Online users

Follower

Monday, August 30, 2010

Kahwin awal

Nak ole-ole dari New Zealand? Meh join Raya Sakan Contest.Klik [sini]

Tak pernah terlintas ada dikalangan kami yang akan 'langsung' awal. Maybe pemikiranku sudah disogok arus permodenan."Apa barang kahwin awal.Zaman dulu bolehlah nak kahwin waktu umur 18.Sekarang orang suka kahwin lewat.Alasan nak biar ekonomi diri betul-betul kukuh baru nak langsung.Tak habis enjoy lagi." Konon la kan.

Siapalah kita nak tolak kuasa Tuhan.Kalau Tuhan dah bagi jodoh kat kita dan masa dah sampai, memang kita tak boleh nak elak. Lagipun bagus juga kahwin awal ni.Boleh elak maksiat.Anak muda mana tahan godaan syaitan. Kalau keluar dating, ada ja setan nak mencelah kat tengah-tengah tu.Nak bagi moral support lagi untuk buat dosa.Hahaha.Aku pun sama.Tak terkecuali.

Cuma banyak benda nak kena consider sebelum kahwin ni.Bukan boleh main redah ja.Yang penting, BERDUIT. Lantaklah lelaki kat luar sana nak panggil aku mata duitan ke apa ke.Bagi aku, duit tu penting.Nak masuk toilet pun pakai duit der. No money, no talk.

16 comments:

Danial Ikhwan Jaafar said...

kalau laki tu ada sense of responsibility, dia pon tau kena ada duit nak sara anak dara orang. takkan nak bagi anak orang makan pasiaq kot (Mak Aku 2009) LOL

En iLham said...

betul2...tapi sekarang ni sama-sama pun harus berduit. bukan boleh harapkan lelaki je kan. hehe. insyaallah kawen untuk mengelakkan maksiat sentiasa dipermudahkan Allah

[z@ck] said...

Danial Ikhwan Jaafar..
hahaha..pandai pun mak ko..tapi sesetengah lelaki suka tumpang duit perempuan..yg tu jem tu..

En Ilham..
yup..kalau niat kahwin sbb nak elak maksiat, Tuhan mesti tolong kan?

Fatin Aliyya said...

betul tue kak firah.yg penting ekonomi sang suami stabil sbb dia yg nk menyara famly n anak2.lgpn sp yg mau idop sush2, dh la zmn skrg duitpentg.mmglah duit x mberi kbhagian tp tnpa duit adalah satu kesusahn.

fikah mus said...

tengok senior2 yang kahwin awal, alhamdulillah, semuanya dipermudahkan.
rumah dapat, elaun pun dapat, study pun ok.

macam nak bau2 nasik minyak je kak zack??

[z@ck] said...

Fatin Aliyya..
yeah..btol.tanpa duit,itu satu kesusahan..

fikah mus..
hahaha..lambat lg dik oiii

sizuka[Izzati] said...

memang oh.skg ni dunia smakin bahaya.yelah kan mane tau satu hari nanti Allah nak uji antara2 kita ni.jadi lgkah terbaik ialah halalkan mana yang haram.begitulah.sekian tazkirah utk hari ini.kakaka~

Sharinginfoz said...

kalau dah mampu apa lagi tak perlu tunggu2 kan

[z@ck] said...

sizuka[izzati]..
terima kasih di atas tazkirah anda =)

Sharinginfoz..
yup..betul!

Amieynna Amin said...

kawen awal perlu ada kematangan..
takut terikut darah muda..

PinQib said...

skarang ramai orang kawen awall wrehhhh

[z@ck] said...

Amieynna Amin..
erm..btul juga tu..kalau terlalu ikut darah muda, tak kemana juga.

PinQib..
hahaha..sapa2?

Softtouch [Hanim] said...

betul tu z..skrg semuanya kene duit...iarlah org kata materialistik ke apa..tp mmg fakta yg semua bnda skrg kene guna duit...

eDdY said...

kawen awal...ok per..hehe
tpi kena consider sumer mende la..
kawen ni bukan maen2...
seumor hidop tu...hehe
aper2 pon..jodoh sumer allah da tentu kan...(^^)

nyna said...

haha.
nyna sokong
no money no talk.
wah bunyi dah mcm mata duitan.haha

[z@ck] said...

Softtouch [Hanim]..
haa..betul tu..lagipun kalau tak ada duit, nak jamu anak dara org makan apa? pasiaq? hehehe

eDdy..
yup..tapi kita kena berusaha juga eddy..tak boleh berserah totally kat Tuhan je =)

nyna..
hahahaha..gasak la nyna..memang duit tu penting

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger