Online users

Follower

Friday, February 5, 2010

Important documents. Take note.

Antara benda yang penting untuk dibawa pergi ialah dokumen perjalanan dan segala mak nenek surat pengesahan.

Disebabkan aku anak sulung, responsibility untuk menjaga sijil kematian arwah mak bapak aku terletak kat aku. Bila perlu guna, depa tahulah nak rujuk kat siapa. Tapi, lepas ni aku tepaksa lepas tanggungjawab tu pada Zul. Takkan nak usung pi NZ. Mana tahu dorang nak guna untuk mohon bantuan kewangan or sebagainya.Sijil tu penting sebagai bukti.Sesetengah orang, mak bapak yang simpan sijil beranak. Tapi, kami adik beradik pegang sendiri. Masing-masing ada tanggungjawab sendiri pada dokumen masing-masing.Dah terdidik macam tu. Kalau hilang, sendiri tanggung. Aku tak pi renew pun siji kelahiran. Rasa macam lahir zaman merdeka pula ada birth cert kuning berkarat. Heh.

Antara dokumen yang perlu dibawa pergi:
1) Sijil kelahiran.
2) Gambar passport 20 keping. ( Muntah tengok muka sendiri)
3) Offer letter.
4) Sijil berhenti sekolah.
5) Sijil SPM.
6) Testimonial.
7) Visa.
8) Passport.
9) Financial guarantee.
10) X-ray.

Antara semua tu, yang paling susah sekali nak cari ialah sijil berhenti sekolah dan testimonial. Aku memang ada simpan dalam satu fail tapi it went missing. Jenuh mencari satu rumah. Finally jumpa juga. Kalau hilang, bukan ada ganti. So, simpanlah secara elok segala dokumen. Jangan ingat kau dah habis SPM, benda tu dah tak ada nilai. Simpan sampai kau dah kerja. Lepas tu nak buang tak pe dah kot.

p/s: Jangan duk pi zoom pula sijil SPM aku. Kantoi la mak cik.

18 comments:

adaNiff said...

syioknyeee dah nak fly..... :)

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

aku zoom!! haha.. ko da sakit lagi ke zack?

[s][u][e][h][a][n][n] said...

hihihi sapa suh ko cakap...aku pun zoom gak...ko budak pandai xde r nak segan pun kan???hihihi baguih2 benda2 peribadi tu simpan bebaik...

Solehah said...

haha..tetiba rasa nak zoom bila baca ayat last tu.

Dee said...

fuh..gi nz ye..bestnya..nk itut!!

Jijahh @ f.k said...

kim salam jijah kat NZ bila sampai nanti ... haha mana tau cepat sampai sana nanti ... akan ku terjah si dia ..

mysara newrie said...

Owh, testimonal tue apa?? Leh Kak Z terangkan tak?? hehe. Sebab skunk nie sy tgh tggu results spm

saypOOL rafhtello said...

gmbar pakwe ko ke tu..

RoSe_ViOleTE said...

banyaknyeeee...

[z@ck] said...

Adaniff..
memang la syok..tapi sebelum jejak kaki kat sana..senak pala otak ni..adehh..

Oshinz..
da makin elok da sakit aku..hehe..thanks! =)

suehann..
heh..silap pula pi bagitau..wuuuu..

Solehah..
alahai...ko pn da zoom ke..

Dee..
jom fly sama2.. =)

Jijahh@ fk..
oraiit..kalau nak mai..gtau aku k.

mysara newrie..
testimonial tu mcm sijil pengesahan yang u dah tamat blajar and ada la state pasal academic achievement you..jgn riso..nnt u akan tau juga rupa gimana testimonial tu.. =)

sayPOOL rafthello..
heh..ha'ah boyfriend aku. kahkahkah

wawa said...

zoom jugak....nk tengok pic pakwe ensem hehe =)

k.A said...

dah ready fizikal n mental nak fly?

NeenaAnuar said...

hahahaha... akak pun TERRrrrZOOOmm arr z@ck!! hehehee...

agreed!! memang bende2 important camgitu... kene simpan bebaik.. akak pun ade satu fail khas just tuk simpan segala maknenek tuu... hihi..

Judiene said...

ala ko ni, awal2 lg dah kasi aku feeling sedey
ckp psl kematian mak bapak sensitif bagi aku
huhuhuhu
be strong k!

kojah said...

beb, aku nk sgt jmp ko...sape lg yg anta ko nnti??

syaPEKO said...

byk btol dokumen nak kene bwk..

Razrin said...

good luck fly nnti! do take care,, hee

akma oke! said...

da zoom da sijil spm 2, tp kabur. :(
na taw jgk..cm best jew stdy kt sne..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger