Online users

Follower

Thursday, April 1, 2010

Tak boleh makan babi. Kenapa?

Amaran. Content conversation agak violent dan meleret. Bagi yang tak tahan, sila skip dialogue dan baca perenggan akhir sahaja.

Aku : You know..as muslim its hard for us to find halal restaurant here, it's only a few.

Senah: So u dont eat pork?

Aku: Yeah..we cannot eat pork my dear.

Senah: I did not know about that.

Aku: Hahaha. Now you know.

Senah: You want to try or you cant or you dont want?

Aku: In Islam, we can't eat pork. It's like making sins when you try to eat it.BIG sin.

Senah: I think pork is normal.There are something in the world we can't explain.

Aku : Yeah..it's all about our belief.

Senah: You can eat dog meat,can't you?

Aku : Hahahaha. Also can't.You eat cat?

Senah: No.I haven't try it yet.But in my country, there is a restaurant that serves cat's meat.

Aku: You wish to try it???

Senah: Hehe. Maybe not. How do u feel about it?

Aku : You better not.

Senah: Why? Is it because it's also a big sin to eat those things? (Evil laugh)
They are only animals anyway.

T_T


Kadang-kadang, susah kita nak explain halal haram sesuatu benda bila kita bercakap dengan orang yang tak berpegang pada mana-mana agama. Bukan tak ada basic knowledge pasal semua ini. Cuma, bila kita berhadapan dengan situasi begini,susah..Serius susah.Bila kita cakap tak boleh, dorang pertikai balik.Siap gelak lagi bila aku mention pasal dosa besaq.

Tekanan aku bercakap dengan hang Senah ( bukan nama sebenar) ooiii.

20 comments:

att said...

tgh fikir sapela senah ni...
mat saleh la tu hehe..

AcanCapik said...

daging babi dengan anjing ada kuman yg tak boleh dibunuh walaupun dengan memasaknya. sebab tu la tak boleh makan. tapi tu penjelasan saintifik je. sesungguhnya Allah lebih mengetahui.

[s][u][e][h][a][n][n] said...

senah ni...awat hang peningkan pale si zack tu....

baguih la hang...pi mana2 x lupa benda2 tu..mmg tekanan tapi sekurang2nya ko dah cuba terangkan kat si senah tu :)

sasha* said...

haha kdg2 mmg tekanan nk explain kn.u terangkan simple2 janji dia paham dan hormat sudah :)

intan izani said...

biarkan
yg penting u dh bgtau prinsip u

Whoopz said...

Babi sebelah halal.. Sebelah haram..
























Sebelah halal 4 n0n muslim.. Sebelah haram 4 muslim..

Nur Su'aidah said...

hahaha.. bersabar yer zack. emmm, manusia diciptakan berbeza2.. hal agama perlu dipelajari. ia adalah fardu ain. bukan fardu kifayah. ;D

yusuf mujahidin ™ said...

org mcmni kne gne logik sebb dia tk pcy agama..

bgtau dia..tk smua benda di dunia ni blh di mkn..larangn Allah tu bersebb..

nk cite psl Allah...lg la dia tk pcy kn?

gtau je...babi ni mkn najis...hehe

soh dia gugel..


p/s

bodo gler kn mkn kucing...

sI tEDI said...

+tp perempuan tu x sesuai bg nama Senah lah.. he he he he

little ain said...

babi tak boleh makan sebab kajian saintifik menunjukkan bahawa babi dengan manusia lebih kurang je dengan manusia. so, ape-ape yang menjangkiti babi, senang menjangkiti manusia and that's why we are prohibited to eat pork. sinful.

in fact, macam geli je kan. makan kucing pon bodoh.

Hizami Li said...

oh my.
hurm.
speechless.

dd dudu said...

susah gak ekk, adoiii klu kite lah, mesti x reti nak eksplain

zida said...

betul ckp akak.memang susah nak explain pd diorang ni psl halal haram ni. haishhh ye la, kdg2 tu pun, ade je org islam yg menghalalkan ape2 yg haram.

^^

Judiene said...

teringat plak betapa susahnye Rasulullah berdakwah dulu
nak yakin kan dowg suh msk Islam
insafff~~

MX said...

biasa la bila berada kat negara orang...

yang penting kita pegang teguh pada agama kita...

=)

AyanaAsham said...

ssh gak kalau org xphm...nak explain berjela plak nti dorg kate kite putar belit keadaan

Useriez said...

setuju.. sangat susah..
diluah mati anak, ditelan mati bapak..
jadi kulum saja ok~

ikanbilis said...

nak makan senah boleh? cakap semua boleh makan? ahahaks =P

suezensuzanna said...

ahaks..susah kot nk explain

Aus MeLankoLik said...

hohohoh , bahaye woo . takutnya..
camne aku nk terangkan ek ??
ilmu pun masih kurang..
heheh..

ape2 pun , katekan tak nak pada babi !! hahahak

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger