Online users

Follower

Saturday, January 9, 2010

I used to be a newbie


2008. Aku bermula sebagai blogger yang zero knowledge.Aku menulis hanya suka-suka dan aku jadikan blog ini sebagai medium untuk aku luahkan perasaan. Aku ni jenis yang tak reti nak tunjuk perasaan depan orang. Sungguh! Adawiah la banyak bagi tunjuk ajar. Time tu sumpah layout macam haram. Biasalah. Budak baru belajar. Layout pun serabut. Nak letak segala mak nenek gadget. Gambaq pula sampai penuh kiri kanan sidebar.Hahaha.Bajet cute habis la.Bila dah mula blogging, kita jadi ketagih nak update setiap hari. Even benda tak penting pun kita nak gebang dalam blog. Itulah keseronokan berblogging.Kita bebas bercerita apa yang kita suka. Masing-masing ada hak.Bak kata blogger yang selalu kena hentam, Ini blog aku. Suka hatilah aku nak tulis apa pun!

Paling seronok bila tengok ada orang yang comment entry kita. Walaupun tak banyak, still terasa diri dah famous satu malaya. Weh! Ada orang baca blog aku la. Ceronoknyeww. Ha.Itulah perasaan aku time dapat comment. Setiap satu jam mesti refresh page nak tengok ada ke tak new comment yang masuk. Hihihi. Ok. Fine. I gila comment. Well. Newbie. What do you expect? Ibarat kau dapat kereta baru. Tiap masa nak renung kereta kau. Siap pasang pad lock kat stereng takut dicuri orang. Betul tak? Tipu la kalau kau tak mengharap orang baca blog kau.

Aku faham perasaan newbie macam mana. Dorang akan banyak bertanya untuk improve blog dorang which is very good. I've gone through the phase dan tanpa minah ni, sure aku akan terkontang kanting.Thanks Ada.Tanpa ang, aku tak kenal dunia blog ini. Cewah. Sure kena kutuk lepas ni. So, bila ada yang YM aku minta tolong pasal blog, aku akan tolong. Orang cakap tak baik menyombong. Ilmu harus dikongsi. Bila kita dapat tolong, itu satu kepuasan bagi kita. Newbie akan happy dan kita pun turut tumpang happy. Kita yang 'senior' sikit ni janganlah kedekut ilmu ye. Selagi mampu kita tolong. Jangan dihentam newbie kerana kita juga pernah melalui zaman itu.Bagi nasihat yang membina, bukan yang membunuh.

Harus mantapkan ilmu pasal nuffnang. Soalnya ada saja yang bertanya macam-macam termasuklah pasal earning tak naik-naik. Aku nak jawab apa? Huhu. Sabar sajalah.

Kepada Hami Asraff, tahniah earning awak dah naik. Usaha lagi ok. =) Siapa rasa nak tengok lelaki idaman kalbu aku, klik sini. Adik Fahrin Ahmad ni weyh.Hahaha.

31 comments:

QisTina said...

zack mmg terror pasal bab2 gadgets blogging nie =)
tina yg dah setahun lebih jadi blogger pun bole lupe cam ne nak tukar layout. huhu..
i'm a noob blogger. huhu..

[z@ck] said...

Qistina..
hahaha..zack pn still blur2 lagi ekceli..lum btol2 expert

Asyraf Abdul Rahim said...

yeah! boleh mintak zack tunjuk ajar pasal nuffnang ni. :)

'AQILAH said...

zack walaupun ku dah setan berblogging, tapi still terasa baru 5 minit buat blog....heee, byk lagi perlu belajar.

Sharinginfoz said...

memang betul... kalau saya suka tengok komen yang belum dimoderatekan lagi.. hmm sebab kita boleh approve atau reject.. seronok gak..

Petrol Tanpa Subsidi-RM2.10????

Nak Gelak Ke Tak????

angah iza said...

bila ada org komen blog kite mesti hidung kite akan kembang kempis & tersenyum sorg2...
rasa mcm glamour sbb ada org bace kisah hidup kite ...
sesekali nak merasa mcm artis gak kan.
hahahahha :)

dila said...

betul ke dia adik fahrin zack..?hehe..encem la mamat tu.

Softtouch [Hanim] said...

betul tu zack..bila org komen disetiap n3 kita rasa cmm dihargai jer..terasa akak tau refresh byk kali kot2 ada komen yg baru....he he he..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

hehehehe...memang klu ada orang tinggalkan jejak kat blog kita..kita rasa..cam berbaloi2 jerk berblogging..tapi klu non ado tue..cam little bit frust la kan..heheheh (gedik jerk kan.)

[z@ck] said...

Asyraf Abdul Rahim..
aku pun stil belajar..nak tolong sikit2 tu boleh la..=)

'AQILAH..
yes..even aku pn still belajar lagi ni..

Sharinginfoz..
Saya tak bt comment moderation..hahaha

Angah Iza..
hahaha..tau x pa..lebih rasa dihargai. =)

[z@ck] said...

dila..
eyh..mana ada.iras2 aja..hahah..

Softouch Hanim
eyh..bukan akk sorg je bt macam tu..saya pn sama..hahaha

Purplelicious..
tanpa readers siapalah aku.hehehe

Nuyui said...

hahaha...ko refresh page ko setiap satu jam?? hahaha
sep! tp tu dulu la..time aku newbie dulu..hehe... sekrg dh knal notifikasi mlalui email, pasang ym je, dh tau ada org bru comment, snng skit nk membalasanya, xyah nk refresh2..haha. :P

PinQib said...

eh mcm mna leh tau, ak suko refresh pge??
gugu.,
mmg komen is da bestttt,.
rase ketagih jek dok tunggu...

huhihi., zack, ur da bes lol.
smuo bnda ko ckp mmg btull

[z@ck] said...

Nuyui..
skang aku xda la overexcited sgt da..da boleh bersabar..hahaha..

PinQib..
huhu..sapa tak suka baca komen mmg ada something wrong la tu..hehe

Kujie said...

selalu jumpa ayat

' aku blog suka-suka je...tak de org komen pun tak pe'

betul ke mcm tu?

tak de perasaan indah dan seronok ke baca komen org kt entri kita?

kenwooi said...

enjoy blogging! =)

kenwooi.com

AcanCapik said...

saya sokong... huhu... bila dah tahap ketagihan tu, benda simple pun boleh meleret-leret sampai panjang. huhu...

NeenaAnuar said...

akak 100% agreed ngan semua kata2 mu itu dik! ;)

sI tEDI said...

zack : aku setuju. kita pernah rsa jd newbie.. dan aku rasa still newbie lagi.

jadi kalau ada yg bertanya kita bantu. jika kita tak tahu harap2 ada yg bantu!

Ninja Coffee said...

Wow! You really are an experienced blogger.
How'd you get so many followers? Thats so cool. I also want to be like you. 600+ followers. Can teach? I'm willing to learn

syafawani said...

zack kan memg popular..hehe
keep it up!cheh..haha
nnt tolong cek naikkan nuff gak k?dia asik ngantok ja..geram..hoho

nur 'adli azhari said...

betoi2..susah gle nk carik followwr...kdg2 org x nk coment pun entrty..help mee

Redz da Tsar said...

Hehe..>A ku komen nie... Seronok tak?

hans said...

hahaha
betul2
masa buat blog
tiba2 ada orang komen
rasa seronok gile
haha

hami asraff said...

owh baru berkesempatan menlampirkan komen di sini. oh begitu menggunung kamu 'memuji' diriku. terima kasih untuk itu :-)

adawiah.zaini said...

zack hot!

nur 'adli azhari said...

betol2..jeles tgk blog org lai ramai follower kott

Uruchimaru @ kf said...

ase mcm artiskan hehehe..

Hidayahamin said...

betul...

[Miss Eriqa] said...

zack... saya nie newbie lagi... nak mintak tolong editkan blog boleh?? hehehehe.... saja je gurau2.. setiap masa akan ada newbie baru.. dan itulah yang akan memeriahkan dunia blog di alam maya ini kan... =)

Kyuubi_85 said...

aku ni newbie.. baru tak sampai sebulan aku blog.. huhuhu..
N betul la tu, aku arap ada org komen.. if ada, best..hehe..
Siap letak visitor counter n refresh selalu nak tgk jumlah dia naik ke tak... hahaha

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger