Online users

Follower

Tuesday, June 29, 2010

Skill memasak makin mantop.

Hari ini nak cuba buat ikan masak asam pedas pula la.Hihihi.See.Skill memasak setiap hari diasah.Diasah?Ok.Terbaku lagi.Aku nak berterima kasih kepada kerajaan Malaysia sebab bagi aku chance mai NZ sekaligus memantopkan lagi skill memasak aku.Kalau duk rumah, tak ada pasai aku nak masuk dapuq.Tahu tok ada boleh tolong masakkan.So, malas nak semakkan lagi dapur tu.

Dulu ada orang cakap, masak ni tak perlu belajar pun.Tunggu the right time, nanti kita master sendiri.Memang betul.Macam situasi aku ni.Nak tak nak kena la masak.Kalau tak, memang makan luar la tiap-tiap hari.Tak pun makan maggi.Botak kepala I.So, kat sini dah menjadi rutin harian masuk dapur everyday.Ada ja benda baru nak cuba.Mai time malas, goreng fish fillet ja.Mai time rajin, semua benda nak cuba.Bila first attempt menjadi, motivation untuk terus masak tinggi.Tapi kalau tak jadi, (kes karipap) memang motivation low gila.

Lepas la tekak sendiri.Tekak mak mertua belakang kira.Oh ya.Dapur yang cantik juga memainkan peranan penting untuk naikkan mood memasak.Hohoho.

p/s : Rahsia makanan untuk sedap : Selawat ke atas nabi sebelum memasak. Jangan stress-stress.

7 comments:

zaza said...

hehe.. btol2.. nk masak ni kena ada smngt dlm diri sendiri.. kalo org duk suruh pksa2 blajaq masak mmg payah la..

baguih naa.. drpd p NZ nk amik tesol jer terus dpt satu lg skill memasak.. 2 in 1.. hehe

Qaseh said...

mmg tepat lagi bonar2 belaka..bila rajin masak mcm2 nak wat tp bila malas hmmm..dapur pun xberasap

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

go go chaiyuk ah zack!! hehe.. mane tau time aku kawen ko yang tolong jadi chef. ekeke..

Nur Su'aidah said...

cayalah zack! balik mesia nt boleh ajar ku pulak yer :) haha

Luth Textile said...

dulu kat rumah takmau masak. lani baru nak pandai. hahhaa

AcanCapik said...

rumah baru aku dapur lawa weh. tak sabar aku nak pindah. hohoho...

p/s: aku kenal ke yg pakai baju hijau tu? huhu...

Judiene said...

sama la aku
time practical kt seremban dulu mmg habis bersilat la kat dapur
dah sume laki, nak x nak kena gak masak
kalo bab2 sukat air nak masak nasi mmg aku expert
hahahaa!!

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger