Online users

Follower

Friday, January 29, 2010

Katering or bentara?

Hari ini aku akan busy mengemas rumah dan tolong tok untuk persiapan kenduri doa selamat yang akan berlangsung esok. Tok bagitahu yang dia tak panggil ramai orang. Just orang dekat-dekat sini saja. Hope betullah. Pak Su pun dah warning tok untuk buat majlis se simple yang boleh. Jangan nak panggil ramai-ramai sangat sebab tak cukup tenaga kerja untuk basuh pinggan, angkat dulang dsb. Lagipun ini hanyalah kenduri doa selamat. Buat sekadar ada saja. Bukan apa. Tok ni kata ja panggil orang untuk 10 hidang. Tup tup yang datang sampai 20 hidang. Tsk. Jenuh bersilat kami anak cucu dalam dapur. Memang berdendam la juga dengan tok sekejap.

Dia cukup pantang kalau kami suggest upah katering. Kita fikir nak menyenangkan kerja,jimat tenaga dan masa. Tapi tak untuk dia. Dia kata servis mahal dan lauk tak memenuhi citarasa. Lagi satu dia takut berlaku pembaziran lauk sebab katering punya sistem ala-ala layan diri. So, budak-budak memang bebas untuk cedok banyak mana lauk yang dorang nak. Tok takut budak-budak ni makan main-main. Ala..cubit ayam sikit, lepas tu yang selebihnya tuang ke tanah. Ha.Lebih kurang macam tu la. Sebab tu dia insist nak masak sendiri juga. Then buat ala bentara. Lauk dah fix dah untuk 4 orang makan.Kami tak dapat nak buat apa dah. Terpaksa ikutkan jelah kehendak tok. T_T

Konfirm esok lusa aku sakit pinggang. Huwa!

23 comments:

baincardin said...

Silat dapur? Sila beri tunjuk ajar...^_^

kuokuoyon said...

aiseh.tak lma dah!~

intan izani said...

kat umahku,
sume bantai katering
mak ngan ayah tak larat nak kemas2
pas kenduri
baik cukur jambul, tunang, akikah
sume katering je
tapi katering yg dah biasa
so makanan die mmg dijamin sedap
katering mahal
kalau makanan tak sedap
mmg sakit hati jelah

Mawar_berduri said...

Penanggah ?...hihihi

angah iza said...

komepm patah pinggang..
hehhehhe :P

ini blog wirdah said...

sekarang ni,semuanya katering..senang.haha.
tp ada jgk yg masih kekalkan cara lama,masak sendiri :)

Asyraf Abdul Rahim said...

hehe, jgn lupa sediakan segala jenis panadol.

DeVoTeD LiLy said...

aku ta ska bentara...
malaih basoh pinggan..
ta leh pkai lawa2..
haha..
tp nk buat mcm mana..
org tua ska masak sndri..puas ati...

Dee said...

bentara mengeratkan silaturrahim..family akak masih masak2 sendiri hatta utk kenduri kahwin pun..cuma cara hidangan dh buffet..xde hidang2..ada org jaga utk elakkan pembaziran..penat mmg penat tp hati puas..

[z@ck] said...

baincardin..
ilmu silat ni tak boleh suka-suka hati diperturunkan..hahaha

kuokuoyon..
mmg tak lama dah! huhuhu

intan izani..
tau x pa..risiko nak amik katering itulah..takut makanan tak sedap..

Mawar_berduri..
dekat belah selatan panggil penanggah ek..

angah iza..
konfirm!

ini blog wirdah..
semakin hari semakin mudah.tapi ada gak yang refuse untuk pilih jalan mudah. tok la tu. haish.

Asyraf Abdul Rahim..
yup. musti!

Devoted Lily..
haa..tau x pa! aku baru ingt nak cari jodoh dekat kenduri sok..melepas la jawabnya..kena duk dapur basuh pinggan T_T

Dee..
kami cadang macam tu la dekat tok. tapi dia tak nak juga. susah la nak bangkang org tua ni.kang tarik muka plak. haish

Zuewairy said...

zack, xpala berbakti sebelum terbang.. pasni nak mentara kat mana g kalo kat NZ;)

black_mel said...

baiknyer tok nie...patut tok panggil untuk 40 hidang..baru lebih selamat..hehe...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

bese la zack orang lame2...mana nak katering2 ni bagai..

ala penat kjap jer kan??? nnt suh tok urut erk.... :)

mimi mimi said...

aku panggil mentara..huhu
wateverrr

laila said...

kalau aku kawen
nak buat kat dewan
upah katering
nasiblah org cakap hilang tradisi pun
tak sanggup aku tengok kakak abang aku sedara mara bersilat
fmly aku skrg klu wat open house pun upah je
senang cta

oranglidi said...

ni buat wa terasa hati ni..

x ajak pun.

touyakaruma said...

Keluarga aku selalunya buat catering ... kos lebih murah

fndrocka said...

bagi org makan masakan sendiri memang seronok..kepuasan

MieZa said...

org tua biasa lar tue =)

HonEyBuNNy said...

lau ila katering jgk..tp kalo belantara leh eratkan hbgn.....esk ila g perlis la....g dengan ma...sori xdpt g....tq coz jemput....;-)

Ain Nabila Ibrahim said...

hang tau x awat aien sukaq na baca blog hang? sbb bile bace mcm ade sleng kedah.. hahaha .. sweet =p

she_mah said...

memang sama seperti bapak sy yg tak suka katering. tapi sebenarnya memang masak sendiri lebih untung.

pudding pie said...

bentara tu apa?
first time dgr

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger