Online users

Follower

Monday, June 28, 2010

Laksa made in NZ

Karipap hancur.Tapi laksa terbaik.Muahaha.

Disebabkan kat sini tak ada ikan kembung.Kami ganti dengan ikan mackerel yang dalam tin tu.Kalau guna ikan mackerel ni tak perlu dah nak rebus bagai.Pakai campak terus dalam blender dengan cabai melaka,belacan dan cili merah.Cuma kurang umph la sebab tak ada air rebusan ikan.Itu yang sedap sebenarnya kan.

Percubaan pertama yang berjaya dan dikira lepas tekak masing-masing.Tekak mak mertua lain kira.Itu kat Malaysia kita belajar lain.Banyak bahan yang tak ada.Contoh daun kesom dan bunga kantan.Itu yang tambah perasa lagi tu.Tak tahu cerok mana nak cari benda tu kat Welly ni.Rencah dia pun tak lengkap.Kami just ada daun salad,telur,bawang dan cabai melaka.Banyak daun lain yang tak ada.Tapi, itu pun dah cukup puas hati dapat makan laksa sendiri.Terangkat lebih sikit bila taruk kicap manis.Pergh.Meleleh wa cakap lu (Kes puji masakan diri sendiri).

Gambar tak sempat nak snap dah habis.Masing-masing macam pirahna.Resepi? Nanti I kasi dengan gambar sekali ye.Tak best la kasi resepi tak taruk gambar.

9 comments:

Hizami Rahim said...

haha.
ku suka laksa jugak.
;)

sizukaDeboss said...

zack lepas ni ko kne bt blog resepi memasak di nz.hehe.

baincardin said...

Mcm mana kalau binatang ada Facebook ??? :P

[s][u][e][h][a][n][n] said...

hantu laksa ni :) bravo zack...

cik ian@aH Lian~ said...

hahaha dah mula dah
style memasak ni...
berasap sahajalah
dapur welly
dengan masakan Malaysia...er, tak
ajak jiran tetangga?

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

bahan xcukup pun still boleh masak.. ok la tuu ^__^

Whoopz said...

Cabai melaka tu mcm mana? Gula melaka n buah melaka penah ar dgr..

Softtouch [Hanim] said...

mcm manalah rupe laksa tu yer...janji boleh makan zack oklah tu..

e5 said...

aku hantu laksa..warggghhhhh

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger