Online users

Follower

Thursday, June 17, 2010

Bezanya kita dengan NZ.

Unik.Sebelum masuk kelas, kena buka kasut dan gantung beg di hook masing-masing.Kalau korang perasan, kat hook tu ada tag nama.Kiranya tak boleh main cangkuk beg ja.Setiap hook belongs to one particular person.Ini sesuatu yang baru bagi aku sebab aku tak pernah jumpa lagi sistem macam ni.Mungkin kita boleh buat macam ni juga one day. Memudahkan student sebenarnya.Tak ada la kotor beg kalau letak kat bawah lantai kan.Another thing, tak ada la berselerak sangat kelas tu dengan beg student.Kadang-kadang jadi masalah kat cikgu nak walk around the class bila beg student 'bergelimpangan' tengah jalan.Tambah rumit kalau space kelas kecil.So, maybe kerajaan Malaysia boleh pertimbangkan cara ini.A bit costly tapi untuk kesenangan cikgu dan student.

Each class ada lunch box masing-masing.Oh.By the way, sekolah rendah kat NZ ni tak ada kantin.So, memang student kena bawa bekal sendiri datang sekolah.Cikgu pun sama.Another thing yang contrast dengan Malaysia.Kita asal boleh nak tukar tender kantin kan.Dorang ni kantin pun tak ada.Hahaha.Ada dua kali break.Satu tea time. Lagi satu lunch break.Selalu time lunch break dorang makan besar.Tapi, besar dorang setakat makan roti dan buah ja.Sihat betul.Bagi parents yang tak sempat nak siapkan bekal untuk anak, dorang boleh order delivery.Macam hari ini dorang order Hell pizza.Dengar kata every day, tukar delivery.Ada sushi,Wholly Bagel dan Subway.Amoihh.Hebat juga depa ni.

Reading corner.Menarik.

Sebenarnya,dari segi infrastruktur, kita sama taraf dengan NZ.Cuma dari segi pelaksanaan kurikulum tu, rasanya banyak lagi kelemahan dalam sistem pendidikan kita yang boleh diubah.Bukan nak kutuk sistem pendidikan di Malaysia tak bagus, cuma masih ada lagi ruang-ruang yang perlu diperbaiki.Kenapa kat NZ budak umur 5 tahun dah boleh menulis, sedangkan kat Malaysia, kita masih terkedek-kedek lagi nak belajar kenal huruf? Cuba fikir.

13 comments:

Peri PiA said...

kemas,memang jauh beza

memikat hati

Ery Farieha said...

wahhh
kemas
dan ceria
hehehe

Fina said...

best entry! i like :)

sy selalu envy dengan sistem pembelajaran d negara barat. i mean, budak2 dia awal matang sebab terdedah dengan persekitaran pembelajaran peringkat awal yang sihat. usia 1-5 tahun fasa yang paling penting bg kanak2, sayangnya d negara kita, usia 5-6 tahun baru masuk tadika. baru nak mengenal suku kata dalam pembelajaran formal. umur 3 dan 4 di-sia2kan macam tu saja. haih. just my two cent.

thanks for this entry, zack :)

AcanCapik said...

betul la kan. aku rasa tak salah kalau kita adopt sistem diorang. kebanyakan negara maju pun guna sistem macam ni. kurikulum negara ita macam menyekat je. macam tak nak kasi budak jadi pandai cepat.

cikkiah said...

wah..nak sekolah kt NZ! tapi zmn sekolah dh hbs..hoho

Izzatul Ismail said...

sbb tu ramai je student nk g stdy oversea huhu

black_mel said...

nak buat tempat gantung beg tu cadangan yang bagus..tp paham2 la..kat malaysia ni..semua benda leh ilang..kerja nak mencuri jer..silap2 tempat gantung beg tu pun leh ilang...

wawan said...

alolo chomelnyaaaaa

Whoopz said...

Nanti ko jadi cikgu kat malaysia ko buat la mcm gitu gak zack..
Papepun gwa respect bdk ni 3++ years dah bleh ajar adik dia ngaji..

Softtouch [Hanim] said...

cara tu sama masa akak kindy kat Australia dulu. Nak2 lunch box tu. Akak tau sbb tgk gmbar akak dulu2 n mak akak cerita..he he he

mmg kita mcm agak ketinggalan sikit dlm bidang pendidikan nie..akka setuju ngan zack..

Syue Gagashi said...

nice! thnx for sharing. lama x singgah sini.. dekat UoA ke?

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

okeh.. lepas ni anak baru satu tahun da kena ajar kenal huruf. hehe..

neesa_jun said...

aku pun xtau mana silapnya...semestinya pihak atasan yang terlibat dengan pembinaan kurikulum pernah buat observation macam ni diluar negara...maybe di peringkat pra sekolah perlaksanaan macam ni leh dibuat lagi sebab students sikit...kalau peringkat sekolah rendah...i dont know dah lama tinggal...huhu....

baru2 ni aku berdepan dgn student form 3 yg masih merangkak membaca....

aku rasa benda ni perlu bermula dari masyarakat...bukan setakat sekolah ja....

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger