Online users

Follower

Saturday, June 26, 2010

Bila mat saleh belajar bahasa kita...

Semalam lepas present pasal Malay language, kami buat short quiz.Siapa yang dapat jawab dengan betul, dapat lolly.So, dorang ni semua eager la nak menjawab.Aku pun mula tanya.

What is Thank You in Malay language?

Ada sorang budak ni loud sikit bila bercakap.Paling talkative dalam kelas.Dia tak angkat tangan pun.Just shout jawapan dengan confident.Muka tahap keyakinan paling tinggi der.

I know.Terima kabasih!

Jenuh tahan gelak habaq hang.Actually, dia terkonfius apa khabar dengan kasih.Itu pasal termix habis dua benda tu.Itu satu.Yang ni cikgu dia pun ada problem nak sebut dengan betul.Masa ni nak ambil gambar ramai-ramai.Niamh tolong ambilkan.

Niamh :Lily and Zack, when you want to greet someone, what do you say?

Lily :Apa khabar.

Niamh :Ok guys. When I say 3,2,1 you say Apa Khabaii ok?

Lily : A pa kha bar.

Niamh :Alright.A pa kha baiii.

Lily : (give up dah nak betulkan pronunciation dorang)

Budak-budak : Apa khabaaiiii....

Tobat lawak.Memang susah nak acquire new language within 30 minutes.Tapi depa ni memang awesome la.Even baru belajar pun, dorang cepat tangkap dan boleh ingat.Ada la sikit silapnya but still consider ok la for new learners kan.Aku rasa bahasa melayu senang nak sebut sebab banyak consonant.Tak ada la tergeliat lidah sangat nak sebut compared to English language.

8 comments:

sizukaDeboss said...

haha comel gila zack.nnti bleh bkk tuisyen bahasa melayu dkt welly:D

Att Ashburn said...

apa babar= apa khabar
hari2 duk ajar, hari2 jugak duk pronounce apa babar...
tension habis haha

Kap said...

zack, kau apa khabai? ;)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

apa khabai pun apa khabai la hahahahah

Whoopz said...

Liat gak lidah mat saleh ni ek..

Sharinginfoz said...

bagus perkenalkan bahasa malaysia kat diaorang

Jenis2 Entry

Softtouch [Hanim] said...

gelak akak bc n3 nie..he he he..comel jer bila dorang salah sebut

Peri PiA said...

ahahaha,still comel

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger