Online users

Follower

Monday, April 19, 2010

Awalnya gelap!

Sekarang, hari cepat gelap. Malam lebih panjang daripada siang. Bayangkan je lah. Kalau kat Malaysia, pukul 5.30 petang, matahari still pacak atas kepala. Siap boleh main bola sepak kat padang lagi. Tapi, kat sini, pukul 5.30 petang dah start gelap. By the time pukul 7 petang, dah gelap gelita macam pukul 12 malam kat Malaysia. Kedai pula dah start tutup awal.

Every Monday kelas aku sampai pukul 7 petang. Hari ini kira ok lagi. Sebab kadar kegelapan boleh diconsider manja-manja. Tak gelap sangat. I wonder how dark it would be in two weeks ahead. Nasib baiklah ada Mes dan Farid yang balik on the same way dengan aku. At least tak adalah rasa takut sangat jalan sorang-sorang dalam gelap.Dan kadar kesejukan tu tak payah cakaplah. Ketar satu badan. Jalan pun dah macam kartun. Laju semacam sebab nak cepat sampai rumah.

Jadual solat pun dah lari jauh. Pukul 12.30 tengahari dah Zohor, Isyak pula pukul 7.11 malam. Memang rasa awkward gila sampai kadang-kadang tertinggal waktu because still terbawa-bawa time solat kat Malaysia. Sekarang, dah boleh adapt sebab pasang software azan dekat laptop. Setiap kali masuk waktu, azan berbunyi. Oh. I miss azan kat kampung.

p/s : First time dengar azan kat laptop, aku menangis. Sayu oh.

p/s/s: Entry ini dipublish pada pukul 8 malam waktu Wellington.

19 comments:

hans said...

bagus2
rasa kerinduan pada azan di Malaysia

LORD ZARA 札拉 said...

wah!
awalnya masuk Isyak!

Whoopz said...

Aku ske malam.. Malaysia skrg panas gile masa siang..

[s][u][e][h][a][n][n] said...

solat tiang agama...jgn tinggal walau di mana kamu berada (pesanan untuk diri sendiri jugak :)

sI tEDI said...

bolehtdo awal tak?

opsss? ada kelas
ekekekek

s A i F u L z A k W a N ® said...

awalnye..hehehhe

░█░░░█░█░▄▀░█▀▀░░░░▀█▀░█░█░█░▄▀▀░ ░█░░░█░█▀░░░█▀░░▄▄░░█░░█▀█░█░░▀▄░ ░█▄▄░█░█░▀▄░█▄▄░░░░░█░░█░█░█░▄▄▀░

Att Ashburn said...

pukul 6 skrg pun dah gelap..time winter kot2 kul 4 dah gelap...
erghh..xpe bersyukur je la :P

Tendou Sani said...

huhuhuhu...btul3!!!

miss lolly a.k.a luvfareda said...

beshhh nye zack merantau.

nak gak ghase suasana camtu :O

Judiene said...

wah, dah tu subuh kol bape lak?
kire ko kne bgn giler2 awal la nak solat subuh
huhuhu

[z@ck] said...

hans..
sungguh..aku rindu nak dgr azan kat malaysia..

LORD ZARA..
tahu tak mengapa..sebab tu tendency untuk tido awal tinggi..kdg2 pukul 10 da boom..heheh

Whoopz..
bersyukurlah duk malaysia..nak makan apa pun senang.x pyh fikir halal ke tak..T_T

suehann..
yup..thanks for reminding.. =)

si tedi..
kelas aku semuanya start petang..huahuahua

saiful zakwan..
yup..awal kan.

Att Ashburn..
ha'ah..awal gila..winter nanti sah sah la pukul 4 da gelap..isk..tak biasa der..

Tendou Sani..
=)

miss lolly..
hehehe..meh meh..kita merantau sama2

Judiene..
yup..subuh pukul 5.15 pagi..liat kot nak bangun..hhuhuhu

AcanCapik said...

hm, ni kalau winter tak tau la berapa cepat jadinya. huhu...

[z@ck] said...

AcanCapik..
lagi awal gelap..

QisTina said...

bile malam semakin panjang..
aku semakin tatau nak wat pe dah..
last2 end up tgk muvie jee.
=)

sha89 said...

wahh awal gila gelap kat sane...klau kat sini, pkul 7 lbih pun still xgelap sgt hehe...

tp best la duk jauh2...sejuk je...kat sni panas giler2...nk tido pun kena bkak kipas kuat2...

Fathi Adha said...

skrg ni kt wellington musim ape?

masa yg lebih cepat berlalu...masih boleh melihat matahari

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

zack, take care okeh. jgn jalan sorang2 kat sane tu. anyway, enjoy the environment there. pasti kau akan rindu NZ kelak bile da abes study. sedih sebab rindu atok la tu.. relax ah..

[z@ck] said...

Qistina..
hahah..tau x pa..aku pun sama la..mata keja nk tutup je..tido..haha

sha89..
global warming..

Fathi Adha..
skang musim luruh..after this winter..

Oshinz d Senorita..
ha'ah..mesti rindu gila.. =(

@rE-LonG said...

BiaseLa..first love..kdg2 payah nk dilupa..tp bila di ingatkan balik tu yg wat kT sume tsenyum ;)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger