Online users

Follower

Monday, February 1, 2010

Dah nama pun Raja Lawak, mestilah lawak.

Aku sukakan komedi yang tidak terlampau extreme, tidak terlalu poyo dan santai. Memang tak dinafikan mimik muka juga penting dalam sesuatu komedi tetapi perlu tahu sesuaikan dengan jalan cerita. Takkan setiap masa nak buat muka huduh semata-mata nak hiburkan orang. Itu namanya perbodohkan diri sendiri. Badut. Aku lebih tertarik dengan pelawak yang pandai menggunakan tone suara dan gerak tubuh.Lagi sempoi kalau lawak yang disampaikan itu secara bersahaja. Maksudnya spontan. Tak perlu dirancang.

Kalau dulu bila sebut saja komedi, orang akan ingat Senario. Tak lama lepas tu, muncul pula Apek dengan trademark gitu-gitu. Mana-mana movie komedi saja, mesti ada muka Apek. Sempoi habis. Memang top la apek ni. Dah lama sikit, nama Nabil Raja Lawak pula melonjak naik dengan trademark lu pikir la sendiri. Dia ada market yang sangat tinggi disebabkan dia masih muda dan ada rupa. Job selalu saja masuk. Semua channel dia balon. Aku pun suka dengan lawak Nabil ni. Maybe sebab sealiran, darah muda. Lawak pun cara orang muda la kan.

Idlan.

Pecah perut aku tengok Raja Lawak semalam. Minggu ini temanya Musical Comedy. Semua yang perform bagus-bagus. Maybe sebab ada muzik so persembahan nampak hidup sikit. Mamu paling best semalam. Aku layan Raja Lawak sebab nak tengok Idlan dan Mamu saja. Yang lain tak ada la umph sangat. Suam-suam kuku saja. Musim ini peserta dari Utara yang mendominasi pertandingan. Mungkin advantage dari segi loghat yang digunakan sebab loghat Utara ni kalau tak buat lawak pun, boleh jadi lawak. Sebut satu perkataan, kena bantai gelak dengan orang sebab bunyi pelik sangat. Air jadi ayaq. Besar jadi besaq. Terjun jadi teghejun.

Mamu.

Serius beb. Hidup tanpa gelak ketawa amatlah membosankan. So, mari kita gelak sama-sama untuk hiburkan hati. Hope Idlan dan Mamu could make it to the final.

p/s : Terus tak ada suara ketawa berdekah-dekah tengok mamat Alien Mamu menari tarian ular padang pasir. Hahaha.

21 comments:

AcanCapik said...

tgk spontan la zack... lg terburai perut. huhu...

Solehah said...

huhu..aku suka jugak lawak yg ringan ni kdg2..tmbh time penat berfikir..

angah iza said...

kalo asyik tergelak je,mulut pon leh jadi kejang....hehehheh :P

Kamsiah said...

akak susah nak gelak dek lawak kat tv...maybe tak minat kut...then jarang2 tgk tv...
tp kalau baca novel...leh pulak gelak sorg2.,..

@juera said...

ak ske IDLAN jgk..pom pom trademark..aii abg kasim..dh la ko ensem..ari2 termimpi kn ko..haha..

DeVoTeD LiLy said...

weyh mamu dak USM..
bile tyme lawak depa ta berapa nak best..
pastu dok promot..
'we love USM'
rasa mcm nak vote kluaq ja..
hahaha..
tp naseb baik selalunya best...

Redbloodsnow said...

zie kdg² je layan raja lawak sbb keesokkan arinya dh nk pi keja. coz zie x tahan tido lewat :(

Mi vida said...

memang..senda gurauan dan lawak2 ni kadang2 menceriakan hidup kita..tapi jgn berlebih2 sudah..ikut sunnah Nabi... :)

cik EPAL said...

tak sempat tengok lagi raja lawak ni :D

mamma mia said...

idan tu bukan yg pekat loghat kedah tu ke? yg pon.. pon.. tu ea? mungkin lawak la bg ko kan. sbb ko paham ape die smpikan. cam kitorg yg bukan area2 kedah ni haram jadah x paham. ternganga2 nak paham lawak die. huhuh

black_mel said...

idlan kureng sikit mggu nie...mybe sbb muzikal kot...alex pun kureng....mamu jer special..sbb muka dia dh mmg xleh blah..hehe...

hope next week idlan bangkit...

Faarihin said...

dah lama tak tengok raja lawak..

QisTina said...

antu comeyy.
:p

hans said...

hahahaha
si abu kumpulan mamu tu budak kelas aku
sampai skrg aku masih tak percaya dia boleh masuk raja lawak
hahahaha


maaflah kalau lari topik tapi nak minta tolong kamu vote entry saya yang bernombor 19 di blog www.denaihati.com

lebih mudah nak faham sila click entry ini dan harap sudilah vote entry no 19 saya tu..

terima kasih yer n promotelah dkt member2 sama suruh vote entry saya

'AQILAH said...

aku susah nak ketawa, senyum selalu. kalau buat lawak giler2 baru aku ketawa

wawan said...

idlan tu time auditiOn pun dah lawak gila!hehehe

::PoRcUpiNe:: said...

hehhe..
aku pon minat ngan mamu tu especially si kering tu..kakar kan die nari ular pdg ppasir..
Tp idlan tu,xtau ar nape..
Aku cm xgelak pon tgok lawak die...huhu...

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

suka lagi sepah walaupun byk mencarut saja.

|arieza| said...

i love seeing idlan too! ponn ponnn hahahhaah hidup abg kasim!

NeenaAnuar said...

akak masih blom berkesempatan lagi tuk tgk raja lawak ni... huk... hukk..

ini blog wirdah said...

vote mamu.student usm !!
haha

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger