Online users

Follower

Wednesday, August 18, 2010

Rimas tangan berpeluh.

Aku dah naik rimas dengan tangan aku ni.Everytime nak berpeluh.Pegang semua benda nak berair.Kalau keluar emas ok juga.Kaya eden.Ini keluar air.Even sekarang ni tengah menaip pun, keyboard basah.Mouse toksah duk kira la. Memang boleh nampak terang tang tang berair.Wuwuwu.

Ada ubat makan tak nak bagi hilang 'penyakit' ni selain buat operation? Dah makin teruk la pula.Sebelum ni ok ja.Nak kata tengah nervous, tak juga. Hormon oh hormon.

Dulu keadaan masih terkawal.Sekarang out of sudden pun tangan nak berpeluh.Haru la macam ni.

24 comments:

Fatin Aliyya said...

kak firah, seek a doctor.

fatin pn sm kdg2 x psl2 tgn berpeluh dgn sendirian berhad.huhu...sabor jelah

slmt berpuasa.:)

saya_arief said...

kene wat surgery ni..

fndrocka said...

pakai sarung tgn lah weh..haha

Whoopz said...

Paip bocoq.. Cpt repair.. Jgn membazir ayaq..

Ida Athanazir said...

myb dah tiba masanya untuk anda tukar hormon.. he hee..

kawinnnnnnnnnn!!

Fyzal said...

apesal ek jadi macam tu? kene bawak tisu atau sapu tangan la walo di mana saja berada.

cuba tanya doc, mesti ada ubat punye.

Shahiran said...

Maksudnya u sedang mengalami simptom penyakit palmar hiperhidrosis (peluh berlebihan). Faktor - genetik. Boleh jadi dikaitkan dengan masalah kesihatan eg: tirotoksikosis (hormon tiroid lebih), menopaus, obesiti, kecelaruan mental, penyakit sistemik malignan. Cara tak pasti, cuba jadi 'cool' (eg: walaupun tengah nervous exam). Xpun tidur je sebab time tidur hiperhidrosis xde.

Sila cuba cara alternatif dahulu eg: pakai losyen, pills, herba, check sejarah keluarga, or acupuncture sebelum decide nak surgery (ETX) sebab symphathetic nervous system (yang bertanggungjawab arahkan keluar peluh automatic) ada pada cavity dada (susah tu nak operate kat dada).

Zarpeno said...

ramai orang ada sindrom tangan belengaih ni zack.takpa.masalah kecik ja.hehe

john bert said...

rasanya pernah bce org gne losyen..tp x igt lak pe nme..try la google2 cr info..

fiQfrozen said...

betul ckp shahiran tuh...
ku penah tgk kt tv kat mesia la..
ade org tuh siap operate dan buang ade kelenjar ape tah kat tgn die..

Att Ashburn said...

kejam tak klo att ckp, att nk melawat z kat hospital pas zack operate nnt? hahhaa..lame tak gi ni zack. buatlah operation. plz.plz. haha.. gurau je naa

emieysandra said...

pergi la jumpe doktor..
hOpe sumenyer baik2 ..

~_^

LORD ZARA 札拉 said...

setakat ni operation je yang aku dengar~

Softtouch [Hanim] said...

entah la yer ade ubat ke tak...pg jumpe doc lah..

makdara TERDIVA said...

better u pegi cek doktor..sebab kawan akak ade sorang mcm ni..elok2 dia amik course nurse, terus tukar jadi cikgu.. :)

I_Hate_Lolipop said...

bagus la...kalau makan banyak pun body maintain je...sbb hormon tiroksina.

Mommy Aisy said...

hi blogwalking..

nice blog dear zack...


ooo tgn basah gak ek? dua org adik akak pun tangan basah gak. asal pegang paper mesti lencun jdnya.

nk tips ke? hmm...xpastila. but rajin2la bwk tisu or hankerchief ke mana saja awk pegi. =)

hans said...

xsilap aku
benda nih pasal kalenjar peluh yg kuarkan peluh berlebihan
nak hilangkan dia kena operation
hang macam sowang member aku
tangan dia keja berpeluh jer

P/S : Alhamdulillah! Sekarang Ada 4 Buffered Earning! Some Tips About How To Get BE From Nuffnang?

eDdY said...

kalo x silap kena operate buang kelenjar kat ketiak...huu

mynnbachok said...

ada ubat untuk penyakit ni, tapi sekadar kurangkan peluh la, tak berhenti sepenuhnya. pergi farmasi mintak ubat for sakit hiperhidrosis. jgn mintak ubat hyperactive plak ea. hihiiii:)

[z@ck] said...

TO ALL,

THANKS FOR YOUR CONCERN.AGAK TERUK SANGAT NANTI,AKU TERUS OPERATE.FOR THE TIME BEING, NAK CARI UBAT MAKAN UNTUK KURANGKAN PELUH.HARAPNYA ADA LA..NAK OPERATE PUN BUKAN MURAH DER.SO KENA FIKIR BETUL-BETUL SEBELUM BERTINDAKK.

ONCE AGAIN, THANKS TO ALL!

armouris said...

info tentang hiperhidrosis di SIHAT SELALU - Hiperhidrosis : Penyakit Peluh Melampau

Deqna said...

dulu pernah gak terbaca org yg mengalami tangan berpeluh nie.. tapi tak ingatlah apa rawatan yg dia buat.. maybe zack boleh jumpa doktor utk treatment..

NeenaAnuar said...

akak pun sama.... tangan & kaki sentiasa berpeluh... :(

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger