Online users

Follower

Monday, August 2, 2010

Saling menegur

Manusia kadang-kadang alpa.Kena selalu ingat memperingati.Itu fungsi kita sebagai manusia.Apa guna hidup tanpa arah tujuan?Kadang-kadang memang kita nak have fun.Aku pun macam tu juga.Tapi jangan la sampai abaikan tanggungjawab.Rasanya solat tu satu benda yang wajib kita buat bila dah akil baligh.Kenapa ada juga orang yang tinggal solat? Lelaki memang tak ada excuse la kan.Yang perempuan maybe datang period.

Aku mengaku aku kadang-kadang solat berlubang juga especially subuh.Tapi kalau ada yang tak solat langsung tu macam mana pula? Lagi haru kot.Tak seronok la kan.Secara dasarnya Islam tapi tak mengamalkan budaya dan amalan sebagai seorang Muslim pun.

Maaflah kalau ada yang terasa dengan entry ni.Mari kita sama-sama perbaiki diri kita.Aku sebagai kawan ada rasa tanggungjawab nak menegur.Kalau tak tegur, aku rasa bersalah.Jadi la kan tegur melalui blog.Aku tahu ada yang baca.Kalau tak ramai pun, sikit.Yang baca tu tolong peringat kawan-kawan sama naa.

Hah.Dah macam blog agama pula dah ni.Hihihi.

12 comments:

marinahunny said...

betul tu adik tinggi, duk perantauan ni kena kuat iman. sendiri mau ingat la kan, xde org nak cek kita solat ke x tp DIA nampak kan..

hans said...

yups
kena saling ingat mengingati

P/S : Drama Minggu Ini : Awak NAK Guna PC Ker Wahai Si Kacak?

Fyzal said...

Allah telah berpesan pada manusia supaya berpesan dengan kebenaran dan kesabaran.

Jadi wajarlah kita saling menegur. :)

oranglidi said...

betul dah tu. kalau smua org wat snyap ja , xda la org tau dia wat silap.

eh. bagus la mcm blog agama2

nabil_potter said...

bagus zack..
tegur jfn tak tegur..

"selemah-lemah iman, adalah tegur dengan hati" :)

rizal jabai said...

betul2..setuju2..tegur menegur itu sgt perlu..kdg2 kita x sedar..tp lau ade kwn yg tlg sedarkan kita kerah kebaikan..sgt la bertuah..huuu

*tp x ramai yg suke kne tegur..huu

shazika said...

akak..saya tegur akak ni..

eDdY said...

tu la guna kawan2...
sentiasa saling ingat mengingati..(^^)

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

InsyaAllah. Itu yang sering kali aku buat dalam penulisan entriku.

NeenaAnuar said...

menegur tu tandanyer kite sayang... ;)

[s][u][e][h][a][n][n] said...

itu la cara terbaik untuk kita mengingatkan antara 1 sama lain...

kalau dah tegur x mo buat gak doakanla biar hati diorang terbuka untuk kebaikan.

Softtouch [Hanim] said...

baguslah zack tegur tu..terpulang pd org tu nk ikut ke tak..

 
© 2011; Utara Mai| Designed by: Ilham Liyana | Powered by Blogger