Online users

Follower

Sunday, July 18, 2010

Muzium perlu interaktif.

Cerita dalam muzium lagi.Dah tak ada modal nak bercerita, mula la korek gambar dalam folder.Rangsangan untuk bercerita datangnya dari gambar.Hoho.

Sungguh aku teringat zaman kegemilangan program Joe Jambul dulu.Main letak poll dekat atas peta.Kalau betul, lampu menyala.Ingat tak?Dimana...Jooooe Jambuuul!

Maori stage.Kat sini dorang akan perform persembahan kebudayaan Maori.Yang paling popular sekali ialah tarian Maori.Ada gelek-gelek sikit.Hakka pun datang dari Maori juga.Aku tak faham kenapa patung Maori banyak yang jelir lidah dan mata terbeliak.Scary tapi unik.Maori dan maori.

Dalam banyak-banyak benda, benda ni paling syok sekali.Basically, kita kena snap gambar kita kat satu skrin macam ni.Jenuh melilau mata mencari mana hidden camera.Lepas dah snap gambar, kita transfer gambar tu kat skrin besar pula.

Macam ni haa.Amik hang.Nala punya besaq gambaq terpampang kat skrin.Orang yang lalu dekat situ pun boleh nampak.Kita boleh adjust nak gambar tu senget ke straight ke.Nak tambah caption pun boleh.Nak pedajal orang pun boleh.Nak letak video pun boleh.Ada sorang budak kecik ni kejam oh.Suka hati ja drag gambar kami sampai ke hujung skrin.Lepas tu hilang.Nasib hang budak kecik ja weyh.Kalau tak, dah lama sumbat torchlight dalam mulut hang.

Aku rasa kalau semua muzium interaktif macam ni, konfirm ramai yang datang.Baru rasa feel sikit nak jejak kaki masuk.Hehe.

13 comments:

diraja22 said...

cadangan terbaik..

Oong-ong said...

nice picture there

oranglidi said...

hahaha! joe jambul tu tak tahan tuh!! dino dan norzizi zulkifli terbaik.

muzium negara wat pameran keranda. interaktif tuuu..

bila balik malaysia?

shazika said...

wohaaa...
akak, bestnyer leh ronda2
knp lah pngajian sosial tak de fly jgk
huhuhu

Softtouch [Hanim] said...

bestnya muzium mcm tu..xdela boring pelawat mcm tu sbb interaktif sgt..best jer..

Secret Drifter said...

setuju dgn cadangan awk...

Joe Jmabul, ye saya rindu masa tu, dah la senior saya pun ada masuk.. masa tu leh ingat lagi.. kak norzizi baru saja menjadi terkenal..

cakap pasal muzium interactive pertama saya pergi adalah di New York...

hebat dan mcm2 ada... mmg tak boring la... computer ada di mana2, siap dgn touch screen...

pastu yg paling aku respect rumah marmar atau marble house..

marble house ni milik penjajah british tapi org US maintain seperti penjajah British dan tak memusnahkan banguanan... mmg seronok dgr cite dan sejarah America dan george washingston..

kat Malaysia ni... bangunan bersejarah semua nak musnahkan...

sorry to say... bagi saya tempat paling interactive is PSN (Pusat Sains Negara)

Dark Half said...

muzium kat sini pun kene bt interaktif, org da mula muak ng siri pameran seram..huhu

Latest entry grafik novel gua ~ Aku Pilih Neraka!

Fyzal said...

betul2.. baru la ramai orang dtg muzium.

hans said...

joe jambul tu rancangan kegemaran aku plak
hahahaha


p/s : Lagu Waka Waka versi terbaru..Shakira Kalau Tengok Nih Confirm Nangis

'AQILAH said...

hehe betul2...barula syok je jalan kat muzium :)

[z@ck] said...

diraja22..
=)

Oong ong..
thanks =)

oranglidi..
aku rasa org lebih tertarik dgn pameran mistik.sure pameran keranda tu ramai org pergi..btul tak?

shazika..
hahaha..ada.tapi sendiri sponsor maa =P

Softtouch Hanim..
masuk muzium macam masuk kedai mainan..semua benda nak try.hahaha

Secret Drifter..
yup yup..aku pun suka pusat sains negara..itu je yg best..muzium negara..err..tak best kot.

Dark Half..
berapa lama da pameran seram tu ada kat muzium?

Fyzal..
=)

hans..
hang semua benda yg aku suka hang suka.tak malu tiru!

'AQILAH..
kan kan kan?

Secret Drifter said...

tu saya hairan dgn Muzium Negara... takkan la takde cara lain nak bagi org datang selain selalu buat muzium hantu setiap tahun.. org pun nanti muak la..

cakap pasal muzium interactive.. teringat exhibition 1001 Islamic Inventions yg berlangsung di UK bulan lepas.. telah memikat ramai pelancong dan warga UK tentang Islam.

Hebat tau !! siap ada computer explain tentang ahli sains Islam tu dan peralatan dia..

saya tak beg mereka bawa benda ni kat Malaysia !!

u should beg tuk datang NZ tuk give org bukan Islam a different view pasal Islam

[z@ck] said...

Secret Drifter..
yup yup..we have Islamic exhibition last month if i'm not mistaken..ramai New Zealanders yang datang.dorang pun berminat nak tahu lebih mendalam pasal Islam which is very good =)

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger