Online users

Follower

Tuesday, April 27, 2010

Belacan kena rampas. T_T

Rentetan daripada previous post:

Perhatian. Belacan ada dalam cabai kering.Bila kakak nak buat sambal ikan bilis, buh la belacan sikit. Ikan bilis, papadom simpan dalam peti ais.Takut dia bau busuk.Kakak jangan duk boros kat sana.Tok suruh jimat sama duit. Keropok ikan tu, bila kakak goreng tak abis, tolong buh dalam beg plastik.Perencah nasi goreng adabi tu boleh buat nasi goreng 3 kali.Buku kakak gitau aritu Ika dah buh dalam kotak.Penerbit dia nama Brown.Kakak, tok kirim salam kepada semua yang ada kat umah kakak.

Yang benar,
Adikmu, Zulaikha.


Ini note yang Ika kasi dalam parcel.*Gelak mengekek*

Rupa-rupanya, fish paste itu belacan.Hahaha. Lawak-lawak. Apasal la biosecurity tak mention shrimp paste? Logik la sikit. Sayangnya, belacan 1.06 kg telah dirampas oleh biosecurity. Isk. Sedih wooo. T_T Ok. Aku boleh terima la kenapa belacan kena rampas.Dah la bau busuk, bentuk pula mencurigakan. Maybe pihak NZ fikir benda tu boleh spread disease kot.

Baguih tak pesanan tok? Bab jangan boros tu paling mantap. Hehehe. Don't worry tok. Duit masih dalam paras selamat. Perbelanjaan masih terkawal.Tok juga sempat menurunkan rahsia resepi. Kalau nak buat sambal, jangan lupa letak belacan! Hihi.

Sorry tok. Your belacan has been 'stolen' by the biosecurity people. Tak ada rezeki nak rasa belacan dari tok. Isk.

Yang penting, maggi ruski tak kena rampas. Heaven heaven.

25 comments:

Hizami Rahim said...

wow.
stok ni bertahan sampai bile?
hohO~

yusuf mujahidin ™ said...

haha..kejam btol MAF tu

sian tk dpt makan belacan..wt sambal belacan best woo...

Anonymous said...

laaaaaa...sian hang weh!

-kojah-

Peri PiA said...

tu la pasai,belacan rupenya

adoi,kempunan z@ck

Asiah Termizi said...

apa la salah belacan tu. hehehehe

Whoopz said...

X tahan tgk ruski.. Jup lg nak g beli..

AcanCapik said...

hoh, belacan rupanya fish paste tu. apeda mat salleh ni, tu pun takut ka. mee ruski, ntah3 seminggu dah habis kut? ngeee...

shazika said...

kat nz tu tak de maggi ruski ke kak?

'AQILAH said...

zack..tak pe, tengok la gambar belacan dalam internet ok...hee

AkU said...

yok kita g saman diaorang...aku jadi lawyer..xleh jadi nih...

co0L^^guRL said...

ades.... sian zack. xd rezki nak mkn belacan dari tuk. xper2... blk m'sia nnt makan smpai muak. hehehe.... take k urself. study smart. :)

DoDu@HaHA said...

dah takde benda lain dah nak confiscate, belacan juga jadi mangsa.. hahaha..

SyahmiFikri said...

huhu.. bukan pe 2. dorg teringin sgt belacan.. bg je la kan.. muahaha.. spreading disease?? pelik gak la.. hahha

sI tEDI said...

apakan daya!

syafawani said...

mak aihh manyaknya ruski..hee..tp sodap!:)

Bb Hussain said...

oo fish pase itu belacan ke..derang pun tak tau apa nak sebut kot..hehhe

Mysara Newrie said...

wahaha. kak z, pergi kat pejabt dorang, suruh dorang makan belacan tue. sure dorang kasi lulus bwk masuk NZ. haha. btw maggi ruski tu tiap2 hari ke nak makan? hehe

little ain said...

perh. terbaek. huhu :) baru je ingat nak cakap tadi dalam komen previous entry. letak belacan baru tau. mesti depa ingat bomb nanti. gagagaga~

RoSe_ViOleTE said...

alaaa...
kesiannye kamu...
org2 biosecurity tu pun satu.
mknn je laaaaa...
hesh.
xpe2...yg penting mee ruski tuh ade.
heeeheee

Secret Drifter said...

ala mereka ambil n makan Belancan tu =P

my advise jgn tulis Belacan lain kali di parcel tu !!!!

ok kalau nak selamat.. suruh ur sister beli kotak polistrine yg simpan ikan tu (kecil punya) dibungkus dgn 2 3 lapisan plastic bag n then dlm kotak bersama benda2 lain...

insya-Allah mereka tak tau punya..

deus X machina said...

ko wat la belacan sendiri
belacan nz
erk888

Kamsiah said...

adeiii...apa guna sambaal tanpa belacan....

Fathi Adha said...

MAF... sgt kijam...

siti nurkhijah said...

depa tu tak penah tengok ketoi belacan sampai 1.06kg kot,
depa ingat bom ke hapa..

suezensuzanna said...

seb baik dorg x rampas sume

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger