Online users

Follower

Wednesday, February 24, 2010

Somes Island , untuk yang cintakan alam sekitar

Last Sunday, aku berkesempatan untuk join Capital Safaris yang dianjurkan oleh pihak kampus. Mati-mati aku ingat pi zoo sebab dengaq perkataan safari tu. Dah overexcited nak jumpa segala jenis binatang kat Wellington ni. Sekali, bukan pi zoo daa. Yang sebenar-benarnya, kami diberi pilihan untuk join group art, culture, politics, history or nature. Nanti akan ada leader yang akan guide kitorang ke tempat yang kita pilih tu. Aku awal-awal lagi chup nature. Sebab aku ni pencinta alam. Suka tengok pokok-pokok hijau ni. Ceh. Yo yo o ja. So, mari kita pergi ke Somes Island.

Awal pagi lagi kami dah bangun tunggu bus depan Kelburn campus. Nak kena kumpul kat Rutherford House Pipitea Campus yang terletak tak jauh dari kampus kami. Kalau naik bas, tak sampai 15 minit.
Depan Pipitea campus. Belakang aku tu namanya Beehive building sebab rupa dia macam sarang tebuan.Pagi-pagi lagi dah pakai glove sebab sejuk yang amat.

Depan Wellington railway station. Yeah. Sekarang tengah summer tapi angin dia..dahsyat!

Perjalanan ke Somes Island dari Queens Wharf mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit. Tapi tak terasa jauh sangat sebab dia banyak berhenti di pulau-pulau lain untuk ambil dan drop orang. Feri dia laju betoi.Tak macam feri kita kat Langkawi tu dan ombak dia memang jahat. Suka pukul feri kuat-kuat. Memang boleh mabuk la naik feri depa ni.

Dah sampai di Somes Island. Nyaman dan tenang oh. Tempat ini well-preserved. Kau tak boleh buang sampah langsung dan tak dibenarkan bawa balik sebarang tumbuhan or kulit kerang yang kau jumpa kat pulau ni.


View dari atas Somes Island. Masya-Allah. Indahnya ciptaan Tuhan.Aku tujukan gambar ini khas untuk Zara. Dia nak buat wallpaper desktop.

Gayat oh duduk kat pelantar ni. Rasa macam nak buat kuak lentang tapi ilmu swimming tak ada. Isk.

First sheep yang kami jumpa di Wellington. Excited oh. Macam jumpa Paris Hilton. Hahaha.Glamour ang wahai biri-biri.

Di atas puncak Somes Island. Sooo oversea la konon.

Routine every time pergi trip. Jump, jump, jump.Teruih tak ayu kangkang punya luas. Isk. Tak senonoh betoi. Lagu mana nak dapat pakwe kalau macam ni. Hahaha.Hantar kat salam perantauan pun sempoi gak kan. Hurmm.

Pulang dengan beratus keping gambar. Puas hati aku. Hahaha.

24 comments:

Sesumpah said...

best gila holiday weyhh haha


ternyata kau tinggi :))

AkU said...

best..best..^^

.alie. said...

lawa2 gambar..
:)

NeenaAnuar said...

OMG.. indah nyer ciptaan Allah S.W.T kann....

akak memang teringin nak ke NZ.. biler nyer tu tak tau lar.. hahaha.. walhal Aussie ngan NZ dlm peta bukan jauh mana pun kan... nak kene tunggu Air Asia open laluan ke NZ kot baru leh travel ke sana..

akak pun pencinta alam sekitar.. so jgn lupa tuk share2 gambar di tempat yg lain pula nanti yer.. hihihi..

syafawani said...

perghh..lawanya..i adore that place la:)lompatan yang kiut..aha

milimilo said...

aku paling suke pic 2nd last n pic lompat yg last..mmg fun gile lah kat sane..view sgt chantekkkkkkkkkk =)

Solehah said...

cantik..aku pun pencinta alam...pirah, gambar korang terbang tu buat aku gelak la..haha..tambah2 ayat ckp hilang ayu bila terkangkang gitu..ehehehe

angah iza said...

indah nye....sedap je mata ni tgk tempat2 tu.walopon hanye dlm gambar :)

widda_me said...

klu hantar kt salam prantauan trus jadi kontoversi

"pelajar malaysia di luar negara suka mengangkang"

eh2..

Jijahh @ f.k said...

best .. best ....

Judiene said...

tak ayu langsung hang kangkang luas2
jatuh saham
uhuhuhhuu..
;p

mysara newrie said...

Walaweh ~ Nmpk cam best je pergi kat sana. Hehe. BTW yup! Memang lawa giler pemandangan kat sana ~

nabil said...

waaa...
bestnya...
minggu berjalan2 ke nie??/hehehe
bila nak balik kedah?

saypOOL rafhtello said...

cantik!!indahnya ciptaan tuhan

[z@ck] said...

Sesumpah..
holiday la sgt weyh..enjoying every moment before klas start.

AkU..
ko bukan suka komen pjg2 ke? apsal pendek je kali ni..hahah

alie..
aku x lawa ka? hahaha

NeenaAnuar..
klu nk dtg sini, gtau la saya..mana tau boleh jadi tourist guide ka..heheh

syafawani..
ehem..tgok org la..kahkahkahkah

milimilo..
thanks weyh.. =)

Solehah..
heh..aku x pndai kontrol ayu weyh.blasah je la

[z@ck] said...

angah iza..
malaysia pun byk pulau cantik2..=)

widda_me..
ha..tu la pasai..ish..bahaya2..

jijjah@f.k..
=P

Judiene..
agak la..huhuhu

mysara newrie..
best sbb byk spot cantik untuk tgkp gambar..hahaha

nabil..
xterfikir lagi pasal balik kedah..isk.. T_T

sayPOOL rafthello..
yup.. =)

Softtouch [Hanim] said...

cantiknya zack pemandangan dia...lawa sangat..ni guna camera dlsr ker zack?ke camera biasa?nmpak sharp sgt pic nya tu...
indahnya ciptaan Allah yer...

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

pergh.. sumpah lawa weh. air die sooo blluuuueeee!!! i like. weit zack, tau ah kaki panjang.. haha.. obvious kot kaki ko paling pjg dlm pic last tu. hikhikhik..

Dee said...

masyaallah..cantik nyer zack..x kelip2 mata tgk ni..tp plg cantik kambing biri2 tu lah..hahaha..

sasha* said...

cantiknya pemandangan.indah :)

gmbr lompat lompat tu paling menarik :)

AkU said...

bkn pe..aku terpukau dengan keindahan alam ciptaan Tuhan..itu pasal..hehehe..

[z@ck] said...

Softtouch Hanim..
guna kamera ala-ala dslr..tp bukan dslr..hehehe..gmbr ni edit dulu..sbb tu sharp skit..

oshinz d senorita..
hahaha..nak bt macam mana..dah kaki pjg..

Dee..
mbeeeekkkk!! hehe

sasha..
cantik kan.sejuk mata memandang..

AkU..
owh..ok.. =P

kathy jem said...

Syok nyer ngi jalan2.. Pemandangan die mmng tersangat cantek..

AkU said...

aku terpukau dengan indah alam ciptaan Tuhan..tu pasai yg short je comment aku nuh..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger