Online users

Follower

Wednesday, January 27, 2010

Luggage oh luggage

Antara requirement MAS yang perlu dipatuhi oleh pelajar tajaan ke oversea:

1) Berat luggage tak boleh lebih daripada 20 kg. Kalau lebih even 1/2 kilo, kena bayar extra charge yang hampir mencecah ratusan ringgit. Mana nak cari duit? So far, aku tak load habis lagi barang, so tak boleh nak agak berapa berat luggage tu.

2) Untuk hand luggage, beratnya tak boleh lebih daripada 5 kg. Beg laptop tak diambil kira. Kalau MAS kira beg laptop, sah sah 2 kilo dah burn. Compaq berat. Selalunya hand luggage, orang bawa important documents. Contoh, visa, passport dsb. Tambahan pula student macam kami ni, lagi banyak document nak kena usung. Even X-Ray yang besaq gedabak tu pun kena angkut jadi hand luggage weyh. Masak...masak..

3) Untuk benda yang berair macam perfume, toner dsb. haruslah diletakkan di dalam seal bag. Again.Boleh di dapati di outlet Universal Traveller ye dengan harga RM 9.90. Tak boleh suka-suka hati sumbat dalam hand luggage. Sebab apa? Cek pun tak tahu. Yang menjadi masalahnya, setiap item tak boleh lebih dari 100 ml. Toner cek 150 ml. Harus buat apa? Buat kering sudeh. Sumbat ja as if tak perasan kandungan toner 150 ml. Hahaha.

Sekarang ni tengah pening fikir cukup ke ruang dalam luggage untuk letak toiletries dan makanan. Haish. Runsing..runsing. Semalam tengok kat status FB Elin pasal travellers cheque. Some nak cash out dekat sini, some nak cash out dekat sana. Mana satu ni? Huhuhu.

31 comments:

AJ Nismihan said...

salam zack
pasal liquid tu, sebenarnya depa nak limit takut kita bawak benda flamable. tak salah nya la. tu yang limit sikit2 jer.
orang skarang ni kan pandai buat bom dari segala macam mak nika kan.
eh hang jangan bawak naik bom pulak,tak pasai ja nanti.

Sharinginfoz said...

ikutilah undang2 otherwise kena naik kapal pulak kan....

Buffered or Metered Earnings????

Avatar VS Titanic

Sharinginfoz said...
This comment has been removed by the author.
saypOOL rafhtello said...

susah gak nk travel ni..mcm2 kena tahu..

sI tEDI said...

sob sob sob.. x lama lagikkk jek~

black_mel said...

alang2 dh lebih,lebihkan terus jer...biar lebih 4-5 kilo..baru berbaloi2..

Anonymous said...

Ikut aku dulu lah,psl yg 20 kg tu,ak dtg awl tok antar beg tu.masa tu dia x amik kira pn.sp yg lmbt tuh kna ah byaq.so tips,g awal dn charted dpan2 tok antaq bagasi.slalunya klaw stdent lpas aja.

Zuewairy said...

banyaknya shawl ang zack..colourful..

bateri pun ang bawa..

apa2 pun elok sgt la tu.. 10hb xlama dh..

apa2 jenis cecair mmg xble bawa naik atas flight, mineral water pun xble..

Nazz said...

Bagus gak ni.. lagi clear dr yang di tulis dalam form.. thanks

[s][u][e][h][a][n][n] said...

huhuhu dah siap kemas beg..hang x sedih ka???

DeVoTeD LiLy said...

amboiii pirahhh nk pi obersea..
beli nike kt mesia..
sana murah lg pirahhh..
da rugi berapa gram dah ang..

deusXmachina® said...

wahaha
bestnya dapat study oversea...
btw gud luck k

Elle JmDean said...

Leceh nyee nk pack mcm2 brg..
ape pon.. gud luck fren! ;)

ekyndelisya said...

weh makcik.
jangan lebih 100ml.
even 101 ml pon jangan.

kang kene campak direct masok tong sampah depan mata hang satgi baru nanges.

siyes ni.
haha

QisTina said...

wahh..tina x pack ape pun.
seal tue ader jual kat UT je ker?
tempat lain x de?

Useriez said...

bila nk berangkat ni??
selamat jalan yah~

Dee said...

semangat dh ye..bon voyage..take care..jgn lupa update blog..blaja rajin2..jgn lupa diri..wui byknya pesanan penaja..

ini blog wirdah said...

tak penah naek flight g mane2,taktau sgt term depa.
ni baru tau bile bc entri firah .huhu. ketinggalan tak?

NeenaAnuar said...

jaga2 zack.. jgn terlebih sana sini.. kang tak berlepas awak kang...

izzahfarhana said...

hik3 slmat mngmas nooooo

k.A said...

cuba check in ramai2.then luggage yg kurg dr limit tu boleh tampung yang lebih limit.ala,kalau diorg suruh byr jugak bagi alasan bwk buku byk.ahahaha

x-po said...

sng2, xyah bwk apa2, beli je kat sana nnt..hehe

[z@ck] said...

AJ Nismihan..
oo..baru tau..heheh..ingatkan tak bagi bawa sebab boleh tumpah ke hape..hehehe

Sharinginfoz..
hohoho..betul2..patuhilah undang2 selagi terdaya.. =)

sayPOOL rafthello..
rasanya kalau pergi melancong tak ada masalah sgt..ni jadi remeh sebab nak pergi jadi orang putih celup 2 tahun..hahaha

si tedi..
sob sob sob jugak =(

black_mel..
haa..pastu yg lebihan kilo tu sapa nak bayaq? sekilo lebih kena charge RM 1++

[z@ck] said...

Anonymous..
kalau macam tu...5 jam sebelum aku dah check in bag aku..hehehe..

Zuewairy..
heh..ang prasan naa..teropong sakan nampak..nasib baik tak letak sepentot..if x..malu.

Nazz..
you're most welcome =)

suehann..
tak rasa sgt lagi..tunggu la time kt airport nanti..konfirm meramu ayaq mata..huhuu

Devoted Lily..
ang tunggu la nanti..aku beli boot kat sana..hahaha..nike kena beli gak kat sini..tera nak besa dgn tmpat depa..kang berkaki ayam plak aku..susah.

deusXmachine..
thanks bro!

Elle JMDean..
agak leceh la..huhuh..btw..thanks ya sis!

[z@ck] said...

ekyndelisya..
betoi ka? haish..susah la kalau macam ni..kena buh bekas lain la jawabnya.

Qistina..
ada kot..tak sure la tina..

Useriez..
10 Feb ni..trimas!

Dee..
insya-Allah sis..akan ingt semua pesanan penaja tu.hehehe

ini blog wirdah..
tak de lah.zack ni pun sabit nk fly ja tau..kalau tak, mmg takkan tau..hahah

NeenaAnuar..
oraiitt.. =)

izzahfarhana..
selamat2.. =)

k.A..
padahal buku sebuah pn tak bawa..hahaha

x-po...
ko tolong kasi duit ok lah..jgn cakap ja..hahaha

Att Ashburn said...

kwn att ckp, klo travel by group, limit is 25kg..sje Mas cakap 20kg, kite biase la..20 kg, ade je lebih smpi 25..kang die ckp 25 ade yg bw smpi 30

niny said...

hello awak yg nak fly !

eh, sj nk kongsi tips ni. kan luggage dy ckp 20kgs kan? but i bwk hari tu 35kgs. NO JOKE. but then u need to apply for GRAD CARD. grad card ni mmg privilege for student. so u boleh tmbah lagi jadi 30kgs. but then I sj jadikan 35kgs. hehe. alhamdulillah slmt jugak :)
kitorg sume mmg apply grad card ni.untung!

i.Z.z.A.t.Y said...
This comment has been removed by the author.
i.Z.z.A.t.Y said...

yes.2 u shud apply for grad card. ejat aritu pon bwk 35 kg!hihi.
yg hand luggage tu dont worry.
de x cek pon bape berat tu. :)
jejat punya berat gila pnoh with foods and toiletries.hihi

Asyraf Abdul Rahim said...

battery energizer tu untuk ape eh? hahaha.

[z@ck] said...

Att Ashburn..
saja je tau MAS ni..majuk lah ngn MAS..hahaha

niny and I.Z.Z.A.T.Y..
i noe..tapi latest info yg kami dapat dari MAS is gradcard hanya boleh digunakan untuk direct journey..kami ada transit kt Auckland..so tak boleh guna..sob sob sob..

Asyraf Abdul Rahim..
untuk kamera aku la ngeng..hahaha

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger