Online users

Follower

Monday, May 31, 2010

Sindrom tangan basah. Jijik.

Aku tak tahulah sejak bila aku ada sindrom ni tapi sejak kebelakangan ni makin menjadi-jadi pula. Pernah dengar tak hyperhidrosis?Ala. Sindrom tangan basah.

Agak menyusahkan la tangan basah all the time ni. Tak kira waktu dan ketika dia nak berpeluh. Lagi kronik jadinya bila perasaan nervous datang especially time jawab exam. Huih. Peluh merembes dengan lajunya. Habis basah kertas exam. Kadang-kadang kalau tak buat apa pun, tangan tetap berpeluh. Aku tak faham.

Mouse laptop pun basah. Ye. Memang jijik. Aku pun jijik dengan peluh sendiri. Lagi jijik kalau guna touch pad. Boleh nampak bekas peluh melekat kat touch pad. Lagi satu, tangan selalu jadi sejuk tak kira la duk kat aircond ke tak. Kalau salam dengan cikgu, cikgu buat muka pelik dan kasihan. Siap tanya lagi "kamu ok ke Zafirah? Kenapa tangan sejuk sangat ni?" Aduyai.

Cousin aku pernah ada sindrom ni tapi dia dah ok lepas buat operation buang satu kelenjar peluh kat ketiak. Sekarang dia dah mula confident bila berhadapan dengan orang. Wah. Macam testimoni produk pula nak confident confident ni. Aku? Malas nak operate sebab aku rasa condition aku tak seteruk mana pun. Ada orang yang lebih teruk lagi. Air keluar menitik dari tangan.Kalau jadi macam tu baru consider buat operation.

16 comments:

Izzatul Ismail said...

ok lagi tgn basah dari ketiak basah berpeluh.geli

anyssreynastorymorypreetydirtysecret said...

sianlah,mesty rasa sangat sangat tak selesa kan

kuokuoyon said...

Aku pon sama situasi:(
nak buat mcm mn.nasib.nak operate takot komplikasi.
Saba je lah slgi boleh.

sI tEDI said...

yuP! ada dengar!
sebbaik tgn aku basah tome basuh tgn jek

Ain Nabila Ibrahim said...

naseb bek tngan yg basah, kalu ketiak sekali basah ?? mau pkwe lari woo

diraja22 said...

2 sume amanah allah.. bukan sume orang ade ras mcm ni.. xperlu buat operation.. nnt menyesal..

rohaizad said...

Dulu saya pun ada kawan sekolah yang tangannya sentiasa berpeluh. Tapi nak buat macam mana kan... sebab dah itu ketentuan.

Tapi banyak cara lagi untuk mengatasinya... :)

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

akak penah gak dengar..orang sampai kena buat operate sebab peluh...huhuhu takut gak kan..berpeluh sampai kena buat operation tue..

ayaa alyy said...

i punya tgn pon cm tuh dear. sabar je lh. sgt xselesa

Peri PiA said...

selagi rase terkawal..

InyAllah ok

Peri PiA said...
This comment has been removed by the author.
Whoopz said...

Kering ar air dalam bdn ko zack.. :p
Kalau da x selesa sgt, operate je ar..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

ade ek penyakit macamni..tak pernah tau la plak

black_mel said...

xpenah nampak lagi..kalau kuat berpeluh pun time sukan jer..

LORD ZARA 札拉 said...

kawan aku pun camni zack~
dia siap bawa towel ke hulu ke hilir lagi~

hand sanitizer~

sebab dia takut org geli pegang apa dia pegang~

dav_perantau said...

salam perkenalan, abe ipar saya sama mcm awak jg (org kedah juga) dah buat operat dah...oPERAT kat ketiak eh...tapi skrg ni peluh tak kuar kat tangan dah tapi peluh banyak pat lain lak...baju basah ajer....
minggu lepas dia jupa doktor pakar tu balik...nk tau masalahnya...

p/s: ni penyakit keturunan

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger