Online users

Follower

Tuesday, January 26, 2010

Perbezaan bahasa buat aku sedih

Rasa tekanan bila tak dapat nak mengajar Bang Cik. Tambah-tambah subjek Add Math. Disebabkan aku Malay medium dan dia English medium, berlaku sedikit kecelaruan. Aku tak faham apa kehendak soalan. Selalunya kalau soalan berbentuk direct statement, kita akan terus dapat tangkap apa yang dia nak. Itu kalau dalam Bahasa Melayu lah. Bila diubah kepada Bahasa Inggeris, sumpah aku langsung tak faham. Sedih oh. Rasa macam loser gila tak dapat tangkap maksud soalan. Terms math dalam Inggeris tak boleh suka-suka hati nak direct translate. Nanti lain maksudnya.

Sedih tengok adik sendiri tak berapa nak boleh dalam pelajaran. Lagi tragik bila kita yang agak cerdik pandai ni tak dapat nak tolong ajarkan disebabkan perbezaan bahasa yang digunakan. Rasa marah, kecewa dan bengang. Segala makian dilepaskan.

Sorry Bang Cik kalau kakak kasaq sangat dengan ang.Akak tahu bukan ang minta jadi kureng dalam pelajaran. Cuma akak bengang tengok ang macam tak ada usaha nak improve. Belajaq Add Math ni memang tension. Kena selalu buat latihan. Baru boleh master. Jangan putuih asa naa. You can do it.

I have to improve on my patience level dalam mengajar budak-budak. Aku cepat melenting. I have to admit it.Tambah-tambah dengan adik sendiri. Laju saja tangan ni nak naik. Teruk kan aku. T_T

17 comments:

DoDu@HaHA said...

tak mengapalah.. makan garam kenalah perlahan-lahan..

angah iza said...

sama perangan kamu ngan iza..
cepat melenting bila mengajar seseorang...mmg x sesuai jd pendidik..
ringan je tgn nak menghayun :P

eD's photography said...

sabar kak....maybe dia kureng bab kira2....sy pun kira2 out terus...insyaallah kak,dia ada kelebihan lain..jgn downkan bang cik...cian dia..kalau kita tertekan,dia lagi tertekan..tersentuh baca entry nie sebab sy pun memag xpandai bab kira2..masuk kolej pun statistic kena repeat...sy tau macam mana bang cik rasa....sabar ye..:)

Zuewairy said...

kono bnyk bersabau nih zack;)

Redbloodsnow said...

hehe...kira cikgu garang la nih ea :P tak pe dear..for sure die paham nape ko ajaq garang naa...:)

DeVoTeD LiLy said...

huhu..
aku tringat kt maktab dulu..
junior kita tnya jejari lam bi apa..
aku ngn izah alem jwb..'finger2'
damnnnnn..
trok toi la...
bla ade subjek di ajar lam berbeza2 bhs ni...

BULLET said...

seb baik bullet bukan adik hang...huahahahhaa

PinQib said...

betul zaack
sadis.
weh.
aku aajr maths kat adik ak,
terkontang2 x paham.
sekejap,
x ingat da..
sedihh

QisTina said...

samelah kite.
tina pun selalu naik darah kalo tgh ajar my lil bro maths.
sbb dier cam lambat pick up.
teaching him is really testing my patience.huhu..

Mr.Clive said...

style lah...hehe

saypOOL rafhtello said...

kadang2 belajar in english..bila final soklan dlm bm..melompong dengar istilah yg pelik2..haha...sian lecturer kena penat pegi meja ke meja bdk2 tny soklan..

adawiah.zaini said...

suh la abang ajarkan

NeenaAnuar said...

zack,

akak tak leh antar email zack lah.. it bounce back.. says "failure notice".. anyway.. zack dpt tak email akak tadi? akak dah try antar 2 kali dah..

FaTiN said...

sama lah kita. bila ajar adik pastu dia lambat tangkap mula la nak marah2..padahal bukan dia nak jadi macam tu...

RoSe_ViOleTE said...

hoho..mmg sush..
pnah gak ajar adik sepupu...
bila kita ckp je dlm bm...
trus je die....'ahh sudaahhh...ape tu kak??'

hailaa....masalah2

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

ha.. time ko g ngajar kat skola nnt, ko jgn ah cepat sangat hangin. nanti parents datang susah woh nak deal ngan dorang..

att said...

att dgn org lain pun tgn cpt jugak naik haha..
att dah jenis mmg x sabar aih..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger