Online users

Follower

Wednesday, February 17, 2010

Adams Terrace

Tiba di Auckland pada 11 Februari pukul 12.30 tengahari. Tak rasa lega lagi sebab still ada satu lagi connecting flight ke Wellington pada pukul 3.30 petang. Penat toksah duk cakap la. Naik turun flight satu hal. Nak mengangkut luggage satu hal. Berjalan satu hal. Memang kepam la coat tu dengan peluh. Cuaca kat sana tak banyak beza dengan di Malaysia. Disebabkan sekarang tengah summer, so matahari terpacak atas kepala tapi cuaca sejuk. Agak kekejutan budaya la di situ.

One thing yang aku respect dengan New Zealanders ni, dorang very polite bila bawa kereta. Dorang pentingkan pedestrian. Korang tak payah risau kalau nak lalu kat zebra crossing sesuka hati because dorang sure akan slow down kan kereta dorang. Kalau kat Malaysia, jenuh tengok kiri kanan la untuk pastikan tak ada kereta yang lalu. Silap haribulan, makin kita nak lintas, makin laju kereta yang lalu.

Inilah bilik aku selepas di make over kan. Bedding semua kena beli sendiri sebab Resident Admin tak sediakan. Melayang jugalah dalam $77 untuk kelengkapan tidur. First time kot aku pakai duvet segala ni. Sebelum ni pakai selimut kampung ja. Duvet penting coz sini sejuk. Silap hari bulan mati kejung kau kalau tak ada duvet.Sengaja pilih colour biru sebab nak match kan dengan langsir. Heh. Always matching youu..

Toilet.Siap ada bath tub you. Agak-agak nak feeling romantik, boleh lah berkubang dalam tu. Satu ja yang aku tak berkenan pasal toilet mat saleh ni. Dorang tak ada paip air dekat jamban. Aku mana reti nak berak kering.Kena ada air untuk cebok kat lubang jamban tu. Dua hari jugalah aku tak berak. Boleh kena sembelit kalau dibiarkan. Terus pergi town beli cebok air. Baru puas nak melabur. Hahaha. Another thing yang agak pelik kat sini is dorang tak ada lubang air kat lantai bilik air. Just ada dekat tempat shower dan bath tub ja. Bayangkan je lah macam mana susahnya aku nak get used to toilet kat sini. Isk.

A very clean kitchen. Putih suci. I loike. Memang lengkap kemudahan yang disediakan. Dari tea spoon sampai ke peti ais disediakan. Cuma tinggal nak isi barang makanan ja. Terus semangat nak memasak bila semua benda ada. Hehehe.

Simpang ke rumah aku, Adams Terrace. Kat Welly korang jangan risau la pasal jalan-jalan ni coz banyak signboard yang sangat membantu. Even aku yang baru sampai tak dan seminggu ni pun dah boleh survive kalau kena campak sorang-sorang dekat town tu. Ceh. Belagak.

Ni ha view rumah aku dari bawah. Ye. Rumah aku atas bukit. Sangat tinggi dan curam. Sangat lenguh kaki untuk naik rumah beralamat 40 B ni. Sangat tercungap-cungap. Sumpah tak tipu. I wonder how they can build such a house on a hilly street. Mencabar oh.

Baru seminggu duduk sini , kaki dah sakit dah. Balik je dari town, duk ber aduh sorang-sorang dalam bilik. Nasib sini sejuk ja. If tak, dah lama aku menyumpah.

35 comments:

[s][u][e][h][a][n][n] said...

alhamdulillah....kamu nmpak sgt heppy di sana..jga diri baik2 erk :)

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.waaa bestnye zack!
.buat ape kt sne?
.study heh?

ciare (^_^)v said...

wahh susah jgk nak sesuaikan diri dgn tandas baru tu. tak apa tak apa, jgn sembelit sudah ;p

take care dear :)

milimilo said...

duduk bilik sorg2 eh..wow,best mandi dlm bathtub,boleh berendamdgn buih..ehehe

LORD ZARA 札拉 said...

wah!!

bestnya!!

baguslah dah dapat rumah Zack~

apa lagi, jaga diri elok2~

peluk3~

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kia ora zack!! rindu ko punye story ah.. hehehe

rhapsody LiN said...

hehe.. mmg la mtsaleh x basahkan bilik diorang. bkn mcm malaysians.. kalau dh nama bilik air, kalau x basah, x sah. hehehe..

Dee said...

syukur zack dh selamat tiba..rumah zack cantiklah..nice room, nice kitchen..n definitely nice view..

::cdot the dot:: said...

selamat ko smpi sana ye...jaga diri baik2...

kojah said...

tetiba aku rasa nk g NZ laaa...

buleh zack?

she_mah said...

bestnye dpt pengalaman duduk negara org.

black_mel said...

dh smpai?syukur...
take care...jaga diri baik2...nnti post la pasal tempat2 best yer...

Zahidah said...

wahh bestnya. take care. :)

Luth Textile said...

zafirah, teruja nak tunggu next entry kat sana.. hohooh.. nt bg no fon tau, nak SMS

deus X machina said...

best nye study kat nz
kim salam kat sume all blacks di sana
erk888

angah iza said...

alhamdulillah zack selamat sampai :)

seronok ek merantau tempat org..
jaga diri lek lok ye kawan :)

mysara newrie said...

Wah nampak cam best jer

NeenaAnuar said...

Yes! that's what makes me fall in love with Aussie at the 1st sight!

satu cuaca yg panas terik.. tapi still lagi leh berbaju sejuk ditepian pantai and yg kedua org2 mereka sgt2 menghormati pedestrian.. aussie & NZ tak jauh beza..

soal bilik ayakk tu memang fail sikti lar.. hahaha.. akak pun fening biler berada disana..

oranglidi said...

best plak tandas dia.

mUnie UncLe hUsin said...

lepas ni dah xde drumstick dh le...
naek trun bukit dh satu hal dah..
huhu..

Judiene said...

wah, makin melidi la ko pasni
ahahaha
tgk kwsn tmpt tu n blk ko cm bersih giler
ni yg semangat nak kemas bilik
ahahahaha

AcanCapik said...

nak gi rumah ko leh? haha...

nabil said...

bestnya....

Eyriqazz said...

fuhh..aku rindukan bumi UK...best2...huk3...

Eyriqazz said...

new zealand tak pernah pi..tapi aku ttp rindukan UK...

imHepPie said...

uih sumpah aku tersangatla jeles ntah bila aku dpt p obersea nih huuu nnti aku singgah umah ko eh

s.y.a.m.i.m.i.e said...

waaa...dh kt nz la kamu skang ye...take gud care!!!!

hans said...

tandas dgn dapoq dia sangat cantik

[z@ck] said...

suehann..
thanks..will do! =)

intannurulfateha..
i further study kat sana..doing tesol.. =)

ciare..
hampir sembelit..isk.

milimilo..
aku tak pernah berendam lagi..sejuk beku weyh.

LORDZARA..
meh peluk2..t8 care too ok.. =)

oshinzdsenorita..
aku pun rindu ko gak..sori x smpat singgah blog ko..busy.

rhapsody LIN..
itu la pasal..pelik betol org putih ni..tsk

Dee..
yes..mmg cantik..tapi cabaran oh nk turun bukit tiap2 hari..huhuhu

[z@ck] said...

cdot the dot..
thanks! will do.

kojah..
boleh2..mai la..ko tido umah aku =)

she_mah..
yup..its truly great experience..

black_mel..
ok..nanti aku post..so far aku x explore habis lagi tempat kat sini..so nak crita pun x bley..soon ok. =)

Zahidah..
thanks..will do!

Luth Textile..
i bagi kat facebook ya..i lost ur num..huuuu

deus X machine..
selalu jumpa dorg training rugby kat campus..hensem oh!

angahiza..
ok..trimas!

[z@ck] said...

mysara newrie..
mmg best..thanks ya.. =)

NeenaAnuar..
yes..mmg pening pala pikir cm na nak get used to dorang punya toilet..huhuhu

oranglidi..
best ko kata? huhuhu

munie uncle husin..
hahaha..betoi3.. =P

Judiene..
x da la melidi sgt coz mulut kerja sumbat ja..hahaha

AcanCapik..
boleh..mai la..dialu2 alukan..heheh

nabil..
yup.mmg best. =)

eyriqazz..
nanti cuti dtg la sini bw family bro..=)

imheppie..
silalah melawat aku kat sini..hehehe..

syamimie..
ok..thanks ya!

hans..
mmg cantik dan bersih! nak buang ayaq besaq pn takut

Zarpeno said...

oits ; rumah bukit bukau.balik mai nanti kuruih ha.haha

AkU said...

aku nampak lipas berterbangan kat ko nye toilet..ish..ish..~~

[z@ck] said...

Zarpeno..
aku pun mengharapkan aku akan kurus..tp macam tak je..tsk T_T

AKU..
hahahahah..ko x bek menipu tau x..berdosa

AkU said...

tpo pe nye..btol..xtipoo..hehehe..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger