Online users

Follower

Friday, July 16, 2010

Kena himpit : Sleep paralysis

Ok.Aku dah baca semua komen pasal tidur kena himpit dan most of you pun pernah kena benda ni.Untuk percaya bulat-bulat kena himpit dengan hantu tu sangatlah nonsense.At least must be a vivid reason why is this happening.Thanks to Shazwani for the link.

Fenomena ini dipanggil Sleep Paralysis dimana sistem tubuh kita lumpuh untuk seketika.Selalunya fenomena ini berlaku at the beginning of the sleep or at the end of the sleep.Bila kita dah start nak tidur dengan nyenyaknya, otak (Reticular Activating System,RAS) akan hantar satu signal ke sistem badan untuk suruh kita rehat.So, automatically, satu badan akan switch off melainkan automatic function system iaitu degupan jantung,sistem pernafasan dan sebagainya.Gilo kau kalau yang tu pun switch off, innalillah la kau.Huhu.

So, bila kita bangun, RAS akan switch on balik.Tapi kadang-kadang signal tu lambat sampai kat badan.State ini la kita jadi lumpuh seketika before otak activate balik signal tu.Otak kita macam berhenti berfungsi sekejap.Scary right? Mengikut pembacaan, paralysis itu tak semestinya full.Maybe sebahagian ja.That's why kita masih mampu nak gerakkan anggota tubuh yang lain seperti jari.Yang pasal bunyi-bunyi tu, yup.Sleep paralysis comes with hallucinations either visual,auditory or tactile.So, macam yang aku kena tu, memang lengkap ketiga-tiga benda tu.Nampak macam bayang orang, dengar suara pelik dan badan rasa macam kena tindih.

Untuk info lanjut, boleh baca [di sini]

Faktor lain yang menyumbang kepada Sleep paralysis :

1) Tak cukup rehat
2) Perubahan drastik jadual tidur
3) Posisi tidur secara terlentang
4) Stress
5) Narcolepsy (penyakit tidur)
6) Side effect ubat yang korang telan jika ada.

Fakta sains menolak sekeras-kerasnya kewujudan evil dalam fenomena ini.Sebagai orang Islam, kita ada doa untuk diamalkan.Kalau terlupa doa tidur, bacalah bismillah sebanyak 21 kali.

Thanks to all yang bagi komen on the previous entry.Really appreciate it.

Lepas ini dah tak takut dah kalau jadi benda macam ni.At least dah tahu itu bukan hantu.Hahaha.

15 comments:

angah iza said...

bagus la info ni.
da x takut lg da.
sblm ni pas 'kena tindih' kompem menggigil 1 bdn sbb pkr hantu da tindih bdn kite :P

Whoopz said...

0o.. Gitu ceritanya.. Gwa selalu jugak la kena tindih..
Kena tindih ngan bantal.. Gwa tido kena byk bantal.. Baru la RAS tu switch 0n kot.. :)

Judiene said...

haaaa
kan dah ade penjelasan yg sepatutnye psl bnda neh
walaupun aku xpernah kena lg, tp aku rse yg halusinasi tu kinda scary gak
bygkan halusinasi smpai ternampak bnda pelik2, cm hantu ke ape, aiyoo
hahaha

XP

MieZa said...

bagusnya...
selama nie mmg pk hntu..
tp setakt nie ak lum pna kna lg...
mintaq2 xkna....

cik selamah kundang said...

baru tau jugak.herm....

Softtouch [Hanim] said...

dah tau dah sebelum ni pasal benda himpi2 nie..tp akak still takut kalu kene himpit..:)

hans said...

owh
aku selalu rasa macam kena langgar atau jatuh bangunan
pastu terus terjaga
haha

p/s : Review Film : Mantra Filem Seram Paling Terbaik Keluaran Metrowealth?

black_mel said...

kalau rasa kena himpit pastu bila bukak mata,samar2 nampak ada benda berbulu besar dan matanya merah atas kita pun still sleep paralysis ker?hehe...

Nurul Zaty said...

ye la..kak firah, u are so true..hehe

memang pon bnda ni dipanggil sleep paralysis.

saya pernah wat kajian sal bnda ni kat mrsm pdrm dlu..masa pesta sem type 3, and we are the best group! haha

ramai kot kena tindih2 kt mktab tu based on survey kami wat tu..

:)

MissNafa said...

mse mula2 duduk asrama, takOt sgt nk tdo. takOt kne himpit. bce2 pny bce, mane ad istilah kena himpit tuh. so, dah x scary ag nk tdo :)

Dee said...

hubby selalu kena sbb suka tidur terlentang..thx for the info ye..

Matt said...

mmg aar kalo tido terlentang senang kena paralysis nih..nak elok tidur mengiring la ikut sunah nabi..tapi ari tu sekali, tidur mengiring pun kena gak..siap dgn "halunisasi bunyi pelik" yg macam ko kata tuh..

QisTina said...

zack,
tina selalu kene penyakit nie..
tapi dah agak jarang lately..
tina dah lame tau bende nie sebab penyakit bukan sebab hantu..
hantu2 nie nonsense lah..

Seekers AP said...

Mencari jawapan aktiviti paranormal?
Post soalan anda di :
Paranormal Forum Asia
http://paranormal.unify-asia.com

fookjian,dominique said...

haha i had the same problem. jgn fikir-fikir terlalu byk semasa menanti tidur dgn mata tutup. that works like a charm. seriously. yg pasal hantu2 memang karut! peace from KL

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger