Online users

Follower

Tuesday, April 27, 2010

Parcel dah sampai tapi.....

Abang Emi tanya dah dapat belum parcel dari tok. Aku cakap tak dapat lagi. Agak pelik juga kenapa lama sangat parcel nak sampai. Kalau diikutkan, seminggu dah boleh dapat. Ini dah dekat 12 hari. Batang hidung postman pun tak nampak. Aku tanya Wan memang normal ke parcel lambat sampai. Dia cakap maybe post office Kedah yang lambat process due to different working days.

Baru semalam duk argue pasal parcel, hari ini pagi-pagi buta postman dah ketuk pintu rumah. Panjang umur parcel. Kesian aku tengok postman tu. Tercungap-cungap. Ye lah. Rumah aku atas bukit. Dah la parcel tu berat. Nasib hang la mr postman.

Ok. Aku dah mula pelik bila ada sticker ini kat parcel aku. Means parcel aku ni dah kena buka before sampai kat tangan aku. Dah kena check dengan biosecurity. Gerun oh. Duk fikir benda apa yang tak lepas. Rasanya semua benda yang aku list kat tok benda yang normal je. I mean benda yang tak berbahaya la.

Klik untuk tumbesaran.

Buka je kotak, ada satu surat dari MAF. Ministry of Agriculture and Forestry. Hah. Sudah. Cuak beb. Bila baca details, rasa nak gelak pun ada. Hahaha.

The following item has been held as it does not meet the requirements of the Biosecurity Act 1993. Items description:

2 bags of fish crackers and 1 packet of fish paste - unknown species (1.06 kg, part parcel)

Aku cangak tak faham fish paste tu benda apa. Pati ikan? Seingat aku, aku tak ada minta benda pelik macam tu. Fish crackers tu tahu la. Keropok ikan. What the heck keropok ikan kena rampas? T_T. Aku tak faham kenapa NZ cerewet sangat bab bahan-bahan mentah ni. Yes, NZ is one of the free-disease country but aku tak dapat connection between keropok ikan dengan spreading disease. Heh. Pelik la.

Kalau nak hantar balik benda alah tu kat tok, kena bayar 70.81 NZD. Sangat mahal. Aku izinkan jelah depa destroy benda tu.Seronok la ampa musnah-musnah barang ni kan. Ishk.Merajuk dengan biosecurity.Hmmph.

30 comments:

Peri PiA said...

Alooo,cian nya
.xoxo

hampeh betui nz what so ever tu :(



z@ck jmpt dtg ye,award

AMIRA IS MIRA said...

hahaha.apela motif die nak amek balik..die jeles tgk bnde tue zack.nak rase gak kot

[s][u][e][h][a][n][n] said...

sabo je la zack..sampai camtu sekali erk

Sharinginfoz said...

apa-apa pun selamat sampai kan....

KERAK NASI said...

mak oiii...
kalu mengidam tu..payah la..hee..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

tapi kan ada sesetengah negara..kita kena declare dulu barang2 mentah yang kita nak bawak masuk kat dalam negara depa..agak cerewet kan...huhuhuu

mimi mimi said...

fish paste? belacan kot. budu ka? cencalok mayb..huhu

sasha* said...

belacan kot u?hehe

[z@ck] said...

Peri Pia..
pasrah je la sis..kita ni menumpang kat negara org T_T

AMIRA is MIRA..
hahaha..maybe kot..jeles kaaann

suehann..
hati boleh bersabar lagi..huhuhu

Sharinginfoz..
mmg slamat smpai..tp barang kna rampas. tak selamat la tu.

KERAK NASI..
nasib baik bukan mengandung nak ngidam2 ni..hahaha

Purplelicious..
yup. NZ pun cam tu gak.first time arrive sini kena declare apa yang ada dlm hand luggage.

mimi mimi..
yup..salah satu dari tekaan hang mengena.next entry aku cerita..hehehe

[z@ck] said...

sasha..
tunggu next entry k.. =P

Dee said...

fish paste..mmg belacanlah tu..depa tolak sbb busuk..depa ingat bom apa kemain busuk lg..hahaha..

kalo kt australia..hantar ikan bilis pun xleh tau..dulu ar..skrg pun sama kot..

[z@ck] said...

Dee..
hahaha..baru nak kasi saspen..tunggu next entry sis..

a's said...

zack

fish paste tu belacan kot?
nasib baik ruski lepaih kalau dak jenuh kempunan la hampa! :P

I_Hate_Lolipop said...

unknown species tu tak leh blah...hahahaha

Whoopz said...

Shrimp paste belacan.. Fish paste budu la kot.. Ang mkn budu ke zack?

suezensuzanna said...

aiyooo....kesian ko kan...

Ilham Liyana said...

haha lawak gila tak lepas.
ngeng NZ. takda kena mngena ngan disease pun. merepek.

tunbegia said...

sungguh kasihan kanns,

salamm,

[z@ck] said...

a's..
hahaahaa..tunggu next entry..akan direveal..

I Hate Lolipop..
tau tak pa..lawak2.

Whoopz..
aku tak pernah makan budu weyh..rupa dia pun aku tak ketahuan

suezensuzanna..
isk isk isk.. *kesat air mata*

Ilham Liyana..
hahaha..tu la pasal..aku x faham polisi dorg macam mana.

tunbegia..
wasalam.. =)

ayie said...

klakar nk mampos. fish crackers? giler ar diorang ni. :))

Wawa said...

the smell is hanyir kut? hahaha... cam kelakar lak rampas kopok ikan... ke sebab diaorg yg nak makan? hahaha.. j/k ;p

Bb Hussain said...

ala ciannyer..kot2 derang goreng kot..heheh

QisTina said...

haha..xdok rezeki namo nyer zack.
redha je lah.
=)

Att Ashburn said...

kot2 die buat makan haha..
fish paste dr unknown species haha..
mesti mat saleh ni yg x kenal jenis ikan ni

AcanCapik said...

adeh, ntah pape la. menda makan pun tak lepas. keropok ikan boleh menyebabkan penularan malaria ke?

[z@ck] said...

ayie..
gila kan? hehehe

Wawa..
nak hanyir kenapa plak sedangkan benda tu kering..

Bb Hussain..
maybe..itupun kalau dorang tau benda tu perlu digoreng..gamak tak tau..ngap masuk mulut terus..hahaha

Qistina..
yeah..aku pasrah..T_T

Att..
hahaha..ntah pape clarification dia..nampak sgt dorang tak pernah jumpa bnda ni..

AcanCapik..
itu aku tataw..kena tanya yang pakar.hahaha

izzahfarhana said...

aku rasa la kan depa x destroy tapi depa amek makan,egois.hahahaha

Hizami Rahim said...

really?
alolo.
sian dia.
hurm.
;(

little ain said...

kami student international business memang well-aware dengan prosedur ni. memang tak boleh bla kan. makan la boleh bagi kesan ape-ape kat negara tu pon. kalo anta kerepek pisang, konpem tak boleh masuk teros.

anyway, enjoy the rest oke :)

miss nina said...

sabar ye zack.
different country, different policy
dah makan megi ruski?

~senyumlah sikit

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger