Online users

Follower

Sunday, June 27, 2010

Karipap tak jadi.Sedih der.

Sedih.

Buat karipap tapi tak jadi.Al-kisahnya semalam dah bosan tak tahu nak buat apa.Dulu aku pernah cakap nak try buat karipap sebab kempunan satu hal, lagi satu konon nak tambahkan skill buat pastri.Konon la kan.Semangat ni aku men google resepi buat karipap.Tang inti dah lepas.Tang kulit fail terus.Damn.

Aku tak tahu silap kat mana.Dalam resepi cakap uli sampai tepung tak melekat kat tangan.Sambil uli sambil tambah sikit air dalam adunan.Kami buat exactly apa yang ditulis kat resepi.Tapi tepung duk lembik macam tu juga.Duk melekat maha kuat kat tangan.Lepas tu, mulalah nak mengarut buat resepi sendiri.Tak cukup tepung kot.Tambah tepung.Tak cukup minyak kot.Tambah minyak nak kasi shining-shining.Tak cukup air kot.Bila bubuh air, terus lembik pula.Tekanan tekanan.Ergh.

Last-last sekali tepung tu tak melekat kat tangan which is a good sign yang adunan menjadi.Hati berbunga sekejap der.Lepas tu time nak isikan inti karipap tu, tepung tu tak jadi macam orang-orang tua selalu buat.Jadi pelik.Tak pa.Kami buat ja.Bila goreng, teruih tak ada rupa karipap dah.Macam cucuq boom.Hahaha.Bila makan, out out! Kad merah.Kulit dia jadi liat gila.Jenuh nak gonyeh habiskan satu karipap.Tsk.

Aku tabik kepada mak cik jual karipap di seluruh Malaysia.Baru tahu betapa susahnya nak buat karipap yang sedap.Betapa susahnya nak uli tepung.Tobat tak buat dah lepas ni.T_T

13 comments:

zaza said...

hehe.. sethu aku kalo xmau tepung mlekat kt tangan tmbh marjerin atau tepung.. air xtmbh sbb tau akan jd lebih lembik... =)

p/s : aku tukang uli karipap profsnal kt umah.. wink* wink*

Miss Kira said...

hahaha..cian sis..
xpa.. cuba lg sekali nnt..
^^

Whoopz said...

Kesian kat ko zack.. Belajaq la lagi menguli.. Mana bleh cepat mengalah.. Belajar ngan peng0men kat atas tu.. Nanti dpt la si pencari durian mkn karipap air tangan isteri.. Heheh..

+_____+ said...

cianyaaa...huhu aku pun tak tau cam mana nak wat kulit dia...ari tu tengok ayah wat...tapi xperasan dia letak apa dlm tepung tu...tp serius tengok macam senang ja dia uli.... dah wat sendiri baru tau senang ka dak...huhu..tak pa hng cuba lagi =)....nanti aku try mintak resepi kat ayah aku k heeeee +____+

Nurul Zaty said...

hehe..akak!
mak saya terer wat kulit karrpap?
nak resipi x??

:) ada tips. jangan pakai air biasa.
kena pakai air yang buh ketul ais. baru dia rapuh. :)

noor afzan said...

mmg susah nak buat..
senang beli je..

Judiene said...

dkt tmpt u tggl xde org jual karipap eh??
pe kte ko wat elok2, then jual kt dak2 sne?
cmfirm laku
kt mat salleh ko jual 'curry-puff'

XP

meo tinggi said...

respek makcik karipap! yeah!

Syahrul Iman said...

waahh..x taw plk yang buat karipap nie susah..respek jugak sama itu makcik karipap..hehe

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

pehhhh akak pun xpenah buat karipap...huhuhu klu nak makan karipap beli jerk..xpun balik kampung soh mama akak buat..hehehehe

Att Ashburn said...

sumpah lawak. gi mintak resipi dgn arin la haha

Peri PiA said...

mak akak buat pon jadi n cedap,tp anak dia hampeh (T_T)

Dee said...

penah buat..2 kali keras sket..tp belajar dr pengalaman..gaul tepung ngan marjerin or myk panas dulu..eh majerin tu ko cairkan tau..then bila dia dh sebati..baru ko masukkan air sket demi sket..jgn smpi lembik..elok2 je..then baru jadi kulit karipap ko..

xpe..practise makes perfect dear..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger