Online users

Follower

Monday, February 1, 2010

Untuk yang selalu stay up, baca ini.

Sepanjang aku hidup ni tak pernah lagilah aku terjumpa dengan makhluk halus. Setakat dengar cerita orang tu ada la. Tapi apa yang aku alami semalam cukup buat aku fikir ini hantu ke or just khayalan aku semata.

Al-kisahnya aku memang suka stay up sampai dua tiga pagi melayan FB dan blog ini. Selalunya aku la orang paling last sekali akan tidur dalam rumah ini. Aku, Ika dan Zul akan tidur di atas manakala tok dan Bang Cik tidur di bawah rumah. Rumah kampung kau faham-fahamlah saiznya macam mana. Besaq. Dulu kami jarang naik atas rumah sebab takut. Tapi sekarang jadi rajin nak bertapa dekat atas rumah sebab ada tv baru dan Astro. Memang jarang turun bawah kecuali untuk makan dan mandi saja sampaikan tok pun dah bising dah jarang nampak muka kat bawah.

Kejadian berlaku di atas rumah ketika aku sedang syok duk mengadap laptop ini. Semua dah tidur. Mula-mula aku dengar sayup-sayup saja bunyi macam ada orang main tingkap dekat tangga rumah. Ketuk ketak. Macam kena tiup angin pun ada. Tak silap aku semalam tak ada angin. Aku buat bodo. Aku fikir maybe tikus kot yang duk main-main tingkap tu. Makin lama makin kuat bunyinya. Aku beranikan diri pergi check tingkap tu. Jadah apa entah tiba-tiba jadi berani.Aku tengok tingkap tutup rapat.

Aku sambung main tenet. Mungkin perasaan aku saja. Aku ingat dah setel. Sekali aku dengar pula benda macam jatuh kedebuk atas atap rumah. Ah. Sudah. Darah dah berderau dah. Dugaan betul duduk rumah kampung ni. Aku fikir pontianak silap landing sebab bunyi dia macam nangka jatuh. Kuat yang amat. Aku duduk senyap saja depan laptop. Membuntang mata aku tengok kiri kanan. Sekali kau, sreeeeettttt bunyi orang duk mencakar dinding rumah ni. Aku tak tipu oh. Tuhan saja tau perasaan aku time tu. Terus shut down laptop, buka tv kuat-kuat pura-pura tak ada apa-apa yang jadi. Duk tak lama lepas tu aku tertidur.

Persoalannya, bunyi tu mai dari mana? Siapa yang hasilkan cakaran sreett tu? Wallahualam.Kita kena percaya benda tu wujud.Jangan pernah takut untuk bersemuka dengannya kerana dia juga makhluk Tuhan. Cakap macam berani kan? Padahal penakut. T_T

28 comments:

Dak Wan said...

Maybe mainan perasaan, kengkadang tikus atau binatang lain yg main-main/berlari-lari kat atas siling tu. Yang penting, tetapkan iman dan takut pada tuhan jewr k?

s h a r v i na said...

saya selalu je..
nampak,
lihat
and
dengar bunyi bunyi..
if tempat tuh de benda la.. ;)

sI tEDI said...

kucen kot!!

la la la la.

kaber kaber.. jgn terpengaruh tedi.. la la la la

zaza said...

huhu...pernah jg jd mcm ang..
tu lah musykil kan,
tingin juga nk face to face ngan die.
huh!!

dila said...

kalau aku ..confirm takleh tido..camne la ko bleh tido plak..huhu.

malam ni sumpah aku tidur awal..

angah iza said...

mak sis pnh kena mcm zack....serius..
mencakar2......seram lak ...
pasni jgn tido lambat lg tau ...

zati tarhizi said...

maybe pontianak tu geram kot. akak tak cuak cuak mase mulenye. skali dye sreetttt baru nak cuak. haha. kucing kot dok main cakar-cakar.

black_mel said...

mungkin kucing asah kuku?who knows...

Jijahh @ f.k said...

nak memain ape pun takpe laa... asal jgn dia menjelma di depan mata ku ... udahhh

bobo said...

huhu..saspen wa baca.. stakat ni wa pon xpnah jumpe...stakat dega2 cite je.. mungkin ade hikmah Dia yg mencipta xbg wa tgk.. sbb wa penakut..penakut2 wa pon gua .. gua di tugaskan utk keje mlm kt kompeni gua.. da la dekat ngan utan..huhu!

Nuyui said...

yea...byk kali pernah berlaku kt aku.. seb bek aku xde kelebihan nmpk bende2 tu.. kalau x.. haish..

Solehah said...

aku percaya benda tu wujud..tp nauzubillah..aku takmau pernah jumpa..

mysara newrie said...

Yup! benda 2 memang wujud. kat sekolah aku dh brape kali dah kena kacau. and pluss! kwn aku sixth sense, die sendir cakp ada nmpak benda2 camtu

Judiene said...

hampeh r ko
seb bek aku baru baca suku je entry ko neh
dah la aku bukak ni time tgh2 mlm
aduyaii~~

zac zirwan said...

giler seram siot..bley aku wat skrip nx shortfilm ni..hehe

joegrimjow said...

cam pernah baca

contest datang lagii

AyanaAsham said...

aku pun percaya benda tu wujud.....cuma orang terpilih je dpt lihat :D

Softtouch [Hanim] said...

seram oooo...dah lah lewat malam..mgkin 'tu' kot..yelah zack blogwalking, pun house walking jgk...he he he

[s][u][e][h][a][n][n] said...

ko ni berani gak kan...leh pulak ko tertido... :)

AcanCapik said...

semalam aku terbang gi rmh ko. pastu trjatuh atas bumbung. aku cakar tingkap, nk mntak tolong....

aku pontianak...

ngeeee~

ini blog wirdah said...

firah,berani gak la kamoo.huhu
kalau akak mmg tak berani dh nak bgn g check tingkap tu. terus menyelit celah adik.haha.

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kucen kot yang buat cakaran sakti tu..
huuuuuuu..tatot la plak nih..dah ar ngah sengsorang nih..

mYpRecious said...

kite pon pernah kene macam tu.. Mase kat umah sendiri kt kg.. so umah kayu kan. mmg boleh denga jeles bende pelik2 neh.. bunyi bende2 jtuh atas atap mmg salu denag.. Bunyi cakar2 dinding pon pernah jgak oh.. jumpe je belum pernah.. huhu..

tp bile lps akwen duk umh sendiri ni tak pernah pulaka de mende2 ni.. even kite mmg salu stay smpai 2-3 pagi sorang2..

Redbloodsnow said...

kalau zie yg kene situasi nih...kompom x leh zie bygkan tahap ketakutan zie taw zack...hehe

Bungakopi said...

aku pernah dgr macam2 tp aku enggan percaya.aku lebih takut manusia drp benda tu. kerana manusia lebih kejam

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

ko tak terkencing ke zack dengar bunyi camtu?

NeenaAnuar said...

uuhhh... scary! :*

Asyraf Abdul Rahim said...

len kali kita letak cctv dekat tempat berlakunya xtvt tu okay. :)

eh ada orang nak ngendap tuuu.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger