Online users

Follower

Sunday, February 28, 2010

It's cucoq guys!

Malaysian students with our lovely RA and her fiance, Jessie and Simon.

Hari ini ada welcoming party untuk resident Adams Terrace. Kami diwajibkan untuk bring a plate. Dekat sini bila orang cakap bring a plate, jangan pula hang pi bawa pinggan kosong ja. Memang nak kena ketuk kepala la jawabnya. Bring a plate tu nama lain untuk pot luck.Bawa makanan yang mewakili Malaysia. Kami sepakat satu rumah nak bawa cucoq bawang. Itu paling simple la nak buat. Ampa bancuh ja tepung dengan telur, lepas tu taruk bawang yang dah dipotong halus. Lepas tu goreng. Siap. Memang habis ikhlas la tu. Rumah lain bawa sambal sotong, karipap, nasi impit. Pergh. Memang rajin benar la nak bersilat kat dapuq pagi-pagi buta.

Dress up tak boleh belah. Macam nak pi beach sorang-sorang. Padahal party tu buat kat kawasan rumah ja. Hohoho. Well, bila lagi kan nak melaram sakan. Majority yang tinggal kat Adams Terrace ialah pelajar Malaysia. Ada juga orang dari Sweeden, Denmark,Kenya, Uzbekistan dan New Zealand of course. Cuak jugalah nak mix around. Still dalam adaptation process. Depa pakai sempoi ja. Sweater dan short. Kami ni yang overdress. Hahaha.

Dekat sini menjadi kebiasaan bagi the Kiwis untuk berkaki ayam bila keluar rumah. Memang kalau sekali tengok macam orang tak betoi la. But, its their culture. Depa lebih selesa macam tu.Aku awal-awal datang sini, macam pelik juga lah tengok orang keluar rumah tak pakai kasut. Tak sejuk ke? Tak kotor kaki ke? Dalam rumah pakai kasut pulak. Pelik pelik.By the way, it's cool to see people are walking faster than you with bare foot. Malaysian kalau jalan, lemah longlai ja. Penat nak panjat bukit. Memang sangat berbeza.

The Kiwis : What food did you bring?

Aku : Er..actually we don't know what it's called here. But in Malaysia, we call it cucoq (Tengok betapa pekatnya darah Kedah yang mengalir sampai terlepas slang utara kat Welly ) Ops. Sorry. Cucur. Cu..cur. Got it?

The Kiwis : Cu...cur?

Aku : Yeah! Cucur! You got it right. *smile* It tastes better if you dip it into chilli sauce.

The Kiwis : Oh..really? It's nice ( Sambil ambil satu dan makan depan aku)

Seronok dapat sembang dengan depa but sometimes it gets harder when you can't get what they are talking about as they speak faster and even more faster! Jenuh duk pardon pardon tak berhenti. Isk. Kalau tak faham tu, hang senyum ja. Then angguk macam faham. That's what I did.Hahaha.

Thanks to Jessie for the awesome food and big sausage too! Lain kali buat lagi.

27 comments:

Kamsiah said...

lucu dan kelakar baca n3 ck adik manis kali ni..

[z@ck] said...

Kamsiah..
hehehe..thanks sis.. =)

LORD ZARA 札拉 said...

hambik ko~

opah mesti sayang gila ni kalau tau~

slang pekat no~

att said...

haha..kelakar yg ni...overdress ye zack..
kenalah tgk kamus pas ni cucur in eng ape..

[z@ck] said...

LORD ZARA..
aku terlepas ckp..hahaha

att..
fritters maybe?

black_mel said...

hahaha..dressing tu penting..heh...cucoq la...

[z@ck] said...

black_mel..
ha'ah..silap pulek..thanks for correcting

Adila Ady said...

suka betul aku baca entry kau kat NZ zack..tak boring pon..

=)

Fikri said...

kak zack mengaji bidang apew ek kat nz?
architecture ek?

rhapsody LiN said...

ahahaha..
nice to read ur story
:)

[z@ck] said...

Adila Ady..
*kembang hidung*

Fikri..
akak amik TESOL..weyh..ko bt aku rasa tua la..isk..

rhapsody LIN..
thanks =)

Fikri said...

ekekeke. srry "kak". ;p
ko bwat preparation kat ner ek?

siti farhana said...

wah..sedapnya cucoq..
jgn kata kat nz...
dok kat pahang ni pun tringin jugak..
sini pun bkan slalu nk jmpak kot..
huu~~
:D

[z@ck] said...

Fikri..
actually program aku ni twinning ngn oversea..aku dah masuk 2nd year..foundation aku kat maktab..

siti farhana..
tau x pa..duk sini kerja ulang makan cucoq bawang ja la..nak buat cucoq lain x da bahan..isk

syafawani said...

kahkahkah..cucoq..bagoih2..ajaq depa kat sana pon ok gak..hihi..tu la..payah nak pedo noh..haha

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

keh3.. mao nye tak overdress? nak snap picture masuk blog nih.. ha.. pasni bleh business jual cucoq depan umah. mesti laku beb..

zaizax said...

ahhaa anda nak jati kedah yg mmg jati..hoho cucoqq!!sekali tarik..ahaha funny!!

hanismalik said...

giler ah jeles...huhu...ada restoran perlukan pekerja x kt sn...nk duduk sana lah...=)

adaNiff said...

hahaha.. baguih na. hang bagi mknn paling simple kat depa.. but still, VERY NICE!! makanan Malaysia mmg sedap.

.: ♥ Vintage :. said...

http://www.youtube.com/watch?v=bLXRd94DYPg

'AQILAH said...

best, bertukar2 makanan

Juice said...

hye zack....

ok ape zack bwk cucuq bawang...simple but memoriable...lain kali da kiwis akan mtk lagi cucuq bawang zack tu...anyway study rajin2 tau...

YobSumo said...

syioknye dah fly dah! ramai betul budak2 malaysia ni kat welly kan!

yus said...

nak entry best lg... n nak tengok gambar yg lg best..

PinQib said...

HAHA..
CUCOQ KE CU..CURR
GAGAPP WEHH SKALI..

Softtouch [Hanim] said...

cucur pun ok ape..jadilah tu..ikhlas kan....he he he..

hawanasir said...

Kitorang kat sini agak tak paham je, "ohh, cool" sebab diorang cakap "cool" untuk almost everything -.-

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger