Online users

Follower

Tuesday, April 27, 2010

Pelajar Malaysia digeruni.

Realiti yang mungkin mengejutkan anda. Pelajar Malaysia digeruni oleh pelajar dari negara Asia yang lain di sini.Pelajar Malaysia dikatakan sangat berkeyakinan apabila berbahasa Inggeris.

Mungkin dari segi bahasa, pelajar Malaysia punya sedikit kelebihan. Dari segi sistem abjad yang sama dengan bahasa Inggeris memang banyak membantu. Kita boleh converse dengan lancar dan possibility untuk salah sebut certain words sangat rendah.Kalau nak dibandingkan dengan negara Asia yang lain seperti Vietnam, Laos, dan Myanmar, mereka punya sistem abjad yang totally different from English. That's why dorang ada masalah besar dalam pronunciation.Tak semua sounds dalam English ada dalam sounds first language dorang. Sama juga dengan bahasa Melayu.

Untungnya kita kerana sistem pembelajaran di Malaysia menekankan penguasaan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua. And what is more, kita diberi ruang untuk mengaplikasikan bahasa Inggeris di dalam kelas. Berbanding dengan negara Vietnam (berdasarkan apa yang aku dengar dari seorang pelajar dari sana) , mereka hanya belajar tentang grammar tanpa diberi peluang untuk converse dalam bahasa Inggeris. Maybe ada, tetapi sangat jarang.Bagi dorang, bahasa Inggeris adalah subjek yang wajib dipelajari for the sake of passing the examination. That's all.

Terima kasih kepada sistem pendidikan Malaysia. Walaupun Bahasa Inggeris bukanlah bahasa ibunda kita, tetapi kepentingannya memang tak boleh disangkal.Tambah pula bagi pelajar yang further study di oversea. Kalau tak tahu berbahasa Inggeris, memang tak bercakaplah hang sampai ke sudah. Anyway, bahasa Melayu tetap dihati.Bahasa jiwa bangsa. Aku tetap bangga dengan bahasa Melayu.

12 comments:

noor afzan said...

betul2..
ada baiknya sistem pendidikan Msia yang menerapkan English.
Cuma kdg2 kita risau dengan cara penerimaan pelajar2.
bukan takut mereka tak leh nak cope.
tapi takut mereka buang terus bahasa melayu.

[z@ck] said...

noor afzan..
yup..rasanya gomen tak perlu risau pasal benda tu..BM dah dikuasai sejak kecil lagi..even saya yang duduk kat sini pun still guna bahasa melayu bila bercakap dgn org Malaysia..=)

Adziim said...

tajuk mcm pelajar malaysia jdi taiko mafia pulak kat sana.
haha~

Peri PiA said...

Zaman sekarang English penting ;)


p/s-akak bagi award,jemput dtg blog

Whoopz said...

Gwa pening bila ada org yg tukar RINGGIT ke DOLLAR, k0n0nnya nak berbahasa inggerishh la sgt...

Chik chuMeLL said...

bravo!!!ade gak terus lupa daratan..."feel like stupid speaking in malay"..hadoooiiii..!!

I_Hate_Lolipop said...

aku rasa nak try apply la...cam best je pi negara org.apa2 pun hang jaga diri.eh member aku ada sorang kat Welly, nama dia Zaza. kalau hang kenai la.kalau hang kenai leh pi makan free umah dia.huhuhu

Nurul Zaty said...

oh ya kak zack?
bangga jdi rkyt mlysia..
em..tpi tu la
sstgh org ok je mlysia beratkan english..
tpi sstgh yg mmg takleh cope ngn english.
as a rsult..dorang nye rsult utk sbjek2 yg gna english teruk..
sbb dorang tak fasih sgt english...

Mysara Newrie said...

yeah ! aku bangga menjadi anak malaysia!!!


*tetiba jer =.="

shinawawa eyenie said...

saya bangga jd ank m`sia...moga generasi baru akan menguasai bi dgn baik sekali

Kapten said...

mcm tu. pegi sana blh ler aku berbangga... muahahaha


Entri Terbaru:
Pecah Kaca Pecah Gelas, Sudah Baca Harap Balas

IzzahFarhana said...

haha,tadi aku beljar BM hang tau dakkkk
mmg UIA ni pelik2 la,
tp takpa .

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger