Online users

Follower

Thursday, July 15, 2010

Bila selalu kena himpit time tidur...

Erm.Serba salah aku nak bercerita pasal benda ini.Cuma aku dah buntu.Tak tahu kenapa aku still kena benda ini.Dulu time aku kat maktab, aku selalu kena himpit time tidur.Aku rasa semua orang pernah kena macam ni kan.Telinga tiba-tiba rasa bengang, sesak nafas dan suara tak keluar even kita menjerit sekuat hati.Orang cakap kena himpit dengan hantu.Hoho.Entah betul entah tidak.

Banyak kali juga la aku kena.Lagi teruk bila aku rasa macam ada someone peluk aku sangat kuat seolah-olah dia cuba nak buat benda tak elok kat aku.Kat telinga ni terngiang-ngiang suara jahat tu.Things get worst bila aku kerap rasa nyilu tang bawah tu setiap kali aku terjaga dari kena himpit.Nauzubillah.Takut gila tau.Rasa macam kena cabul.Kadang-kadang aku sampai trauma nak lelap balik after kena himpit sebab takut benda tu jadi lagi.Pernah jadi, dua kali aku kena himpit dalam satu malam.

Semalam jadi lagi.Ini first time jadi kat NZ.Ya Allah.Tuhan ja tahu perasaan aku time terjaga tu.Mengucap tak berhenti kot.Terus aku buka lampu bilik sampai ke pagi.Takut dah nak tidur dalam gelap.Salah aku juga tidur tak basuh kaki.Terlupa nak baca doa tidur.Letih punya pasal.

Cuma aku nak tanya pendapat ampa semua.Benda ni ada kaitan dengan "benda" tu ke or just mainan perasaan? Somebody please answer me. Terlalu kerap sangat jadi kat aku sampai aku dah fikir yang bukan-bukan dah sekarang ni.

20 comments:

princeduyong said...

baca 4 Qul sebelum tidur...

SKETSA JAM EMPAT

@jura said...

amalkan lah bc ayat kursi sblm tido..insyaallah ^__^

Just.wanie said...

hemm kak zack .
kakak saya penah ckp yg dia jumpa satu artikel nie psl kena himpit2 nie la .

actualy bende ni semua ada kaitan dgn sains .
bila kita terlampau penat sgt sampat terus tido oksigen tu x cukup .
so bila oksigen tak cukup sampai kt otak jd la benda2 pelik cmnie .

don't worry lah .
everything will be ok !

Hizami Rahim said...

ya.
baca apa2 yg patut.
:D

zaza said...

aah zack, btol kata wanie tu.. actually adik aku pun slalu kena mcm tu then parents aku xberapa nk pcaya dgn benda tu so terus tnye doktor..

then,
doktor ckp adik aku kurg rehat, bdn tlalu penat.. lps drpd tu adik aku dh start bahagi masa utk diri sendiri.. n now, dh xde dh kena benda2 himpit tu semua.. hhehe.. don't worry..

Judiene said...

seyesly, aku xpernah kena benda2 cni
even kdg2 roomate aku pn ckp dia kena, tp aku xpernah plak alami bnda2 ni
syukur dan lega gak la

pape pn, aku rse kalo ko rest secukupnye dan tdo dlm keadaan yg ok, bnda2 cni xkn berlaku kot

Att Ashburn said...

well, let it be science or not.
kita, org islam pun nak tidur ada adabnya.
so, even kalau nak fikir benda tu sains semata, tak semestinya kena tolak amalan2 sunat sblum tidur kan.

so, bykkan doa. al-mulk. insyaallah. att pun harap dpt slalu amalkan jugak ni hehe

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

salam..
emm..
qaseh nak bagi pendapat..
kata zaza and wanie tu ada betulnya..
tapi bab2 'sumthing' tu p0n jgn terus tolak tepi..

qaseh xmo la takut2 zack..
tapi ada bagusnya kalau zack refer pada ustaz/ustzah..cz ad sesetgh owg kne macam ni sebab 'dihantar'...
maaf if qaseh takut2kan zack yea..

Shazwani said...

hi zack.name lain bg kene himpit tu adelah sleep paralysis.bole bace kt sini..
http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/sleep-paralysis?page=2 , ape2 pon sblm tidur jgn lupe angkt wuduk dulu,bce doa tido,ayt qursi n 4 qul..kadang2 bile kite tlampau penat kene "himpit" mmg biase blaku..skadar nk share :)

budak hitam said...

salam..
ku blaja sains jugak, mybe itu one of the factors, but btol la jugak, bab2 benda ghaib harus xboleh tolak jugak. Kawanku dlu time duk asrama acapkali kena hempap2 ni, pastu ustaz aku pernah pesan, sebelum tdo baca bismillah 21 kali. nak baca 3 kul dalam keadaan penat boleh jadik baca tah hape2, jadik bacalah bismillah 21 kali. pastu, tido mengiring ke kanan+tgn kanan letak bwh pipi+tgn kiri atas bdn or cara rasulullulah tido. dan last cara, amalkan baca 4 qul sesudah solat. insyaallah..

fndrocka said...

kalau dah kahwin tu lain cerita.tapi yang ni secara saintifiknya memang ada term untuk kejadiaan begini.kalau secara batinnya...macam2 juygak benda seram aku dgr..hooo

zai said...

zack, aku selalu sgt kena himpit..mmg selalu tp since aku stay kat s.alam nih belum pernah, tp mintak2 dijauhkan lah sebab gila penat kena tindih nih. n aku pun jd mcm ko gak,, mesti kdg2 dgr suara org ckp and gelak2 taw,pas2 bangun tu mesti berpeluh sgt2 and nafas turun naik cpt kan...bila aku tnya member aku, dengar tak aku jeri, dorang kata tak pun..weird kan??

erkk..panjang pulak..sorry2

Zulfahmi said...

salam kak zack,sy x tau la bnde 2 sains ke ape,tp sy penah gak kne...Mula2 mimpi hantu kt kiri kanan kite,pas2,bile sedar x bole nak gerak,bangun pon x...Klu mimpi han2 tu pon ade explanation sains ke

khalidahmacambaguss~O_o said...

saye pon penah kene benda ni gak...tapi skang dah kurang dah...takut gak eh...rasa mcm dah hilang kehormatan dah...haha

Rara Nasiha said...

tak pernah kena. takut la jugak. pape pn, bace doa tidur, and 4 kul.

hans said...

entah
aku rasa macam belum pernah kena lagi benda nih

p/s : Review Film : Mantra Filem Seram Paling Terbaik Keluaran Metrowealth?

black_mel said...

kalau kat luar negara maybe hantu drakular kot...hehe...sori..gurau..selalunya ada 2 sebab..1 maybe mainan perasaan or mimpi dan 2nd mybe betul...sebab kita kan kena percaya benda2 ghaib...or ada benda jaga kau kot z..

edoraemon said...

tuan blog.
sebenarnya teori benda benda kena himpit nie.
memang ada dari segi sains.
tapi dari segi perubatan islam pon ada.
:)

sy ada kawan kisah memang hampir hampir sama.
kl berminat nak tahu.
hubungi sy :)

kang komen lebih2 kat sini menyemak plak . haha~

Fatin Aliyya said...

kak firah, fatin pun alami bnd yg sm,even dkt mktb, dekt umah sndri pun anywhere mst jdk punya..x taw nk ckp hantu ke apa ka..tp mmg ada simptom2 tue yg x leh nk bgn nk jerit pastu dgr bunyi2 pelik..huhu..seyesly takot..

Peri PiA said...

aduh,biase dgr ni..akak tak pernah kena pula

bace ayt kursu sebelum tidur,ambil wudhuk sebelum tidur

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger