Online users

Follower

Thursday, February 18, 2010

Settle down in Welly.

Wah. Berusaha aku buat autopublish untuk korang ni. Selagi boleh, aku nak cerita semua benda kasi korang muak. Hehehe.

First day sampai sumpah tak tahu nak buat apa dulu. Lucky ada senior yang sangat membantu kami. First thing to do is to open an account bank. Kami pilih ANZ Bank because ada Malaysian officer kat situ dan senang untuk kami berurusan dengan dia.Takut oh pegang travellers cheque ribu riban kat tangan sendiri. Lepas dah set up account bank, baru rasa lega sikit. Kat sini, orang tak bawa cash kalau nak shopping. Dorang prefer guna swipe card yang dipanggil EFTPOS card. Wah. Ala-ala kredit card gitu cuma yang bezanya kita tak payah nak berhutang dengan bank.

Lepas dah set up account, kami pi shopping keperluan rumah. Cuba kau bayangkan perasaan aku bila duit tengah banyak, tengok semua benda pun nak.Ringan je tangan nak capai itu ini. Tapi dinasihatkan untuk berjimat cermat la. Takut elaun KPM lambat masuk untuk next 4 months. Jenuh makan pasir aku nanti. Beli benda yang perlu je dulu. Settle bab tu, kami pi cari sim card pula. Kat sini ada dua jenis sim card which is Vodafone dan 2Degree. Some senior cakap elok pakai voda, some say 2degree. Last-last aku cekau dua-dua sim. Senang. Terpaksa beli lagi satu handphone and it only costs me $100. Bagi aku murah lah. Kat sini kau jangan fikir pasal convert-convert duit dollar ke Malaysia. Memang la mahal kan. Aku just bayang $100 tu macam RM 100. Sedapkan hati

Inilah permata hatiku yang kedua. Beli yang paling murah sudeh.

Lepas tu pi New World pula untuk shopping makanan. Sumpah susah nak cari ayam halal kat sini. Yang available pun Turks brand which is only that store je yang ada. Aku rasa yang duk perabis ayam kat New World tu budak Malaysia ja. Keciwa aku bila stok ayam halal habis. Terpaksa makan teluq ayam dulu. Banyak juga produk dari Malaysia yang available kat situ. Ada one or two things yang familiar la. Kena pandai teropong ingredient kalau nak tahu produk tu halal or tidak.

Kalau mai sini, dinasihatkan untuk pakai walking shoes. Toksah duk gatai nak pakai heels ka wedges bagai sebab kat sini kalau tak jumpa bukit memang tak sah. Even kat town pun bukit bukau. Untuk keselesaan bersama.Cuaca memang selalu berangin. Pernah sekali aku hampir tumbang ditiup angin. Punya nak habaq la kuat nya angin kat sini. Lebih praktikal pakai selendang kat sini sebabnya kalau pakai tudung bawal biasa tu, tendency tudung untuk terkelepek sana sini amatlah tinggi. Percayalah. Sekarang aku pemakai selendang tegar.No more kelepek-kelepek. Maintain cantik you.

17 comments:

'AQILAH said...

weheee...best2 :)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

ko kurus sgt...sib x tumbang kna tiup angin..makan byk ckit :p

Dee said...

oh..itu ala2 debit cardlah..wah..bestnya shopping..tp harus beringat..hehehe..

::cdot the dot:: said...

heh..klu aku la dpt duit riban2, ari tuh gak aku abiskan..bsok lain crita...

mysara newrie said...

Best Best Best! Kak Zack, nanti ceritalah lagi ok? Hehe

NeenaAnuar said...

confirm zack akan kembali kurus lepas nie... hihihi...

DoDu@HaHA said...

hahaha.. nightlife macam mana?? thursday night out?

hanaahmad said...

wawawahhh..beshnye..truskan update cte k..suke baca..gud luck n tc kt sne k..hehe

manal said...

huihhh..sakan hang shopping kat welly sinun..hahhaaha..
dgr cte ang ni pon,ak rasa cam nak join gak..bestnyeeeee!!!!!
take care of urself elok2 pirah!
and jgn lupa updet slaluuuu...
ak sudi nak baca..hahha..

satu lagi babe,
kemsalam kat izzati rahmat tuh naa..
klasmet ak time sek ren..
ak tnmpk dia tagged ang dlm gmba kat fb n bru ak taw dia pon pi skali..
hehehhe..

all the best beb..:)

hans said...

weih,nanti pos duit new zealand dkt aku
pos duit yg cantik2 tau

p/s: aku memang tak malu..haha

Judiene said...

mmg patut la angin tiup ko nak tertumbang
ahahahaha
makan byk sikit naaa..
;P

black_mel said...

haiz...apsal tiba2 sejuk jer nih..oops..lupa..ni blog luar negara...hehe....lawa hp tu..bape hinggit?mesti ribu2 duit malaysia..

nabil said...

shopping sokmo...
hehehe...

AcanCapik said...

tak beli motor ke zack? senang berjalan. hehe...

AkU said...

xsemua tmpt accept traveler's cheque..

Eyriqazz said...

wah,best dan seronoknya....teringin nak pi NZ..

encik luth said...

best.. ada dua henset.. haritu yg awk call sy tu guna nombot mana 1?

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger