Online users

Follower

Monday, March 8, 2010

Ikan takahiri yang hancuq

First time makan ikan since duduk kat Wellington ni. Ikan takahiri. Coursemate la bagitahu yang ikan ni sedap. Sekilo $ 10 something. Semalam alang-alang dah lalu kat Sea Market, tergerak hati nak mencuba ikan ni. Saiz dia..mak aii..besaq nak mampuih. Memang puas hati la bayaq $10 untuk sekoq ikan ni.

Time nak besiang paling mencabar. Tak cukup chopping board. Panjang sangat. Sirip dia pula keras kong. Jenuh gak la nak perosah ikan ni. Al-maklumlah, first time nak besiang ikan besaq. Sebelum ni, takat ikan kembung tu memang dah expert. Sebelah tangan je. Heh.Orang tua pesan kalau nak bagi hilang hanyir, letak asam keping, tak pun asam jawa.

Berangan la rupa ikan ni cantik lepas digoreng tapi end up hancuq weyh!! Minyak tak dan nak panas betoi kami dah campak ikan ni. Habis melekat kat bontot pan.Dah tak serupa ikan dah. Mujur kulit ikan ja yang hancuq. Isi dia tetap marvellous. Makan pula dengan sos ala-ala sweet sour. Meleleh. Apa pun aku tetap berbangga dengan percubaan pertama aku ni. *Kembang hidung*

Nanti nak try buat masak lemak pula. Resepi please.

14 comments:

angah iza said...

ayoyo...
apa susah jadi dengan itu ikan ?
hua hua hua hua...

[s][u][e][h][a][n][n] said...

1st tahniah hang bejaya gak masak... walaupun hang terpaksa tempoh onak dan duri time nak siang ikan tu heeeeeeeeeeeee

nasib la ko ikan hiiiiii

AcanCapik said...

nak resepi masak lemak cili api stail n9 x? nnt aku bg. ni kat klas. online kjap je. huhu...

Hami Asraff said...

Haha ~ Perosah jangan tak perosah! :)

MyRule said...

pic ikan takder..:p

Mawar_berduri said...

tak pe ...
belajar dari kesilapan...
at least lepas ni nak goreng ikan lagi boleh beringat ...masukkan ikan bile minyak dah betul2 panas supaya ikan tak hancoq ...hihihi

widda_me said...

lepas ni hang masak salmon masak lemak..mesti superb!

Dee said...

camanalah agaknya rupa ikan takahiri tu..lenkali kasi tunjuk pic eh..ikan tenggiri kak dee kenallah..

QisTina said...

sedapnyerr..
lapaq tetiba.
huhu..

I_Hate_Lolipop said...

lol...todia.mampuih laki hang makan ikan hancuq..(wah aku speaking kedah)

[z@ck] said...

angahiza..
hancuqqq...hahaha

suehann..
thanks..tak pa..aku akan berusaha lagi nanti..hehehe

AcanCapik..
ha..boleh2..nnt ko kasi kt FB ok..

Hami Asraff..
oyehhhh!!! hahaha

MyRule..
xdan nk snap..masuk perut dah..hahaha

Mawar_berduri..
hahaha..betul2..experience is the best teacher..

widda_me..
hahaha..nanti ak try

Dee..
sis...nnt sy tepek..x sempat nk snap..hahaha..lapaq punya pasai.

Qistina..
beli tina..murah je..hehehe

I Hate Lolipop..
kena cari laki yg x suka makan ikan la jawabnya..hahaha

AkU said...

mai post kt aku skit na..

hans said...

nasib ang terrer masak

[z@ck] said...

AkU..
xdan nak pos dah busuk ikan tu..hahaha

hans..
ehem ehem..hehehe

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger