Online users

Follower

Friday, May 7, 2010

Student UIA, sila ambil perhatian.

Morning people. Hope semuanya sihat belaka.

Aku nak update sikitlah pasal adik aku, Zulhasri yang baru saja dapat tawaran UPU. Unfortunately, dia tak dapat kos yang dia minta which is Pharmacy. In fact, dia dapat last choice iaitu asasi BI kat UIA. Kesian juga kat dia sebab kalau dilihat dari result, memang dia excellent. Tapi itulah. Macam Mak Ndak cakap, inilah adat dunia. Ada yang result so so, dapat tawaran bukan main hebat lagi. Ada yang masuk guna kabel. Kiranya Zul ni kes yang agak kurang bernasib baik la. Kesian. Dia try buat rayuan untuk tukar kos. Tak tahulah dapat ke tak.

Apa-apapun, aku nasihatkan dia untuk masuk dulu UIA sebab dia dah tolak matrik. Kang tak dapat mana-mana kang, tak belajar pula adik aku yang sorang ni.Menyesal juga aku tak suruh dia masuk matrik. Memang la a bit susah.Tapi aku percaya dia boleh skor. Untung-untung dapat 4 flat, boleh terus apply for degree in farmasi kan. Bajet dia boleh dapat kos yang dia nak. Tapi tak sangka pula jadi macam ni.

Dia tak minat engineering. In fact, Fizik dia B. Lagi satu, maybe sekarang ni budak makin pandai menyebabkan competition untuk masuk UPU makin sengit. Maybe gomen terpaksa pilih yang betul-betul layak untuk setiap kos yang dorang apply. Grading pun dah lain. Maybe dari situ dorang dah boleh tengok yang mana layak dan tak. (Banyaknya maybe aku..Hmphh)

Student-student UIA sekalian, aku nak tanya beberapa soalan penting ni.

1) Boleh ke nak tukar kos in the middle of foundation? Ke sebelum start foundation dah boleh apply untuk tukar? Ada charge ke tak?

2) Sebelum start foundation, ada test kan? Macam mana format test tu?

Soalan yang Zul tanya kat aku dan aku tak tahu macam mana nak jawab.Hope korang yang study kat UIA boleh bantu jawab soalan di atas. Info lain juga amat dialu-alukan. =)

18 comments:

Whoopz said...

Dua2 s0alan x dpt gwa jawap.. Gwa tamat darjah 6 je..

milimilo said...

1.nanti lepas die dftr foundation,die terus kene start taaruf week {orentasi} 1st day tu mcm pack gila.2nd day die boleh pegi admin n ambik borg utk tkr cos.ade stgh cos kalo nk tkr kne intebiu dulu.setiap kali pecubaan utk tkr cos kne byr rm50.kalo xdpt bleh try 2-3 x,slalunye dpt je tkr cos ni.die boleh start tuka cos b4 die start class.kalo xtau mane nk cari ofis,silelah tnye senior./fesi =)

2. ade ept(english placement test) jawab argumentative essay.kalo pass level reading,kne buat listening n speaking lak.ala2 muet.lepastu,apt(arabic placement test),selalunye ketas exam ni budak yg xde basic arab,kne tulis nama lps tu terus blah.tp kalo gigih nak jawab gak dgn dak2 yg de basic,depends.arab di uia xmasuk pointer.just subjek yg wajib dpt lulus je.pastu ade computer test n fardu ain test.senang je.xpyh study pn xpe kot =)

harap dpt membantu info aku ni since aku xtau la sgt format baru foundation sbb dah tinggalkan 2taon.

ps: kalo pharmacy dkt pj,kalo bi dkt nilai kampusnye

░♥si lampu neon♥░ said...

adik ko adik aku gak. eh adik aku baru mrsm .. belum lagi hehe..

Sharinginfoz said...

alamak tak tahu pulak... apa-apa pun sure ada jalan penyelesaian.... dok dulu sana pas tu tanya le banyak2.. mesti ada program yang boleh tukar2 kan...

Bayar Pinjaman Guna Kad ATM

penarek becha said...

tang gune kabel tu gue rasa nak marah tu. hampeh btul..


rilek2. adik hang mesti boleh survive punya..

Nurul Zaty said...

ye.sama je mcam cik milimilo ckp tu.
tapi tu la ..masa tahun sy, leh je tukar kos msa mnggu orientasi tu..just kena alert la nnt kalo ada notice sal tuka kos..just amik borang and bg rsult spm..insyaAllah dapat la tukar kos tu..tapi tu la this year tak tau la plak snng macam tu or tidak. sbb sistem lain dh n modul pon lain dr tahun sy msuk mula dulu2

tapi agak la pelik sikit taun ni, de yg sy knai pon dpt 9a dpt law lak..

tapi kan, kalo tak dpt tuka msa mggu orientasi tu, leh je tuka msa setiap sem. tapi kena la dpt pointer yg lyak..then leh apply tuka kos..:)

test test just like cik milimilo gitau. ada 4 test. :)

~salwaredzuan~ said...

coppppp...kos BI tu kos ape zack? wa pucitau...nama je ex uia..hahaha..i tatau ur brother dapat brape A or pangkat bpe spm..dh lost track lk dgn scoring kementrian neh..anyway, kalau your brother punya science subjects are good enough to get him a place kat pharmacy, rasenye tak de masalah..sbb uia ade few intake..maybe the first intake ni uia offer 100 org for pharmacy, but only 70 je yg dtg register, so ade 30 kosong..in tht case uia akan bukak for 2nd intake..n diorg akan assess applictn utk tukar kos dlu then br offer the place utk second intake..

noor afzan said...

wah...ada harapan la adik zack kan..
good luck zul.

IzzahFarhana said...

hehe,denga cite uia dah setahun program asasi,ak dulu 2 tahun.

boleh je tuka time orientasi,lg mudah kalau result spm bagus.

exam bi tu kena buat argumentative essay untuk tengok level english dia,sama ada kena ambil lg atau exempted.(ak tatau mcm mana dh perkiraan uia kalau setahun,dulu yg lama smpai 2 tahun tu sbb belaja bi lama)

ada exam fardhu ain,sama ada dia kena masuk fardhu ain atau ambil halaqah.

ada exam sc com sama ada dia kena ambil basic sc com atau dak.

hehe bagunan farmasi baru wooo,cantik.malam2 macam hotel.ekeke

syahira ariff said...

wah,tatau tatau
sbb sy sebaya dgn zul
dpt foundation UIA gak
rasanya kawan penah gitau bila sampai saner
masa alumni tue,plaja boleh nak tukar kos
=]

fikah mus said...

nampak gayanya kawan2 saya dah explain semua dah.hee.
cuma bersiap-sedia fotostat spm slip result tu, dan gi je dulu Nilai.
nanti,dah sampai sana,minta dia tanya a&r, admission punya ofis.
minta borang nak tuka kos.
nanti dia panggil intebiu kat PJ, sebab pharmacy di PJ.
intebiu kalo tak silap, akan dibawa jumpa lecturer yg in-charge pharmacy,head of department of health & sciences, lastly, deputy dean kot.
dengar cite kawan2.
tapi,insya-Allah dapat.

Roxy zai said...

hehehe..tumpang sokongan je coz penjelasan my kwn2 seUIA dah cukup jelas,insyaAllah..

anyway, all the best to ur bro^_^

a's said...

hai zack!
i'm a former cfs student (center for foundation studies,international islamic university malaysia)

soalan first;
memang boleh tukar course in the middle of foundation.dan insyaAllah dapat tukar ke course yang kita nak as long as lepas interview lah.don't worry.

soalan second;
owh,itu just exam nak tentukan level english dan arabic students.hence untuk tentukan group/kelas juga.just a comprehensive q's.arabic tu kalau tak tahu langsung pun tak pa.saya dulu pun tulis nama ja atas kertas then blah.ramai ja students with 0 knowledge about arabic language ni.

we love uia.peace! :P

Term Papers said...

I have been visiting various blogs for my term papers writing research. I have found your blog to be quite useful. Keep updating your blog with valuable information... Regards

Cik MoMo said...

haah btol la tu pe yg student uia yg laen gtaw tuh..
so,suro zul jgn rsau la..sal ad gak membe dr engen tkr ke dentist..
masa tu die mnx tukar awal,n die msk balik ngn budak2 yg second intke..ept skrg ney lagi senang kot.
untk sape2 yg budak medcy(medic,farmasi n so on)bole wat asasi setahun lu ept elok2..dulu 2 tahun

[z@ck] said...

TO ALL..
thanks for your info. it really helps a lot.thanks again!

farhana said...

erm,,inteview utk yg amik farmasi??
sy dpt kos farmasi..kne g inteview ke?? bgunan farmasi bru ea??haha,,smgt ckit nk study..

Q1:kt asrama dak2 foundation ni stay kt satu tmpt or diasingkan ikut kos masing2..erm,tyme ta'ruf week mcm 2 juga ke??
Q2:apt-soalan dy mcm mane???cam pmr arab komunikasi or arab tinggi spm??

Anonymous said...

bleh tukar. dulu adik aku dapt pharmacy tapi dia mintak tukar ke medicine. dia gi ANR, isi form, ada interview. lepas 2 minggu dia dapat tukar ke medic

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger