Online users

Follower

Wednesday, March 24, 2010

Air asam NZ

Sungguh teruja dapat buat air asam dekat sini. Kalau dulu, meraung mencari belacan. Sekarang tak lagi sebab Neda dah jumpa kedai yang ada jual belacan. Siapa tak makan belacan memang hilang nikmat la. Bab resdung tolak tepi dulu. Gatal hidung kemudian. Yang penting nikmat makan tu perlu ada.Baru umph.Heh.Puas hati aku dapat melunaskan hajat untuk makan air asam walaupun tak se kick air asam tok.

Disebabkan rumah kami tak ada blender, terpaksa la tenyeh belacan dengan sudu ja. Kesian kan? First time ever buat air asam. Sebelum ni tengok tok ja duk perosah air asam sorang-sorang kat dapur. Sekarang, semua kena buat sendiri. Ok juga. At least kita belajar benda baru.Belacan kat sini tak kick macam kat Malaysia. Tapi ok lah tu. Dari langsung tak ada belacan kan. Banyak komen pula dia.

Kepala ikan takahiri. Nala punya besaq.

Selalunya air asam kena 'gu' dengan ikan bakar. Baru terangkat.Aku tak reti sangat nak bakar ikan pakai microwave ni. Takut isi dalam tak betul-betul masak.So, just goreng ja la. Kali ni ikan tak hancuq dah sebab minyak memang betul panas. Hehe.I learn from previous mistake. Tambah berselera bila Wan dan Neda buat kubis masak lemak. Teringat lauk kampung. Isk. T_T

Kubis masak lemak.

Dah feeling macam bini orang dah sekarang ni. Setiap malam perlu plan dah nak masak apa untuk lauk lunch besoknya.Kami memang jarang makan luar.Saving.Menabung untuk kahwin.Wah.

p/s: Esok nak masak apa ek?

p/s/s: 'gu' = dipadankan

25 comments:

mysara newrie said...

Pergh ~ Macam sedap je air asam tue ~ nak jugak! haha

[z@ck] said...

mysara newrie..
hahaha..sedap oh..ehem3..

zaza said...

waaaa...org NZ pun mkn belacan na...
baguih2...tp belacan sini lg sedap kot..huhu

[z@ck] said...

zaza..
tu pun susah betul nk mencari belacan kat sini..belacan sana lagi sedap.

nursarah said...

memang 'gu' dia ngan ikar bakar, baru terangkat. hehehehe


ikan goreng pun ok, asalkan ada feeling jadi 'wife'..hikhik

.: ♥ Vintage :. said...

waahhh..! huloq mai skit ayaq asam tu! haha ^_^

nur 'adli azhari said...

mmg mwnggoda la masakan nihh

shasha bee said...

wah wah wah! mesti terangkat dok NZ dapat makan air asam tuhh.. sya tengok pon da meleleh... C;

LORD ZARA 札拉 said...

hambiq!

ayat org NZ tak mau kalah~

hehehe~

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow nampak menarik jerk zack air asam tue..langsung kecoq ayaq liuq taw..huhuhuhuhu cewah cam la akak dok kat australia lak kan susah sangat nak cari ayaq asam..hahahaha

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow nampak menarik jerk zack air asam tue..langsung kecoq ayaq liuq taw..huhuhuhuhu cewah cam la akak dok kat australia lak kan susah sangat nak cari ayaq asam..hahahaha

yusuf mujahidin ™ said...

wah..

bape hantaran ni? hehehe

Dee said...

tgk kepala ikan tu..pergh..mesti sedap cicah air asam belacan tenyeh tu..hehehe..

sI tEDI said...

nyum!!

kubis masak lemak ke masak air..?

Solehah said...

blk malaysia boleh terus kawin la zack..semua bab pun dah expert..

Judiene said...

perghhh
meleleh ayaq liuq aku
huhuhu..

QisTina said...

sejak akhir2 nie zack dok promote makanan jeee...
huhu..
wat lapau jeee...
hehe..

AcanCapik said...

kalau ckp kat mak aku ni kompom dah boleh jadi menantu dia. huhu...

Akmal Hakim said...

wow,zack memasak =) lapar jer tiba-tiba tgk menu ni ;p

ikanbilis said...

kawan saya ramai di NZ area Wellington. nak promote ni boleh?

NeenaAnuar said...

satu combination yg sgt mantop! cam mana pun mesti rindu nak makan masakan m'sia kann...

takper... tak lama lagik confirm zack pun akan jadik binik org ye dak? so praktis2 lew dari sekarang... hehehe...

Redbloodsnow said...

rupenyer ade gak kat negeri omputih jual belacan ea...baguihh ah. btw, tol tuh yang...resdung tolak tepi dulu. janji hajat lepas kan..hehe :P

Asyraf Abdul Rahim said...

bukan feeling macam bini je, dah macam mak orang dah. anak2 disini semua terliur. sedap gak tgk masakan mak mak ni. nyam3. :D

att said...

x pandai langsung nak buat hehe

sugar2 kapas strawberry said...

perghhhhhhhh..mana nk cari air asam kt pudkot nih..
kecur2

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger