Online users

Follower

Friday, March 12, 2010

Dah 10 tahun hidup tanpa mereka

Ramai pula yang terpinga-pinga bila aku cakap ayat ni dalam previous entry, Kalau mama dan abah ada lagi, mesti dorang bangga dengan abang.

Bagi yang tak tahu lagi..sila baca entry ini. Maaf atas font yang so not my type dalam entry tu. Zaman tok naduk punya font. T_T Harap korang faham la situasi aku sebenarnya. Aku tak marah or tersinggung kalau korang tanya. Sebab aku tahu tak semuanya tahu pasal sejarah hidup aku. Mana yang follow dari dulu, maybe akan tahu. Yang baru follow, memang tercengang la bila aku cakap ayat atas tu.

Tipu la kalau cakap aku tak rindu depa. Masuk tahun ni, dah dekat 13 tahun abah pi. Mama pula 10 tahun. Banyak kali juga aku mimpi depa. Mungkin peringatan untuk aku sedekahkan yasin untuk parents aku. Aku mengaku kadang-kadang aku lalai.Bukan niat aku untuk lupakan depa, tapi bila teringat depa ja, konfirm meleleh air mata aku ni. Isk.

Tengok orang lain tiap-tiap hari duk call mak bapak. Mengadu itu ini. Cerita itu ini.Hang ingat aku tak sedih ka? Sedih woo. Time ambil result la paling sedih. Mak bapak orang lain mai iring ambil result, aku lone ranger. Tumpang la mak bapak kawan aku. Isk. T_T Sebab tu aku macam a bit upset sikit bila tak dapat nak teman Zul ambil result SPM dia baru-baru ni. Kalau boleh, aku tak mahu la adik-adik aku rasa apa yang aku rasa. Time daftar Ika, aku temankan.Time beli buku latihan pun, aku tolong beratur. Aku tak mahu dia rasa alone. Selagi boleh support, aku support.Walaupun aku ni garang macam singa, aku tetap sayang depa tau. Kasaq-kasaq aku, depa faham. Garang bersebab.Dah.Meleleh dah air mata, hingus semua.

Aku bersyukur aku masih ada tok dan sedara mara yang caring pasal kami. Yang ambil peduli pasal makan minum kami. Yang ada untuk didik kami. Terima kasih semua.

Pak cik pernah cakap "Kalau mama ada lagi, sure dia seronok dan bangga anak perempuan dia dapat fly jauh. Tapi, sayang.Mama tak sempat tengok"

Shit. Dah lama tak menangis.

31 comments:

kojah said...

alamak, aku pun sedih...

beb xpe...aku ada...ko ada kawan2...family ko pun ada...jgn pikir2 sgt ok...sedekahkan doa buat mereka...

ko ada problem pape roger aku ok...aku sudi tolong kau...serius!

[z@ck] said...

kojah..
terharu oh..

MieZa said...

sama-sama kita berdoa k, semoga mereka tenang disana..
i pon sedih bc entry u..

AcanCapik said...

aku baca pun menitik air mata...
tabahkan hati zack...

widda_me said...

takpe pirah..nanti kita akan jumpa dia jugak..yang pentingkan kita sentiasa doakan dia supaya dia sentiasa tenang...

farhana afri said...

ermmm... jadi kuat untuk adik2 kamoo... smile alwaiz...!!

infinity1811 said...

"they" are not here but will always be with us in a place where nobody could erase called heart.

AkU said...

T_T
nasib kta sama Zack oiiii..
xpa2..cheer up aaa..
aku an ada..hehehhe...
life must go on..

Jijahh @ f.k said...

sabar la ye ... allah maha pengasih dan maha penyayang ... dia lebih mengetahui ...

mimi mimi said...

u make me cry pirah..wuuuuuu
sabaq k..chill

black_mel said...

z..sori...coz my blog wujud nov tahun lepas...so mybe follow ur blog arround nov or dec..so..baru lagi...
xpe z..at least korang dh berjaya...dan korang ada benda yang mendorong korang untuk terus melangkah...lgpun korang ada tok wan..patut la selama ni z cakap rindu tok,rindu masakan tok...


kadang2kan,hidup kita ni di duga dengan bermacam2 dugaan...tp kita x sedar,kesenangan dan anugerah daripada Allah s.w.t...

teringat masa baca novel Ria Qistina..ayat dia mcm ni,"Allah turunkan hujan dan banjir yang menengelamkan keindahan ciptaannya..tp Allah anugerahkan kita keindahan pelangi selepas hujan...lebih kurang mcm tu la....


p/s:Nak mintak maaf lagi sekali...
p/s:Al-Fatihah...

syafawani said...

emm z@ck jgn sedey2 keh..
u n ur siblings pon masing2 berjaya..so alhamdulillah la k..ramai blogger kat sini hat yang sudi nak be with u orait!:) dah2..senyum sket..hehe

DoDu@HaHA said...

kamu seorang kakak yang sangat matang..

saya sedih tapi tumpang gembira..

:)

I_Hate_Lolipop said...

sbb tu jgn tau komen je pastu blah, sbb tak baca entry kau sblum ni. aku tahu sejarah kau dari baca entry kau sampai habis..kalau slalu skip2..hurm..just like we dont care what the main point dalam entry itu.

jgn lupa doa anak yg soleh adalah yg terbaik bagi mereka.amin

wawa said...

maybe sedikit sebanyak k.wawa faham kesedihan zack...sbb k.wawa pun dah tak da mak...hanya orang yang melalui detik ni je yang tau cam mana rasany...pe pun...bangga ngan zack....sangat tabah dan tgjwb kat adik2....study bek2 kat sn...jgn sedih2 =D

sesungguhnya sesudah kesulitan itu pasti ada kemudahan di hujungnya=D... InsyaAllah

Useriez said...

post anda sgt menyentuh hati~

::miErA:: said...

zack..aku paham perasaan hang...
aku pon sedeyh gk..
cz ayah aku xdpt nk tgk aku fly..
i mean..dia yg dulu dok encourage aku amik course ni...cz dia nak tgk aku fly..
tp xsempat..3 ari sblm final exam foundation dia dh pergi..
alfatihah..

NeenaAnuar said...

sobb.. sobb... :((

I know how you feel! akak yg hilang arwah mak pada usia 28 tahun pun dah rasa macam nak giler.. inikan zack yg masih mude.. pastinyer banyak bende yg zack nak kongsi bersama mereka kan..

tapi tak per yer dik.. adik belajar rajin2.. believe me.. your parents are really2 proud of you!! and they're always next to you! ;)

NeenaAnuar said...

zack! awak dah buat akak menangis pada pukul 3 pagi... huuuuaaaaa...

akak baru jerk lepas baca your entry "moga tenang disana".. teresak esak akak nangis...

terus teringat pada arwah mak akak jugak.. apa yg arwah mak zack lalui... sama seperti apa yg arwah mak akak lalui jugak... sesungguhnyer Allah lebih sayangkan mereka... Al-Fatihah....

p/s: akak sgt berbangga dengan mu dik! U're such a strong person!

att said...

cheer up z..
sedihla bce post ni

Judiene said...

ko jgn wat aku nangis bleh x?
xpsl2 rasa nak meleleh lak ayaq mata ni
sabaq naa
ujian hang ni, hadapi dgn tabah
=)

laila said...

its ok
aku pn kdg2 lalai
tp bila teringat sgt sedih

hans said...

sedih haih cerita hang nih

ada van de kamp said...

sorry :(

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

kite senasib la beb.. bile rindu parents, sgt sedih tak dapat lagi bersua muka. emm..

AyanaAsham said...

peace.........hepi always :D

.:lilylimelite:. said...

z...sedih gile entri kau yg ni...aku terkedu...
nway congratz..semoga mjadi keluarga bahagia yg berjaya...

MyRule said...

Rasa sedih tapi bangga sebab Zack berjaya..adik2 Zack pun menjadi. Semoga Zack akan sentiasa jadi kakak yang baik sampai bila2...

sasha* said...

i rasa bersalah plak sbb tanya u hari tu T_T.sorry dear.hope u tabah.u ada ramai kawan2 yg sayang u.ok?

Ayda Munir said...

So touching.Be strong!

zikeryhassan said...

salam.

sori termenangis plak.
sedey2.

kuatkan semangat ya sis.

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger