terdekat, adik aku sendiri. Bila on call dengan member sekolah, ber aku ko beb. Tak ada bunyi Kedah langsung. Heh. Eksyen naa.

Ped : Puaih hati aku boleh cakap Kedah dengan ampa hari ni.

Aku : Awat ang cakap lagu tu?

Ped : Dekat maktab, aku tak boleh guna bahasa Kedah. Kena pedo' cakap dengan depa.Kena guna bahasa standard.

Heh. Ada juga peraturan macam tu kan. Susah la macam ni. Kononnya nak kurangkan jurang kenegerian la kan. Kalau aku di tempat Ped, dah menangis dah. Aku memang tak boleh control accent Kedah aku. Rasa macam hidup dalam kepura-puraan kalau tiba-tiba nak bercakap baku.Lainlah kalau buat ujian lisan BM.

Dalam blog, memang aku guna 'aku ko' untuk balas komen sebab aku takut setengah orang tak boleh terima perkataan 'aku hang'. Ye lah. Different people, different view. Biaq pi lah orang nak kata bahasa Utara ni bahasa kasaq ka apa. Tapi, bagi aku, aku lebih selesa menggunakan bahasa ini. Tambah pula kalau bercakap dengan orang yang juga dari Utara. Memang pekat habis la.

Kadang-kadang kesian juga dekat orang yang bukan dari Utara ni. Depa duk cangak nganga tak faham apa yang aku cakap. Lawak juga bila depa cuba bercakap Kedah. Bunyi dah macam orang Siam dah. Hahaha.Tapi, kalau di beri pilihan antara dialek Kedah, Kelantan dan Sarawak, yang mana lagi ampa faham?



Thanks to Nun, Kamil and Ped for the great moment. Lepaih ni kita pi Pulau Perhentian pulak naa.

p/s : Pedo tu control.

45 comments:

angah iza said...

pedo tu apa?
cik tak paham no.....
heheheh :P

Useriez said...

bangga menjadi anak kedah...

Zuewairy said...

bhs negeri perlis lg senang paham;)

DoDu@HaHA said...

kedah tanah kelahiranku!!! hahaha..

Sharinginfoz said...

he he he cakap ngan org senegeri ya... sure seronok kan...

Jom.. Big Sale…

Jom Jalan2 Tesco

Eima Jer said...

hahahah
i utara jugak!!
tapi blah Bagan Serai,Perak..
sempadan penang nun..


babe,
bf i org penang..
stakat ni merata dia p suma dia bantai ckp penang..
sgt pekat sampai NALA PUNYA TORIAM pon diguna pakai..hahahaha


i dh 4 tahun dgn dia..lum penah i dgq dia ckp 'ko aku' sbb jagi lagumana xtau..
jd mcm geli..
tp kan kat mana dia p, group dia pasti akan pandai ckp utara even mmg KL piaw dh mamat tu..


i tak kesah nk ckp utara tp tu la
penat nk translate balik kat org..hahaha

tapi klu tengah marah n rasa nk maki orang, penggunaan bahasa utara adalah yg terbaek kan?
rasa puaih smpi ke tulang puteh..hahaha

[s][u][e][h][a][n][n] said...

perkataan baru pedo=control huhuhu
aku lagi faham cakap belah utara dari kelantan @ sarawak :)

saypOOL rafhtello said...

aku dah paham sikit2 bahasa kedah..

hami asraff said...

sempoi zack. aku pon bantai kedah kaw2 gila. depa tak paham mampoih pi la ( bunyi kasaq gila kan? haha ~ ) tapi ada tempat gak. jenoh gak la nak pedo. kadang dok shah alam pon gua teshashul cakap kedah. memang depa dok cangak cangak pon. pedia la mamat ni dok cakap kan? haha ~ hidup kedah! ( tetiba )

DeVoTeD LiLy said...

hahah..
aku kt cni ckp key ell..
da jumpa geng lupa abeh key elll..
bf aku klu ckp utara bnyi mcm sudin cite pah bedah yeeee..
hahhaha

nabil said...

pedo tu cmna???hehehe..buat2 xtau...
kami pon org kedah jugak nie...

Nazz said...

aku BUKAN org utara na.. tp suka dengaq hangpa cakap utara..

He he salam kenai no..

YanTzYanTtiE said...

klik ur Milo

Mawar_berduri said...

bila ngan kengkawan cakap bahasa standard ...
tapi bila call kampung...automatik habih keluaq bahasa kedah ...
walaupun dalam IC orang PErak ...hihih

mierabun said...

HAHAHAAH
dlu aku ddk jitra pon trikut2 cakap kedah
but dah pindah blik s'gor,
ckp standard balik
;pp

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang kan kalu jumpa orang senegeri nie..memang puaih hati cakap..kadang2 ada sorang dua hat xpaham pun lantak p ja kat dia.janji puaih...hahahahah...

[thah] said...

betol3.xsuka la nak cover2 loghat nih..kat ipsah lek jah kecek klate.huhu

nursarah said...

aku org johor sejati, but, tak kisahla utara ke, kelate ke, ganu ke, sumer pun aku paham. heh

zaza said...

hehe...lawak2...
baguih la skurang2nya kita xlupa asai usul kita...

kita org utara buat pa nk p ckp bahasa depa lak...
ciss..aku sndiri pun kdg2 terikut2 gk..sbb mix johor ngan perlis...

blk kmpg sana bru ckp baku...duk perlis aku tibai ckp sini lah...hehe

=MissRynn= said...

dah baca smpi abis baru paham apa tue pedo.. adehh

'AQILAH said...

yea, aku la tuh....aku lambt sikit nak pick up bila orang cakap kedah..heee...

[z@ck] said...

angah iza..
pedo tu control.. =)

Useriez..
yup.betoi!

Zuewairy..
rasanya belah Perlis lagi pekat kot.

Dodu@Haha..
serius shit??

Sharinginfoz..
yup..memang best..rasa puas hati dapat bercakap tanpa perlu pedo pedo

Eima Jer..
haa..tau xpa..biaq pi la orang nak kata kita kampung ka pa ka..tak pedulik.hahaha

suehann..
hahaha..gud girl =)

[z@ck] said...

saypool rafthello..
ang orang mana?

hami asraff..
tak kena bahan ka cakap kedah kat shah alam tu? hahaha

Devoted Lily..
mira murtad!!hehehe

nabil..
toksah buat tataw pulak..hahaha..ang orang kedah kn?

Nazz..
salam kenai too.. =)

Mawar Berduri..
duk kampung kalau cakap KL memang kan bahan la dengan sedara..hahaha

mierabun..
hahaha...tau tau..mira cakap Kedah memang hancuq..hahaha

[z@ck] said...

Purpelicious..
hahaha..betoi2..kira apa orang lain kan..cakap ja.. =P

[thah]
bahasa kelantan memang akk fail.langsung tak faham.huhuu

nursarah..
bagus!

zaza..
kena bangga dengan negeri kelahiran.ewah

Miss Rynn..
hahaha... =)

AQILAH..
hahaha..kalau dapat laki orang Kedah lagu mana? jenuh. =P

eyes143.. said...

hahahah..
lau anin tibai ikut dan ja..
tadak nk dialek2 bagai neh..

Redbloodsnow said...

haaaa...arini turn zie lak yg bljar word baru which is -->> PEDO..hikhikhik


:P

nuhan said...

cheq org kedah jugak! btoi tu kalo ckp 'hang,aku' dgn bkn org kedah satg depa terasa dalam2 kaw punya..huhu

mau kalau balik kg o jmpa org senegeri baru bleh ckp kedah puaih2 wei..hehe

salam knal~ :)

nuhan said...
This comment has been removed by the author.
[z@ck] said...

eyes143..
ha..tau x pa..belasah ja..hahaha

princess redbloodsnow..
yeah! terasa berilmu tak? hahaha

nuhan...
salam kenal too.. =)

NICK IRFAN said...

wah! pekatnyer korg punyer lograt utara... hehehe sy pun org utara penang byn lps tp penang sy dgn member2 x pekat sgt la sbb kitorg penang biasa pnyer bkn anak mami....

[z@ck] said...

NICK IRFAN..
eyh..tapi bukan orang penang pun pekat juga ka cakap utara? tak kira la mami ke tak..

oranglidi said...

ni rase nak cakak ganung ni! haha

[z@ck] said...

oranglidi..
weyh..aku terpaksa baca 2 kali statement ang tu..baru paham..ahhahah

hans said...

hahahaha
aku kalau dgn member kedah cakap kedah la
motif nak cakap kl kan
hahahaa
tapi kadang2 masing2 gigih speaking key el juga
hahaha

mimi mimi said...

i neutral.
masok kandang kambing mengembek, masok kndang harimau mengucap la kau..haha

tp best ckp utara..lawak
hehe

AkU said...

aku bla nak maki org..mesti kluaq hbs bhasa2 penang..ngee~~
dok buat ghapla plak..

[z@ck] said...

hans..
jangan murtad sudah la..hahaha

mimi mimi..
cewah..aku x boleh..rasa kekok..

AkU..
ghapla jingga!!!

Att Ashburn said...

ohh pedo tu control ke? huhu..
berbanding kelantan, sarawak etc, kedah sng jugaklah nk fahm..tp yg pekat2 mmg duk cangak jugaklah haha..terutama kalau guna perkataan "segan"..
haha

syafawani said...

haha..pedo2 memg payah..hehe..kalau bleh bantai cakap kedah..ha lega..hehe

PinQib said...

aku oke.
aku xpedo pun nk ckap kelate ngn pensyarh..
hehehe...


aku hang OK jekk.
xda terasa..
muahhqa

AkU said...

erk~~
lol..

mYpRecious said...

meh sini nok ca'kak loghat terengganu ah pulok nge zack.. guane ade pahang dop gining..

sdak pulok buley tulih komng bahse trngganu ni.. biase nk kene tulis bahase kay ell ni.. owos, payoh base gop kang...

guane zack mung pahang dop ning? hehe.. =))

abang panjang said...

samala kita..
lebih suka hang aku..

natural!

[z@ck] said...

Att Ashburn..
hahaha..dah study kat Kedah kalau x tau juga bahasa Kedah..mmg nak kena la kan..

syafawani..
rasa macam puaih gila kan..

PinQib..
haha..btoi2..kat maktab, lec mana tegur kalau kita cakap bahasa negeri masing2 kan..bebas bersuara.. =)

my precious..
faham sikit ja..huhuhu

abang panjang..
tapi dgn saya..awak tak guna aku hang pn.. tsk

RD_PN said...

sy sabahan... tapi suka dgr kwn sy cakap guna bahasa penang.... sy stadi maktab gak.. d cni ramai org kelantan, tganu n sarawak... bleh gak blajar bahasa2 diorang ni.. stakat ni, bahasa utara tu sy da bleh 'jalan' ngan kawan... best!!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger